avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Avocatul Mediator si prev.art.36 din L:192/06
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Avocatul Mediator si prev.art.36 din L:192/06

Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii.
Ma intereseaza in situatia avocatului care este si mediator, daca la biroul acestuia de mediator vine partea 1 care doreste sa solutionaze un conflict, incheind in acest sens un contract de premediere, iar dupa invitatia trimisa partea 2 nu raspunde invitatiei si nu se prezinta la mediator, poate avocatul (mediator in prezenta speta) sa reprezinte in instanta partea 1, pe litigiul care s-a dorit a fi mediat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters274841 , utilizator 20:05, 25 Februarie 2013
Un text de lege ca activitatea de premediere este circumscrisa activitatii de mediere? Multumesc.
Pentru ca dvs. sa ajungeti la semnarea Contractului de Premediere sau de Pregatire a Medierii, cu siguranta ati primit din partea partii, Cererea de deschidere a procedurii de mediere, ceea ce inseamna ca ati fost investita ca sa depuneti toate diligentele in vederea solutionarii conflictului.
Art. 30
(1) Mediatorul are indatorirea sa depuna toate diligentele pentru ca partile sa ajunga la un acord reciproc convenabil, intr-un termen rezonabil.

Desi ati depus toate diligentele, conform art 43 si art.44 (invitatie scrisa,email, telefon, fax, etc), partea cealalta nu a raspuns solicitarii dvs, moment in care trebuie sa eliberati la cererea partii care dat mandatatul, dovada faptului ca medierea nu a fost acceptata.
Chiar daca nu s-a ajuns la procedura medierii propriu zise, nu inseamna si ca nu ati fost Mediator in conflictul spus medierii.

In consecinta, parerea mea este ca tinuta de lege sa nu exercitati ambele profesii, fata de aceleasi parti.

Singura varianta, ca sa aveti si un contract de asistenta juridica cu acest client, este incazul in care il reprezinta un coleg din cadrul societatii civile, din care faceti parte.

De ce credeti ca este o intrebare personala?:)

Dar in situatia in care persoana nr. 1 face CERERE PENTRU INVITATIA la mediere la Biroul de mediator a persoanei nr. 2., iar mediatorul face doar aceasta invitatie,(deci inca nu se pune problema unui contract de premediere) , mai este considerata activitate de mediere?
activitatea de premediere este initiata prin cererea persoanei nr. 1 (asa cum dvs ati denumit-o) si consta in transmiterea unei invitatii catre persoana nr. 2, precum si a unui formular de acceptare a medierii (eventual mediatorul poate depune si alte diligente). opinia majoritara este ca activitatea de premediere se circumscrie activitatii de medierii.
este posibil ca, dupa ce ati efectuat demersuri intr-o faza (incipienta, asa cum lasati sa se inteleaga) de premediere si continuati prin a asigura asistenta juridica a persoanei nr. 1 in fata instantei de judecata, sa fie atrasa raspunderea dvs. disciplinara in calitate de mediator.
Atâta timp cât nu aveți încheiat un contract de mediere cu o anumită persoană (nu unul de „premediere” sau de informare cu privire la mediere) puteți să încheiați un contract de asistență și reprezentare juridică în calitate de avocat cu acea persoană

Alte discuții în legătură

Contract consultanta mediere pdmdaniel pdmdaniel De curand am primit o oferta pentru un contract de prestari servicii pentru reprezentarea firmei unde si lucrez in conflictele aparute (eu fiind mediator ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea ContSters299584 ContSters299584 buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi ... (vezi toată discuția)
Medierea si contractele pe care le poate incheia mediatorul ONEA21 ONEA21 cine poate sa- mi spuna ce fel de contrcte de mediere se pot incheia la un cabinet de mediere. (vezi toată discuția)