avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Avocatul Mediator si prev.art.36 din L:192/06
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Avocatul Mediator si prev.art.36 din L:192/06

Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii.
Ma intereseaza in situatia avocatului care este si mediator, daca la biroul acestuia de mediator vine partea 1 care doreste sa solutionaze un conflict, incheind in acest sens un contract de premediere, iar dupa invitatia trimisa partea 2 nu raspunde invitatiei si nu se prezinta la mediator, poate avocatul (mediator in prezenta speta) sa reprezinte in instanta partea 1, pe litigiul care s-a dorit a fi mediat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters274841 , utilizator 20:05, 25 Februarie 2013
După părerea mea, participarea la ședința de informare cu privire la mediere nu intră în procedura medierii. Abia după ce se participă la o asemenea ședință justițiabilul va decide dacă optează pentru mediere sau pentru judecată.

Ședința de informare cu privire la mediere este o informare generală referitoare la avantajele acestei proceduri fără legătură cu eventualul litigiu concret.

Astfel, simplul fapt că un mediator îți prezintă avantajele medierii, fără nici o legătură cu cauza concretă pe care o ai, nu-l face pe mediator „incompatibil” de a încheia ulterior un contract de asistență juridică.
Bun.
Dar ce parere aveti despre un evential contract de consultanta juridica a av. cu una din partile din conflict cu referire la prev.art.36 din lege?
Textul legii se ref.la reprezentarea si asistenta, nu si la consultanta juridica.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
„Art. 36 - Mediatorul nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre părţi într-o procedură judiciară ori arbitrală având ca obiect conflictul supus
medierii.”


După părerea mea dacă un avocat încheie în calitate de mediator un contract de mediere cu părțile unui litigiu, acesta nu mai poate încheia nici un fel de contract (asistare, reprezentare sau consultață juridică) în calitate de avocat cu nici una dintre părțile contractului de mediere, deoarece i-ar fi afectată imparțialitatea.
Textul de lege vorbeste despre ”reprezenta si asista”, or eu am intrebat de consultanta juridica.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și eu mi-am spus doar „părerea”. :)
Dacă aș fi avocat parcă nu aș risca să fie supusă discuțiilor în fața instanței valabilitatea contractului de mediere dacă am încheiat și un contract de consultanță juridică.

Cu toate astea cred că decizia instanței în aceste situații depinde și de obiectul contractului de consultanță, care poate să nu aibă nici o legătură cu obiectul medierii. Totuși, după cum spuneam, aș evita aceste situații.

Alte discuții în legătură

Contract consultanta mediere pdmdaniel pdmdaniel De curand am primit o oferta pentru un contract de prestari servicii pentru reprezentarea firmei unde si lucrez in conflictele aparute (eu fiind mediator ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea ContSters299584 ContSters299584 buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi ... (vezi toată discuția)
Medierea si contractele pe care le poate incheia mediatorul ONEA21 ONEA21 cine poate sa- mi spuna ce fel de contrcte de mediere se pot incheia la un cabinet de mediere. (vezi toată discuția)