avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Avocatul Mediator si prev.art.36 din L:192/06
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Avocatul Mediator si prev.art.36 din L:192/06

Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii.
Ma intereseaza in situatia avocatului care este si mediator, daca la biroul acestuia de mediator vine partea 1 care doreste sa solutionaze un conflict, incheind in acest sens un contract de premediere, iar dupa invitatia trimisa partea 2 nu raspunde invitatiei si nu se prezinta la mediator, poate avocatul (mediator in prezenta speta) sa reprezinte in instanta partea 1, pe litigiul care s-a dorit a fi mediat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters274841 , utilizator 20:05, 25 Februarie 2013
Atat timp cat nu ati intrat in procedura de mediere propriuzisa, nu s-a incheiat contract de mediere si nu ati avut acces la informatii sau acte ale partilor, nu sunteti tinuta de obligatia confidentialitatii. Deci puteti reprezenta partea care s-a adresat dvs., cu atat mai mult cu cat partea invitata nu s-a prezentat nici macar la informare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocatul partii adverse va fi foarte fericit intr-un astfel de caz....
Dvs ce credeti ca va zice un judecator in momentul in care are la dosar un proces verbal semnat de x in calitate de mediator si o imputernicire avocatiala pt acelasi x ca si avocat?
Judecătorul va analiza existența unei posibile cauze de nulitate.
Din câte știu, nu avem prevăzută în NCPC o nulitate expresă pt cazul în care procesul verbal de informare cu privire la mediere este întocmit de aceeași persoană care este și apăătorul părții respective.
Deci s-ar putea presupune că avem de a face cu o nulitate condiționată conform art. 175 NCPC alin. 2, care nu este prevăzută expres de lege, deci pentru care vătămarea nu se prezumă.

În aceste condiții, partea care invocă nulitatea ar trebui să facă dovada vătămării...

Care credeți că ar putea fi vătămarea părții adverse și cum ar putea fi aceasta dovedită, astfel încât judecătorul să pronunțe anularea actului de procedură respectiv?
Cred că fericirea avocatului părții adverse va fi de scurtă durată când își va pune aceste întrebări... :)
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
Patrick_, utilizator
Paratul nu are cum sa faca dovada ca a fost vatamat in vreun fel de actul procedural efectuat de mediatorul-avocat. Mai ales ca nu poate invoca nici faptul ca nu a fost invitat la sedinta de informare, din moment ce nu a dat curs invitatiei.
Fara nici o intentie de a intra in polemica va atrag atentia ca in conformitate cu art 176 din acelasi cod, nulitatea nu este conditionata de existenta unei vatamari in cazul incalcarii dispozitiilor legale referitoare la:.... reprezentarea procesuala.

Parerea mea este ca nu poti in acelasi litigiu sa te pretinzi impartial (mediator) si partinitor (avocat). Nu are nici o importanta daca ai semnat un contract de mediere, premediere sau ai avut o intelegere verbala. Atata timp cat ai indeplinit un act de procedura (invitatia la mediere) si ai semnat un proces verbal de prezentare sau neprezentare a partilor se cheama ca ai actionat in calitate de mediator autorizat intr-o procedura de mediere. Procedura de mediere include procedura premergatoare incheierii contractului de mediere (cap. V, L192).
Daca legiuitorul ar fi intentionat sa nuanteze cumva aceasta interdictie ar fi formulat altfel art 36 si .... unde legea nu distinge nici noi nu ar trebui sa o facem.

Intre paranteze fie spus aceeasi interdictie o gasim si in cazul judecatorilor care au avut calitatea de avocat sau mediator intr-un litigiu. Pe rationamentul Dvs nu ar fi nici o problema daca, spre exemplu, judecatorul/fost avocat ar fi redactat numai cererea de chemare in judecata, fara sa se prezinte la vreun termen.

Discutia cu argumente pro si contra ar putea continua la nesfarsit fara nici un rezultat. In mod sigur se vor gasi amatori care sa testeze limitele legale si/sau agerimea judecatorilor clientilor a.i. vom avea un raspuns avizat in scurt timp.


Alte discuții în legătură

Contract consultanta mediere pdmdaniel pdmdaniel De curand am primit o oferta pentru un contract de prestari servicii pentru reprezentarea firmei unde si lucrez in conflictele aparute (eu fiind mediator ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea unei parti de catre avocatul care a facut informarea privind medierea ContSters299584 ContSters299584 buna ziua..sedinta de informare privind medierea este facuta de catre un avocat..poate reprezenta partea in instanta un alt avocat, abii apartinand aceluiasi ... (vezi toată discuția)
Medierea si contractele pe care le poate incheia mediatorul ONEA21 ONEA21 cine poate sa- mi spuna ce fel de contrcte de mediere se pot incheia la un cabinet de mediere. (vezi toată discuția)