avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie de somaj

Buna ziua.
Sotul meu a absolvit facultatea in iulie 2007, iar licenta a luat-o in feb. 2008. Nu are carte de munca si nu a avut nici un venit in ultimii 3 ani.
Poate beneficia de somaj?

Imi puteti spune care este modalitatea actuala de calcul a indemnizatiei de somaj?

Am inteles ca guvernul ar acorda niste plati compesatorii in cazul in care se efectueaza o concediere colectiva, iar angajatul are o vechime de peste 20 de ani la aceea unitate. Tatal meu a lucrat peste 30 de ani in cadrul aceleiasi companii. Totusi i s-a spus ca nu va benefocia de aceste plati compensatorii pentru ca fabrica a fost partial privatizata in '90-'91 (nu mai stiu exact) si se considera ca are venime doar de 15 ani la aceeasi companie. Este acest lucru legal? Ce se poate face?

Are tatal meu dreptul la plati compesatorii de la angajator? In ce cumul?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 19:48, 15 Februarie 2009
Asta inseamna ca trebuia sa se duca in maxim 60 de zile de la absolvire?
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2009
Kitte, utilizator
Indemnizatia de somaj se acorda de la expirarii perioadei de 60 de zile de la absolvire doar cu conditia ca cererea sa fi fost inregistrata la Agentia pentru Ocupare a Fortei de Munca in termen de 30 de zile de la aceasta data.
In situatia in care cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia se acorda incepand cu data inregistrarii cererii. Daca cererea este depusa mai tarziu de 12 luni de la aceasta data, indemnizatia nu va mai fi acordata.
Intr-un alt topic ati povestit despre salarii compensatorii cf OUG 98/99.
De ce nu s-ar aplica acestea in situatia tatalui meu ?
Kitte a scris:

Intr-un alt topic ati povestit despre salarii compensatorii cf OUG 98/99.
De ce nu s-ar aplica acestea in situatia tatalui meu ?

Măsurile de protecţie prevăzute de aceasta ordonanţă de urgenţă se aplică salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată şi care sunt disponibilizaţi prin concedieri colective, efectuate în procesele de restructurare, reorganizare, închidere operaţională parţială sau totală a activităţii, privatizare sau lichidare, de către societăţi comerciale, companii naţionale, societăţi naţionale, precum şi regii autonome, societăţi comerciale ori alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale, unităţi şi instituţii finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, denumite în continuare angajatori.
In acest topic ati precizat:
"Potrivit art.78 alin.1 CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi."

In topicul in care discutati despre cf OUG 98/99, spuneati:
"Suma totală de bani acordată cu titlu de plată compensatorie se stabileşte, pentru fiecare persoană căreia i s-a desfăcut contractul individual de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, diferenţiat, după cum urmează:
a) 6 salarii medii nete pe unitate pentru salariaţii cu o vechime în muncă mai mică de 5 ani;
b) 9 salarii medii nete pe unitate pentru salariaţii cu o vechime în muncă între 5 şi 15 ani;
c) 12 salarii medii nete pe unitate pentru salariaţii cu o vechime în muncă mai mare de 15 ani.

Tatal meu are o vechime in munca de peste 30 de ani. Este vorba de o disponibilizare colectiva, compania fiind intr-o majora reorganizare. Angajatorul este o societate comerciala pe actiuni.

Care este compensarea minima pe care trebuie sa o primeasca tatal meu?

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cf oug 98/99 silone silone Buna tuturor, in cazul in care societatea la care lucrez va face concediere colectiva, suntem obligati sa aplicam prevederile OUG 98/99, art 32 cu privire ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare elena1187 elena1187 Buna seara , As dorii daca se poate sa mi raspundeti la niste intrebari.Firma la care lucrez face parte dintr-o companie internationala cu foarte multe ... (vezi toată discuția)
Despre concediere colectiva man2014 man2014 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca la concedierea colectiva din care am facut si eu parte, pot invoca OUG 98/1999, completata de 49/2002 care se refera la ... (vezi toată discuția)