avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de ramura

Conform carei legi exista obligativitatea incheierii si respectarii unui ccm la nivel de ramura in defavoarea celui la nivel national?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:56, 10 Februarie 2014
Dar nu exista un ccm incheiat la nivel de societate, ci doar negocierea colectiva.
In acest caz, nu aveti la ce sa va raportati si nici nu va sunt incidente prevederile ccm la nivel de sector de activitate ...
Dar din punct de vedere juridic, sub incidenta caror articole din lege intra nerespectarea CCM avand in vedere situatia prezentata?
Va multumesc pt ajutor!
Nerespectarea clauzelor unui ccm poate atrage raspunderea patrimoniala a angajatorului ..
art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Conform celor discutate, consider ca salariul minim brut trebuie raportat la

HG 23/2013, adica 750 lei, deoarece odata cu aparitia Legii nr. 62/2011, CCM la nivel de ramura nu mai exista, iar CCM la nivel de sector de activitate, nu este aplicabil. As dori sa stiu daca imi impartasiti acelasi punct de vedere.

Alte discuții în legătură

Contract de munca artemita artemita Contractele de munca la nivel de ramura sunt obligatorii pentru unitatile care fac parte din ramura respectiva ? (vezi toată discuția)
Coeficienti de ierarhizare in 2012 anca.d anca.d Buna ziua! Spuneti-mi va rog, avand in vedere ca s-a modificat salariul minim brut pe tara garantat in plata, care sunt coeficientii de ierarhizare in ... (vezi toată discuția)
Ccm constructii GeorgeG GeorgeG Buna ziua! Pentru o societate privata cu activitate in contsructii care vrea sa redacteze un CCM, este obligatoriu, in conditiile actuale, sa tina cont de CCM ... (vezi toată discuția)