avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce inseamna \\"respinge actiunea ca neintemeiata\\"?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce inseamna "respinge actiunea ca neintemeiata"?

am avut un proces pt un teren cumparat cu acte de mana si m-am inteles cu propietarul sa il dau in judecata ca judecatoriia sa imim faca acte.Dupa un an si multe cheltuieli 4000 terenul si 2000 ,taxa timbru,expertiza, avocat etc.judecatoria respectiva mi-a dat un rezultat. RESPINGEREA ACTIUNI CA NEANTEMEIATE,intrebare ce inseamna acest rezultat si daca nu se putea da de la inceput ca nu mai cheltuiesc atatea bani ?
Cel mai recent răspuns: liliana11 , utilizator 16:59, 18 Februarie 2013
Pe romaneste - in hartia (actiunea in justitie) prin care ati chemat in judecata nu ati trecut articolul din lege care sa arate ca ati suferit o paguba - obligatia judecatorului este sa constate paguba si sa restabileasca raporturile dintre parti prin pronuntarea unei sentinte. Trebuia sa reiasa ca ati fost mintit, pacalit, indus in eroare de persoana pe care o chemati in judecata iar Dv. un om de buna credinta. Daca v-ati dus si ati spus ce ati scris mai sus - ca a existat o intelegere cu vanzatorul, atunci se vede de la o posta ca ati dorit sa va folositi de judecator pentru ca vi se pare mai ieftin asa decat sa procedati corect la incheierea actului de vanzare-cumparare. Adica, adeverinta de la primarie ca are taxele si impozitele platite, cadastru, acte notariale, intabulare (toate costa mai mult de 2000 ron (sa zicem dar cred ca au fost mai mica suma)). Apropo - chiar ati avut avocat?
aiurelul36 a scris:

am avut un proces pt un teren cumparat cu acte de mana si m-am inteles cu propietarul sa il dau in judecata ca judecatoriia sa imim faca acte.Dupa un an si multe cheltuieli 4000 terenul si 2000 ,taxa timbru,expertiza, avocat etc.judecatoria respectiva mi-a dat un rezultat. RESPINGEREA ACTIUNI CA NEANTEMEIATE,intrebare ce inseamna acest rezultat si daca nu se putea da de la inceput ca nu mai cheltuiesc atatea bani ?

,,Actiune neantemeiata'' inseamna ca sustinerile dumneavoastra in justitie sunt lipsite de un temei legal. In privinta incheierii ,,unor acte de mana'', cred ca va referiti la incheierea unui contract de vanzare cumparare sub semnatura privata (consensual). Pentru ca vanzarea-cumpararea unui imobil (teren) pentru a putea fi valabil efectuata, contractul trebuia incheiat in forma solemna. (autentificat la notar, trebuia respectat dreptul de preemptiune daca e cazul, etc.) :D Nu stiu exact cum este in Noul Cod civil, insa inainte, pe baza principiului conversiunii actelor juridice se putea incheia contractul de vanzare-cumparare in forma autentica si ulterior, cel sub semnatura privata capatand astfel caracterul unui antecontract. In cazul refuzului nejustificat al vanzatorului sau cumparatorului de a autentifica contractul, instanta putea pronunta o hotarare care sa tina loc de contract autentic. :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
respingerea actiunii ca neintemeiata NU ARE NICIO legatura cu faptul ca nu ati indicat temeiul juridic, adica articolul sa articolele din Codul Civil , Codul de Procedura Civila sau legea speciala. Ci pur si simplu, instanta dupa ce a analizat cererea dvs prin prisma motivelor invocate, a probelor administrare, a apreciat , mai pe romaneste, ca nu aveti drepul la ceea ce ati cerut.

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
Sorin Laiu, Avocat
Instanta nu apreciaza dupa ureche temeinicia unei actiuni ci prin prisma normelor legale in materie, ca altfel nu am mai avea cod civil, cod de procedura daca ar analiza numai motivele si probele
banuiesc ca nu ati avut suficiente acte prin care sa probati actiunea, dar lamuriri complete ar trebui sa va dea avocatul pe care l-ati angajat

Alte discuții în legătură

Intampinarea in procesul de divort tocalione tocalione cum arata o intampinare si care este folosul ei (vezi toată discuția)
X si y in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj , in anul ... alexdav alexdav Viitorii soti , in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj , in anul 1992 hotarasc sa cumpere apartamentul in care locuiau cu chirie , primit de la ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare-cumparare vivinka vivinka Buna ziua! Avem un proprietar al unui imobil cumparat prin Legea 112 / \'95 si o are in folosinta de 5 ani. Potrivit legii 112 el nu poate vinde casa timp ... (vezi toată discuția)