avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... E normal sa platesc doar eu desfundarea unei colane ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

E normal sa platesc doar eu desfundarea unei colane comune de apa?

Buna ziua! Am urmatoarea situatie in cadrul Asociatiei de proprietari de care apartin. Intr-o seara, a refulat chiuveta din bucatarie pt ca era infundata coloana comuna de apa. Am apelat la cei din administratia blocului, sa cheme instalatorul blocului, si pareau sa nu stie nimic. Am chemat de urgenta un instalator care a rezolvat problema, desfundand coloana comuna, dar nu mi-a dat factura si am platit doar eu tot, desi cheltuiala era comuna cu restul locatarilor blocului. Cand m-am dus la administratie, a doua zi, cu martori care au vazut ditamai inundatia, doama de acolo mi-a spus ca nu deconteaza, decat daca vin cu factura. Cum pot face ca sa-mi recuperez banii? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Alexaka, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:16, 16 Februarie 2013
Noi, la asociatie, nu am platit niciodata desfundarea coloanelor de evacuare pentru ca asociatia nu are nicio treaba cu mizeriile pe care le arunca "gospodarii" in chiuvetele de la bucatarii sau prin wc-uri de te si crucesti cum de incap acele corpuri pe coloana....

Fiecare isi desfunda pe buzunarul propriu.

A, daca e vorba de inlocuit coloana, asta e alta problema!
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
elga50, moderator
La mine la asociatie, acest lucru s-a facut. Locuind la parter, stiu prin ce trece userul cand a refulat chiuveta, ptr ca si eu sunt Stan Patitu'. Eu a trebuit sa chem un vecin de la alta scara care se pricepea (era o zi de duminica, deci nici urma de firma care sa ma ajute); a coborat la subsol si stiu ca a desfacut un capac de la o coloana, teava (scuze, aici nu ma pricep), astfel incat apa sa nu mai refuleze in casa. Stiu ca s-a chinuit mult, a scos o gramada de mizerii si a cerut sa fie platit. Oare in cazul asta, trebuia sa suport doar eu cheltuiala? Asa cum i se cere userului de mai sus? Nu! Mizeria este de la toti si ptr asta trebuie sa plateasca toti. Mi se pare corect ca administratorul sa nu refuze plata pe motiv ca nu avea factura. Dispozitia de casierie + pv de constatare sunt documente justificative ptr a efectua o plata ptr aceasta urgenta.

Si ca un p.s: intr-adevar, sunt multi respectabili si respectabile (sper sa citeasca) care nu stiu ca taiteii si alte resturi menajere se arunca la cos, nu pe geam si nici un chiuveta.
Noi avem gospodarul blocului care desfunda coloana de evacuare din subsol, acele capace le lasa desfacute, astfel incat, dimineata cand face vizita zilnica in subsol, poate vedea daca s-a infundat pe undeva coloana de evacuare,
Baga sarpele si desfunda, astfel incat niciodata locatarii de la parter nu au avut asemena probleme, cu atat mai putin cei de sus. Dar este indemnizat lunar pentru asta si pentru multe alte lucruri pe care le face, multe si marunte....

Daca se intampla ca pe verticala sa se formeze dop, asta si-o rezolva locatarii.
Sunt convinsa ca ce se intampla la dvs in asociatie, ca mod de organizare, reprezinta idealul, raiul pe pamant. Dar ce te faci, cand la alte asociatii nu exista perfectiune? Situatiile de urgenta cer masuri de urgenta. Userul a cerut o parere, o solutie la o situatie de urgenta, nu un rezumat la ceea ce se intampla in alte asociatii.

Vazut din afara, e usor sa dam sfaturi fara ca macar sa stim ce inseamna sa refuleze chiuveta sau wc-ul. Cine crede ca apa sau mizeria pot astepta un instalator care detine o firma sau PFA, se inseala. Cine nu stie ce inseamna sa ai apa mizerbila in casa, poate sa vorbeasca cu multa usurinta. Si cu ocazia asta, incercati ptr un minut, sa fiti in pielea celui care s-a trezit intr-o astfel de situatie.

Numai bine!
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
jade_0923, utilizator
Am fost....si nu numai in aceasta situatie, cand locuiam in alt bloc care nu avea nici macar un presedinte, iar administratorul era mai mult plecat din Bucuresti, iar cheia de la subsol o tinea un locatar, ci si in acea situatie in care s-a spart o teava si sarea apa in casa ca din arteziana. Asta se intampla iarna, iar eu nu aveam balcon. Covorul mi l-am uscat timp de cateva saptamani cu ziare sub el.

S-a dus sotul meu dupa un instalator de pe un santier din apropiere, am spart lacatul usii de la subsol, am oprit apa de la bransament, ca nici robineti de coloana nu existau sau nu tineau (nu mai tin minte), am reparat si am platit din buzunarul meu. Cand am cerut sa mi se deconteze lucrarea, administratorul mi-a spus ca fiecare isi plateste pentru ce i se intampla in apartament. La cine sa ma duc sa reclam, cand nici presedinte nu aveam? Iar cu defularea am patit-o la casa parintilor mei. Idem, am chemat instalator, a desfundat coloana in jos pe verticala, i-am achitat banii plus daune vecinului de dedesupt. In acest caz am avut asigurare, asa ca am scapat ieftin, instalatorul (un PFA) mi-a dat factura si chitanta necesare la asigurator.

Asa ca nu-mi exprim pareri din povesti. Tocmai pentru ca sunt patita, am incercat si am si reusit in parte sa propun masuri, sa ne organizam, astfel incat sa evitam pe cat posibil situatii neplacute locatarilor.
Ca sa se stranga presedintele cu administratorul si sa faca PV si sa mai si plateasca asociatia asemenea isprava, e dificil.

Blocul meu nu e ideal (am inteles ironia cu care ma gratulati de cate ori aveti prilejul), dar am vrut sa spun ca un administrator care nu vrea sa te ajute o sa-ti ceara factura si chitanta. Pana la urma cum dovedesti cati bani ai platit instalatorului? Cu vorbe?

Iar noi aici povestim ce ni se intampla unora si altora, cum ne organizam, astfel incat poate si altii se pot inspira.
Nu o facem de florile marului, dar locatarii trebuie sa stie ca in traiul "la comun" exista si riscuri, si ghinioane si ca nu intotdeauna avem cu cine sau cu ce sa le evitam.

Alte discuții în legătură

Administratorul asociatiei de proprietari vinovat de inundatia produsa in apartamentul de la parterul blocului? relav_2010 relav_2010 Buna ziua. Locuiesc la parterul blocului (p+4), construit in 1964. Deoarece absenez din tara, am imputernicit notarial o persoana care tine legatura cu ... (vezi toată discuția)
Scurgerea infundata ContSters233635 ContSters233635 ASOCIATIA are drept sa puna sigiliu la apometre sa le citeasca,dau indexsul la ASOCIATIE dar am avut o problema in casa mi sa infundat scurgerea la bucatarie ... (vezi toată discuția)
Imi iese wc-ul in casa! ralucarrie ralucarrie Buna ziua!Am si eu o problema grava,stau la bloc si din data de 12 noiembrie 2011mi se infunda canalul de scurgere principal,imi iese in casa toata ... (vezi toată discuția)