irina_tzi a scris:
2. Are cineva idee cand anume se executa pedeapsa complementara daca se aplica pe langa o pedeapsa fata de care s-a dispus suspendarea conditionata?
Cat despre cea de-a doua problema ridicata de tine, aceasta intr-adevar este controversata in practica.
In actuala legislatie lucrurile sunt neclare, de aceea sunt 100% ca nu se va pune o astfel de intrebare la concurs (fiind interzis prin regulament ca subiectele sa fie controversate).
In practica exista tendinta ca instantele atunci cand pronunta pedeapsa principala a inchisorii (de cel putin 2 ani) a carei executare o suspenda sa evite sa aplice si pedepse complementare pentru ca cel putin teoretic rationamentul pentru care instanta a apreciat ca infractorul se poate reeduca si fara executarea efectiva a pedepsei ar fi incompatibil cu ratiunea aplicarii pedepsei complementare.
Totusi, sunt situatii in care aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi (caci aceasta este subiectul controversei, in cazul degradarii militare lucrurile fiind destul de clare, se aplica de la dat ramanerii definitive a hotararii de condamnare, indiferent daca pedeapsa principala a fost suspendata sau nu) este obligatorie pentru instanta (sa zicem o infractiune de coruptie pentru care s-a aplicat inchisoarea de cel putin 2 ani).
Un curent de opinie sustine faptul ca suspendarea pedepsei principale atrage si suspendarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi pentru ca potrivit legii executarea acesteia incepe dupa executarea pedepsei inchisorii, sau dupa ce aceasta s-a considerat ca executata (gratiere, prescriptie, implinirea termenului de incercare a liberarii conditionate etc.), situatie care in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei intervine la data implinirii termenului de incercare. Ori daca s-a implinit termenul de incercare, intervine reabilitatea de drept a condamnatului potrivit art. 86 din Codul penal, iar reabilitarea "face sa inceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare." (art. 133 alin. 1 C.p.), asadar inclusiv pedepsele complementare (numai asupra masurilor de siguranta nu produce efecte).
Intr-o alta opinie, se afirma ca suspendarea conditionata (sau sub supraveghere) a pedepsei inchisorii nu produce efecte cu privire la pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi (pentru ca nu exista un text de lege care sa permita o astfel de suspendare) si pe cale de consecinta aceasta trebuie aplicata de la ramanerea definitiva a hotararii prin care s-a aplicat suspendarea pedepsei inchisorii.
In conditiile actualului cadru legislativ eu ma raliez opiniei nr. 1
Din fericire aceasta controversa nu va mai dupra mult pentru ca in proiectul Noului Cod penal s-a transat problema. Astfel, potrivit art. 68 alin. (1) lit. b) din Noul C.pen., executarea pedepsei interzicerii exercitarii unor drepturi incepe de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.
Este de remarcat si faptul ca in Noul cod penal nu mai exista institutia suspendarii conditionate, aceasta fiind inlocuita cu amanarea aplicarii pedepsei.
Asadar, daca se va dispune amanarea aplicarii pedepsei, nu se va aplica nici pedeapsa complementara.
Daca se va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, executarea pedepsei complementare a interziceriiunor drepturi va incepe de la data ramanerii definitive a hotararii penale prin care a fost aplicata.
[editat]
Iti doresc numai bine!
[Mesaj editat - răspundea unei părţi care a fost eliminată din mesajul utilizatorului]