avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungirea concediului de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungirea concediului de crestere a copilului

buna,beneficiez de concediu de crestere a copilului,cererea am facuto la angajatorpe un an de zile.
Intre timp am hotarat cu sotia sa-mi prelungesc inca un an ,renuntand la stimulent,este posibil si ce trebuie sa fac.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:18, 3 Octombrie 2014
Buna ziua,
Copilul meu s-a nascut cu o malformatie la un piciorus ptr care inteleg ca ar putea fi incadrat in grad de handicap insa nu stiu daca am sa obtin certificatul inainte ca copilul sa implineasca 1 an.
Am optat initial ptr. 1 an CCC si, in lipsa unui certificat la finele CCC, am sa solicit angajatorului CFP ptr inca un an si am sa anunt Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala ca sa-mi plateasca contributia ptr asig. de sanatate ptr anul in cauza. Inteleg ca si acest al doilea an va fi considerat vechime in munca.

Nu inteleg insa ce trebuie sa fac daca primesc certificatul de handicap ULTERIOR finalizarii CCC de 1 an ptr care am optat initial:
- ar trebui sa informez angajatorul? poate el ulterior modifica motivul suspendarii CIM? (Handicapul este la alt articol de lege decat CFP) Articolul pe baza caruia s-ar suspenda CIM ar fi altul si de ex., dupa intoarcerea la munca, nu m-ar poate concedia inainte de 6 luni, lucru care nu-i valabil daca revii din CFP.
- pot solicita indemnizatie (si daca da, va fi ea in cuantumul sumei primite ptr. primul an de CCC) ptr. inca un an sau, mai bine spus, pe perioada validitatii certificatului de handicap sau este posibil numai daca obtin certificatul de handicap inaintea sa se sfarseasca CCC?

Cu stima,
Multumesc anticipat!
1. - Dupa ce intrati in posesia certificatului de handicap pentru copil, indiferent cand, pana la varsta de 3 ani, faceti o cerere catre angajatoru prin care solicitati incetarea perioadei de concediu fara plata pentru cresterea copilului.
- Apoi faceti o cerere de suspendare contractului individual de munca (CIM), cu aceeasi data, pentru a intra in CCC pana la varsta de 3 ani (sau cat este valabil certificatul de handicap dar nu mai mult de varsta de 3 ani a copilului).
- Anexati la cerere si o copie dupa certificatul de handicap.

2. Cu decizia de suspendare a CIM mergeti la Primarie si solicitati reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC pana la varsta de 3 ani.
- Sa aveti la dvs. si numarul dosarului in baza caruia ati beneficiat initial de indemnziatie pentru CCC.
- Veti primi aceeasi indemnizatie pentru CCC.
Multumesc inca odata pentru raspunsul Dumneavoastra anterior! V-as mai deranja cu inca o intrebare, sigur, daca mai gasiti timp.

Sotul meu lucreaza in UK iar eu am CIM suspendat la un angajator in RO ptr. concediu crestere copil. In acest caz, voi putea beneficia tot eu (mama) de ce-a de-a 12-a luna de CCC si indemnizatia aferenta?

Inteleg ca legea, atunci cand stabileste daca o persoana este indreptatita la CCC, face referire la "prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială". Conform acestui Regulament sotul meu este indreptatit (prin asimilare) la CCC chiar daca el realizeaza venituri doar in UK, insa, legislatia UK-ul nu permite tatalui sa stea o luna acasa ptr. a ingriji de copil.
Cum poate astfel beneficia copilul de ingrijire si indemnizatia la care este indreptatit? Caci acelas regulament inteleg ca este facut ptr. a garanta că "persoanele care se deplasează în interiorul Comunității, precum și persoanele aflate în întrețnere și urmașii acestora, își păstrează drepturile și avantajele dobândite și în curs de a fi dobândite".

Multumesc anticipat!

Cu stima!

1. Daca in ultima perioada de dinainte de nasterea copilului tatal a obtinut venituri in UK atunci nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC din Romania si dvs. veti beneficia de intregul CCC.

2. Nu strica sa intrebati si la ANPIS, pe e-mail, la anps@prestatiisociale.ro, singura in masura sa va spuna cum este legal.
Buna ziua,

Fiul meu a fost incadrat in grad cu handicap insa certificatul l-am putut ridica la cateva zile, certificatul avand astfel data anterioara ridicarii lui.

Asadar, am mers la serviciu si am solicitat suspendarea CIM (in baza certificatului de handicap) in ziua in care am ridicat certificatul. Insa angajatorul spune ca nu poate procesa suspendarea CIM cu data certificatului (adica cu o data anterioara cererii mele), are dreptate?
Angajatorul invoca faptul ca nu poate procesa suspendarea CIM incepand cu o data dintr-o luna trecuta deci va suspenda CIM cu data la care am depus cererea chiar daca certificatul are o data anterioara cererii mele, are el dreptate?

Ca sa fiu mai explicita, inainte ca fiul meu sa implineasca un an (27.09.2014) am facut cerere de suspendare a CIM ptr. inca un an. Intre timp a fost incadrat in grad cu handicap, certificat datat 25.09.2014, certificate pe care l-am putut ridica abia pe 02.10.2014.


Multumesc anticipat,

Cu stima!

Alte discuții în legătură

Prelungire ccc de la 2 ani la 3 ani elam elam Buna dimineata! Dl. Tudor Valeriu, referitor la discutia avuta in luna mai 2015: 1) in baza certificatului de handicap ( emis in 20.11.2014) si a cererii ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap accentuat HRBP HRBP Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: La compania in care lucrez avem o angajata care a intrat in concediu de crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de la doi la trei ani rina68 rina68 buna ziua, am o fetita cu probleme usoare de motricitate, si am inceput sa -i fac dosar de prelungire concediu de crestere de la doi la trei ani as vrea sa ... (vezi toată discuția)