avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a copilului?

Buna ziua, am urmatoarea intrebare:
sotia mea este in concediu de cresterea copilului dar trebuie sa se intoarca la serviciu in luna mai (concediul este pana in octombrie), se poate sa imi iau eu concediu pana in octombrie?
Cel mai recent răspuns: ContSters283777 , utilizator 17:30, 1 Aprilie 2013
Da, poate sa intre in CCC fara a solicita si plata indemnziatiei aferente acesteia ... suspendarea c.i.m. se face in baza Codului Muncii ...

Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
In aceasta situatie, de CCC fara indemnizatie, este echivalent cu un concediu fara plata.
Acest tip de concediu este asimilat unui concediu fara plata .. .. insa se poate lua de catre toti cei care nu indeplinesc conditiile pentru acordarea indemnziatiei pentru cresterea copilului.
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatorul are dreptul sa NU aprobe acest CCC fara indemnizatie ?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

2. De aici inteleg ca pentru a beneficia de CCC, fie si fara indemnizatie, trebuie sa fie indeplinite conditiile legale.

3. - Dar puteti solicita concediu fara plata (care trebuie aprobat de angajator), cum v-am spus intr-un raspuns anterior.
- Deoarece aveti un motiv serios nu vad de ce angajatorul sa nu va aprobe (in cel mai rau caz puteti lua un concediu medical pentru copil, daca este cazul).

Alte discuții în legătură

Ccc dupa concediu fara plata natalia20 natalia20 Buna ziua. De o perioada sunt in concediu fara plata de la actualul loc de munca. De curand am nascut si as dori sa stiu daca pot solicita celor de la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu postnatal,daca nu am dreptul la indemnizatie? danvaljan danvaljan am fost anuntata de la locul de munca ca trebui sa-mi dau demisia sau imi vor desface contractul de munca,prin neprezentarea la munca,dupa ce in urma cu trei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oct oct Buna ziua, sunt cadru didactic aflat in concediu fara plata din 16.10.2012 pana in 31.08.2013. In cazul in care urmeaza sa nasc in jur de 25 noiembrie 2013, ... (vezi toată discuția)