avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a copilului?

Buna ziua, am urmatoarea intrebare:
sotia mea este in concediu de cresterea copilului dar trebuie sa se intoarca la serviciu in luna mai (concediul este pana in octombrie), se poate sa imi iau eu concediu pana in octombrie?
Cel mai recent răspuns: ContSters283777 , utilizator 17:30, 1 Aprilie 2013
Revin cu urmatorul text din oug 111/2010.
art 2 lit m) "m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale; "

In situatia mea in decursul celor 12 luni premergatoare nasterii copilului am avut 3 luni de CFP iar in timpul acesta am urmat si cursurile la zi a studiilor universitare de masterat.

Astfel tinand cont de cele de mai sus, beneficiez de CCC si dupa cat am intales din lege cred ca si de indemnizatie ?

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
ContSters283777, utilizator
Daca aveti acoperite cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) cu venituri din salarii si cu frecventarea cursurilor de zi ale unei forme de invatamant atunci veti putea beneficia de CCC si de indemnizatia aferenta.
revin cu urmatoarele: intrebarea mea initiala era: poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a copilului in locul mamei ?

am citit instructiunile de aplicare a ordonantei de urgenta nr 111/2010 : nr 1474/2011 iar la pct 10 spune:
"Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.
Rapsuns: Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi ³schimbată. Deşi este un drept individual.....Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului."

Deci asta inseamna ca nu pot ?
Exista vreo alta modalitate ? un temei legal prin care sa pot sa beneficiez de CCC sau de o intrerupere de 5 luni fara a pierde locul de munca ?
1. Intre timp OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a suferit modificari (ce ati citat dvs. era valabil inainte de a se aduce modificari la legislatie):

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

2. - Asadar celalalt parinte trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC.
- In cazul dvs. este vorba de mai mult de o luna.

3. - In concluzie puteti beneficia de CCC si de indemnizatia aferenta.
- Deoarece indepliniti conditiile legale angajatorul este obligat sa va acorde CCC.

4. - Pe perioada cat veti fi in CCC nu puteti fi concediat dar angajatorul poate sa desfiinteze locul de munca (este prerogativa luni).
- Nimeni si niciodata nu va poate garanta ca un loc de munca nu poate fi desfiintat.

dar copilul este nascut in octombrie 2011... asa ca ?

Alte discuții în legătură

Ccc dupa concediu fara plata natalia20 natalia20 Buna ziua. De o perioada sunt in concediu fara plata de la actualul loc de munca. De curand am nascut si as dori sa stiu daca pot solicita celor de la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu postnatal,daca nu am dreptul la indemnizatie? danvaljan danvaljan am fost anuntata de la locul de munca ca trebui sa-mi dau demisia sau imi vor desface contractul de munca,prin neprezentarea la munca,dupa ce in urma cu trei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oct oct Buna ziua, sunt cadru didactic aflat in concediu fara plata din 16.10.2012 pana in 31.08.2013. In cazul in care urmeaza sa nasc in jur de 25 noiembrie 2013, ... (vezi toată discuția)