Locuiesc la etajul 4 si in luna decembrie unui vecin ia cazut zapada de pe sarpanta si i s-a spart parbrizul. Mi-a trimis o notificare in prealabil sa-i platesc parbrizul si pe urma m-a dat in judecata.
Mentionez ca atunci cand am cumparat ap, avea deja sarpanta construita si proprietarul a facut-o pe cheltuiala lui, nici un vecin contribuind cu ceva din nepasare rea vointa etc
Sarpanta este autorizata, sa facut o singura autorizatie pt toti vecini de la 4 si fiecare si-a facut separtat cu alt constructor.
Problema este ca eu nu am nici un act de proprietate pe sarpanta, dar imi tin niste lucruri pe acolo si detin cheia. Sarpanta are uluc are burlan pana jos si opritoare de zapada.
El m-a dat in judecata si doreste sa-l despagubesc pt pagubele produse masinii. Practic el ma acuza ca eu trebuia sa curat zapada de pe sarpanta, ceea ce presuspune un risc cam mare.
Nu aceste lucruri nu vi le pot spune pentru ca nu le cunosc, insa fiecare proprietar de auto, trebuie sa-si i-a toate masurile de precautie in astfel de cazuri, pentru evitarea acestor evenimente. Apoi daca s-au si micat masinile, atunci este si mai grav... De obicei masinile sunt asigurate. Se cheama inspectorul de la firma de asigurari care face constatarea evenimentului... Sigur ca le-ar conveni sa arunce vina pe dvs., insa este greu, v-am mai spus. Cred ca parcarea masinii nu s-a facut in locul special destinat acestui scop.
Puteti incerca la Primaria locala - au acolo un birou specializat pe probleme de parcari. Inspectorii de-acolo stiu sa va raspunda la toate aceste intrebari. Sper sa obtineti tot sprijinul in acest sens. Am banuiala ca si instanta - daca se va ajunge acolo, va cere informatii tot de la acest birou.
As. prop. ar trebui sa inprejmuiasca o fasie de teren in care proprietarii sa nu parcheze masinile, eventual cu placute de avertizare. In tot cazul, acest acoperis nu apartine dvs. chiar daca dvs. l-ati construit. Este o suprafata comuna si apartine as. prop., deci asociatia trebuie implicata in aceasta discutie.
Va doresc multa bafta si sa ne mai informati cum merge treaba, poate mai invatam si noi cate ceva...
Cu siguranta, va voi tine la curent.Dupa cum am spus am fost dat in judecata si am proces in cateva zile. Mi-am angajat avocat si astept in rest Doamne ajuta!
Din cate inteleg nu este o parcare publica pentru ca daca era asa, cei care ar fi proiectat-o cunosc legile f. bine, mai mult, cunosc si pericolele la care sunt supuse autoturismele parcate la 1-2 m de bloc.
Faceti sapaturi la as. prop., la cei de la primarie. Acestia din urma, la cererea unor proprietari de auto. pot sa aprobe anumite locuri de parcare, dar este o intreaga procedura de aprobare, in ”hora” intra si as. de proprietari, apoi are loc o licitatie privind atribuirea unui loc de parcare, se emit niste autorizatii, se pun niste panouri cu nr. masinii si nr. autorizatiei. Cel putin asa este la noi la Iasi. Desigur, nu este obligatoriu sa fie peste tot la fel, dar incercati.
Succes!
Consider ca in cazul de fata este vorba despre un condominiu si toti sunt buni de plata ! Inclusiv ,,pagubasul", daca locuieste in blocul cu pricina si daca locul de parcare este ok! Despre condominiu :
Definitie: Imobilul format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele proprietati sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru fiecare unitate individuala aflata in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.
Constituie condominiu:
un corp de cladire multietajat [cazul de fata]sau, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna, fiecare tronson cu una sau mai multe scari din cadrul acestuia;
un ansamblu rezidential format din locuinte si constructii cu alta destinatie, individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care proprietatile individuale sunt interdependente printr-o proprietate comuna fortata si perpetua.
Mai multe detalii: Legea nr. 310/2009