Fatamorgana a scris:
fosta soacra si-a vandut apartamentele in anul 2008, inainte de "criza" cu 90.000 eur, iar in prezent casa noastra poate fi evaluata la 200.000 eur. Va rog sa nu ma intelegeti gresit , nu doresc nici sa ramana fosta mea soacra fara locuinta, nici sa iau mai mult decat se cuvine legal(50%).
Daca nu va intelegeti amiabil si ajungeti in instanta, partea legala de 50 % ce considerati ca vi se cuvine, este doar o prezumtie. Iin functie de doleantele celeilalte parti si deprobele privind contributia reala, aceasta prezumtie de 50 % poate fi rasturnata si veti avea surpriza de a primi mult mai putin. Si soacra poate solicita un drept ce dreanta actualizat cu sporul de valoare adus constructiei.
La momentul in care am luat impreuna decizia de a-si vinde imobilele, pt ea era cea mai buna varianta: apartamentul in care locuia era intr-un bloc cu risc seismic, la ultimul etaj cu 3 camere semidecomandat, iar celalalt imobil la parter cu 2 camere nedecomandat. In prezent, eu impreuna cu minora nu locuim acolo, ei - fosta soacra si fostul sot fiind cei care locuiesc in casa.
Cata marinimie din partea dv sa luati cea mai buna decizie ca soacra sa-si vanda niste priprietati asupra carora dv nu aveati nicun drept. Oare nu mai sunt oameni care locuiesc in apartamente cu risc seismic? Traim intr-o tara in care seismele sunt la fel de frecvente ca in Japonia si soacra sica sa ramana fara locuinta? Sau u mai sunt oameni care traiesc bine mesri in apartamente semidecomandate aflate la parterul blocurilor? Fiti realista, la acel moment, aceasta varianta era cea mai convenabila pentru dv sotii deoarece banii obtinuti din vanzare urmau a fi si au fot invesititi in casa. Practic, dupa cum ati afirmat in primele postari, dv nu ati venit decat cu terenul aferent constructiei, teren obtinut din banii dintr-un credit. Nu ati specificat concret care a fost contributia financiara efectiva a dv, a sotilor, la constructia casei in afara de facut mancare la muncitori si caratul materialelor. de ce nu spuneti concredt cat a costat constructia casei? In plus, avand in vedere ca veniturile dv erau grevate de rata aferenta creditului cumpararii terenului, ati putea dovedi ca ati contribuit mai mult decat soacra la edificarea constructiei? Nu prea cred. Si cu tota fis dv fiscala, din veniturile alea trebuia sa va mai si intretineti, banuiesc ca ati cumparat si bunuri mobile, doar nu ati stat cu casa goala, toate astea costa, corect?
Intrebarea mea este: exista posibilitatea ca desi eu si fostul meu sot figuram ca fiind proprietari pe duplex sa nu mi se cuvina nimic?
Dupa cum am mai spus, daca nu va intelegeti amiabil si ajungeti la divort, exista posibilitatea ca dv sa primiti i functie de contributia efectiva.