avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Podul de la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Podul de la bloc

Buna seara. Ani de zile in podul blocului au cuibarit nederanjati o sumedenie de porumbei. In urma cu doi ani unul din ap. de la ultimul etaj si-a schimbat proprietarul, acesta din urma cu acordul majoritatii proprietarilor de pe scara a facut curatenie in pod pe cheltuiala proprie, totodata a depozitat acolo diverse bunuri(ferestrele vechi,citeva usi etc.). De ceva vreme administratorul impreuna cu unii vecini de pe scara insista ca acesta sa elibereze spatiul pe care il ocupa cu bunurile respective. Omul sustine ca lucrurile pe care le are depozitate in pod se afla pe planseul apartamentului sau si ca oricum nu ocupa o suprafata mai mare decit cota parte din propritatea comuna detinuta pentru care el plateste impozit anual.
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 09:41, 24 Martie 2013
Da, @ynocentta, in principiu aveti dreptate, insa nu la fel se intampla lucrurile cand un cetatean mai gospodar, desi invita mai multi vecini sa faca curat si sa intretina spatiul verde din fata blocului, pana la urma omul face singur treaba, insa inchide cu o potita (ba ii pune si lacat) si se asigura cumva ca nu mai intra pe-acolo si "oameni de bine" care fac dezordine. Acest lucru se intampla destul de des in zona mea de activitate. La fel s-a intamplat si in exemplul prezentat de @caragiu. Omul o fi invitat vecinii sa faca ordine in pod, dar cine sa-l asculte? Cunosc o multime de exemple cu subsolurile. Exact la fel. Cineva face curatenie, debaraseaza subsolul de tot ce vrei si ce nu vrei, inlatura mizeria, varuieste si in final construieste si o mica boxa... Atunci imediat se gaseste, macar un vecin mai lovit in spiriul proprietaii care da fuga la presedinte si reclama ca iata ce-a facut cutare... Presedintele ce sa faca? Vecine, au dreptate cetatenii, i-ai lucrurile de-acolo ca este proprietate comuna. Nu ai voie... da, sa lasi locul gol, asa este legea vecine. Era mai bine cu porumbei? Da, era mai bine... Vai de capul nostru, zic eu! Pai sa nu-mi fac singur un bloc si sa nu mai am proprietate comuna?
Omul a trait ceva ani prin strainatate, el spune asa: d-lor eu nu ocup spatiul nimanui decit acela pentru care eu platesc impozit statului si considera ca partile comune nu se impart dupa regula "una tie una mie una lui popa Ilie" ci dupa o regula matematica prezentata si sustinuta de el dupa cum urmeaza: scara blocului este compusa din ap. de 4 cam.100mp coloana din stinga, ap. de2 cam. 60mp coloana din mijloc si ap. de 3 cam.80mp coloana din dreapta.Luam ca ex. coloana din dreapta din care fac parte proprietarii ap. de trei cam. de la etajele 1-4 care au o suprafata de 80mp si la nivelul podului cota comuna indiviza cei revine fiecaruia ar fi de 20mp, la coloana din mijloc fiecare cite 15mp iar la coloana din dreapta 25mp de ap.
@Adam Grecu

Fara comentarii,dar parca unde este lege nu este tocmeala
Daca podul imobilului poate fi utilizat de catre proprietari gospodari,oare ,pe acelasi principiu trebuie sa acceptam ca seful de scara in temeiul privilegiului functiei sa ocupe calea de acces cu bunuri personale?
considera ca partile comune nu se impart dupa regula "una tie una mie una lui popa Ilie" ci dupa o regula matematica prezentata si sustinuta de el


Regula matematica a vecinului nu are temei legal
la nivelul podului cota comuna indiviza cei revine fiecaruia


Nici unul dintre proprietarii din imobil prin actul care atesta calitatea de proprietar si care contine si cota indiviza ,nu face precizarea concreta a suprafetei indivize
Cota parte indiviza precizata in documentul care atesta titlul de proprietate,se exprima in procent, din totalul de 100% al tuturor apartamentelor din asociatie.


Podul asa cum este prezentat aici face parte din proprietatea comuna. Legal aceasta se utilizeaza de toti proprietarii. Dar legea reglementeaza si posibilitatea de folosire individuala a unor asemenea spatii:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

Asa ca proprietarul care vrea sa foloseasca numai pentru sine acel pod sau o parte din el, sa discute cu presedintele, comitetul, vecinii... sa vina cu o oferta ca sa foloseasca acel spatiu in baza unui contract cu asociatia.
Banii platiti asociatiei se vor folosi la reparatiile comune, conform legii, si asa fiecare proprietar va avea de castigat iar spatiul folosit si intretinut.
Faptul ca un proprietar a avut initiativa sa curete acel pod, sa-l intretina..., este laudabil si pentru aceasta vecinii l-au recompensat lasandu-i spre folosinta acel pod timp de doi ani.
Daca atunci cand si-a pus in gand sa faca ordine in acel pod ar fi incheiat o intelegere scrisa cu asociatia in care se preciza ca pentru efortul si cheltiala facuta, proprietarul va putea folosi acel spatiu un an, doi sau 20 de ani, s-ar aplica acea intelegere. Dar nefiind o asemenea intelegere, asociatia poate sa-i ceara oricand sa intre in legalitate, asta insemnand incheirea unui cintract cu asociatia sau eliberarea spatiul. Asociatia poate solicita eliberarea spatiului si rezolva pe cale amiabila ori prin instanta.
Pentru a calcula cati m.p. detine fiecare proprietar din acel bloc se tine cont de suprafata apartamentului, nu conteaza ca cineva locuieste in tronsonul din dreapta sau din stanga. Se poate calcula acest lucru pentru a se evidentia dreptul acelui proprietar, pentru ca si la obligatii omul cotizeaza proportional cu suprafata apartamentului.Deaceea acel proprietar vrea sa se bucure de dreptul sau de folosinta, daca nu obstructioneaza dreptul altcuiva, sau daca nu incurca pe nimeni mai pe romaneste.Presedintele ( reprezentantul proprietarilor) poate cere proprietarului sa respecte regulamentul condominiului daca exista aprobat asa ceva. Daca nu exista nimic aprobat de majoritate pentru acest caz, presedintele nu trebuie sa se lase influetat de un proprietar carcotas, trebuie sa convoace o adunare generala si sa se discute tarasenia, pana atunci nu este nici o urgenta , omul isi poate tine lucrurile acolo.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis, fara asociatie si fara acces la spatiul mansardei Mihai RMS Mihai RMS Buna ziua, am tot citit despre reparatia acoperisului ca fiind parte comunca, dar mai am cateva nelamuriri si as dori daca se poate sa le clarific. Nu este ... (vezi toată discuția)
Legea hg 1588/2007, facute in baza legii 230/2007. oarecareom oarecareom Buna ziua, Unde se pot face reclamatii sau sesizari in privinta idiotilor care au dat aceste legi. Am cateva nelamuriri in privinta platilor pentru cota ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri lucrare instalatie gaze Dan N Dan N Buna ziua, In asociatia noastra s-au separat intro coloana de gaz 12 proprietari din totalul de 40 de apt. Saptamana trecuta s-a efectuat revizia ... (vezi toată discuția)