Podul asa cum este prezentat aici face parte din proprietatea comuna. Legal aceasta se utilizeaza de toti proprietarii. Dar legea reglementeaza si posibilitatea de folosire individuala a unor asemenea spatii:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Asa ca proprietarul care vrea sa foloseasca numai pentru sine acel pod sau o parte din el, sa discute cu presedintele, comitetul, vecinii... sa vina cu o oferta ca sa foloseasca acel spatiu in baza unui contract cu asociatia.
Banii platiti asociatiei se vor folosi la reparatiile comune, conform legii, si asa fiecare proprietar va avea de castigat iar spatiul folosit si intretinut.
Faptul ca un proprietar a avut initiativa sa curete acel pod, sa-l intretina..., este laudabil si pentru aceasta vecinii l-au recompensat lasandu-i spre folosinta acel pod timp de doi ani.
Daca atunci cand si-a pus in gand sa faca ordine in acel pod ar fi incheiat o intelegere scrisa cu asociatia in care se preciza ca pentru efortul si cheltiala facuta, proprietarul va putea folosi acel spatiu un an, doi sau 20 de ani, s-ar aplica acea intelegere. Dar nefiind o asemenea intelegere, asociatia poate sa-i ceara oricand sa intre in legalitate, asta insemnand incheirea unui cintract cu asociatia sau eliberarea spatiul. Asociatia poate solicita eliberarea spatiului si rezolva pe cale amiabila ori prin instanta.