avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste administratorul unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste administratorul unei asociatii de locatari cu locuinte de stat

Doresc sa aflu un raspuns pertinent si la subiect.X-(X-(
Al cui angajat este administratorul,casierul sau presedintele unei Asociatii de locatari al locuintelor de stat ? eu sint chiriasul statului si prin urmare nu am cum sa dobindesc calitatea de membru al Asociatiei de proprietari,statut prin care membri sai sint platiti de proprietari, ceea ce este cu totul altceva.
Sint eu obligata, sa contribui lunar cu 8 ron la "salarul" nedeclarat la fisc al(mai ales ca nu exista acte cu veniturile certe) unui administrator al locuintelor de stat ? Sau acesta este angajatul sau colaboratorul statului si prin urmare acesta are obligatia sa-i plateasca salarul pe baza unei conventii sau contract de agajat ?
Sau poate cine stie,se incaseaza salar si de la Primarie si "bani negrii" de la asociatie.
Care articol de lege reglementeza contractul de munca,salarul (si cuantumul) membrilor Asociatiei de locatari ? Atentie ,nu al membrilor Asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
issabellemaria, utilizator

Nu ati inteles ? Eu am spus odata ca platesc 8 lei la salarul,comisionul sau ce o fi pentru administrator.Mai repet:platesc 8 lei la salarul,comisionul sau ce o fi pentru administrator.
Mai mult mi-a spus ca a marit acesta datorie pentru cheltuieli notariale .Cum adica cheltuieli notariale pentru proprietar din banii mei ?pe ce baza legala si ce chitanta cu cheltuieli notariale ????!!!!!

Adriantot, moderator
Nu trebuie sa postati vreo poza pe-aici, nu ca nu s-ar putea sau ne-ati produce vreo stare anormala. Noi am inteles f. bine despre ce este vorba, insa dvs. trebuie sa intelegeti ca de la infiintarea acestor asociatii de locatari, sa zicem din epoca populara, legiuitorul a vrut sa ”separe puterile in stat”, in sensul ca, da, casele erau in proportie de 90% proprietate de stat, era si o legislatie bine pusa la punct in privinta repartizarii acestor locuinte si cate altele. Apoi trebuie sa stiti ca administrarea propriu-zisa era data asociatiilor de locatari, inclusiv ”alegerea” unui administrator. Ce trebuie sa mai stiti este ca salariul administratorului, al femeii de servici, instalator, fochist sau ce mai cuprindea organigrama as. locatari erau ”batute in cuie” prin legislatie, la fel contributiile la bugetul asigurarilor de stat si impozitul. Nimic nu era lasat la voia intamplarii. Este adevarat ca peste toate acestea, consiliul popular isi exercita dreptul de control si indrumare - insa NICIODATA primaria sau acest consiliu nu platea din fonduri proprii pe administratori sau personalul asociatiei. Drept sa va spun in acest moment nu stiu cum se faceau angajarile acestora, dar cred ca erau angajati conventie civila. Stiu f. bine ca majoritatea administratorilor pe care i-am avut fusesera angajati militari, deveniti pensionari (de, cam tineri, dar pensionari - ca si acum de altfel...). nDeci, sa nu mai pomeniti aici ca CL sau Primaria sau cine v-au repartizat locuintele au sa va achite si costurile intretinerii - care asa cum spunea si @thran, in aceste costuri sunt cuprinse si cum ii ziceti dvs. comisionul administratorului.
Ceea ce am inteles eu din expunerile dvs. este ca acolo este un fel de harababura, ce-i drept bine gestionata de CL, marele administrator in teritoriu al statului roman. Sigur, acest lucru trebuie sa ne priveasca pe toti, pentru ca fiecare cu mai mult sau mai putin am contribuit la aceste imobile.
V-am intrebat de unde sunteti, dar nu ne-ati raspuns. Practic nici nu mai are importanta...
Bun, ce puteti face dvs. :
- sa informati primarul localitatii despre toate aspectele despre care ne-ati informat;
- sa sesizati I.T.M.-ul din localitate despre faptul ca administratorul dvs. lucreaza la negru;
- sa informati inspectorii ANAF despre aceleasi lucruri cu administratorul;
- sa constituiti un grup de initiativa si sa demarati actiunea de consolidare a asociatiei de locatari (cereti ajutorul consiliului local - la nivelul fiecarei primarii fiinteaza un Birou/serviciu relatii de proprietari/locatari);
- rezolvati problema alegerii unui comitet executiv si a unei comisii de cenzori,
- angajati personalul de deservire al as. locatari;
- clarificati problema contractarii de servicii de furnizare utilitati prin asociatia dvs. si nu lasati la latitudinea CL sa va schimbe becurile in imobil;
Haideti sa ne oprim aici. Ar mai fi destule, dar deocamdata rezolvati-le pe acestea. Vedeti daca actualul administrator poatre sa va ajute cu ceva, s-ar putea ca omul sa fie de buna credinta, dar o lasa si el in doru' lelii, poatca ca ii convine asa...
Incercati sa studiati legislatia specifica as. locatari, Legea nr. 114/1996 actualizata, precum si L 230/2007, precum si o multime de acte normative pe care le puteti accesa chiar aici pe forum.
Va doresc mult Succes!
Niciodata administratorii nu au fost angajatii primariei, nici inainte de '89 si nici atat dupa, sunt foarte sigur ca ati inceput aceasta discutie fara sa cititi contractul pe care il aveti cu primaria pentru locuinta repartizata, vedeti ce scrie in acel contract, cred ca in afara de chiria lunara aveti obligatia sa platiti si toate cheltuielile de intretinere pentru apartament: atat cele individuale (apa rece, apa calda, caldura), cele pe numar de persoane (gunoi, gaze, energie electrica) si cele pe cota-parte indiviza (reparatii condominiu, cheltuieli administrative si salarii).
Nu e logic ca in contractul de inchiriere sa fie prevazuta obligatia platii utilitatilor ? Numai ca cel care incaseaza banii nu poate prezenta statutul in baza caruia functioneaza si incaseaza un asa zis salar .
Presedintele actual al Asociatiei de Proprietari unde este casa parinteasca ,era administrator la aceeasi asociatie,dar de locatari si nu exista pe tabel rubrica "diverse" ori salarii sau alte cheltuieli salariale.De fapt mi-a confirmat, ca era angajat si subordonat Primariei iar in momentul in care preda banii asociatiei,retinea pe stat de plata bani pentru salariile membrilor asociatiei.
Mai sintem destui cei care ne amintim ca,banii erau predati intr-un singur loc : la fostele gospodarii comunale, totul fiind centralizat.
Iar problema tot nu are raspuns :in ce temei un proprietar de imobil isi tocmeste un administrator si il trimite acasa la chirias sa-i plateasca salarul ? Fara logica ! Dar tocmai de asta e nevoie pentru a comite fraude.
Noi am incercat sa va dam niste raspunsuri, asa cum ne-am priceput, insa dvs. :NU si NU, ca nu are logica. Tocmai ca ar fi logic ca proprietarul in baza drepturilor de proprietate, conferite de constitutie, poate sa fac ce vrea cu proprietatea sa. Adica sa o de-a la saraci, sa cresca caini sau alte ciudatenii, sa-si puna nu un administrator, ci zece - care este problema cuiva?
Numai ca aici vorbim de proprietatea statului si aici statul nu ar trebui sa lase la voia intamplarii ca niste neicanimeni sa-si bata joc de proprietatea sa (adica a mea, a dvs., a tuturor). Eu aici va dau dreptate, insa dvs. mergeti pe o logica oarecum inversa daca afirmati ca:

Iar problema tot nu are raspuns :in ce temei un proprietar de imobil isi tocmeste un administrator si il trimite acasa la chirias sa-i plateasca salarul ? Fara logica ! Dar tocmai de asta e nevoie pentru a comite fraude.

Recititi ce v-am scris mai sus si mai discutam.
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Bloc anl: primaria ne obliga sa ne constituim in asociatie de locatari insider insider Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie ... (vezi toată discuția)
Neplata la bloc a cheltuielilor crissy2703 crissy2703 buna ziua as dori sa stiu daca exista vreo solutie legala impotriva rau platnicilor catre asociatia de locatari , altceva decat in instanta. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari pentru chiriasii la stat Quakie Quakie Buna ziua. Ma numesc Daniel si am primit de cativa ani apartament social de la stat la care platesc chirie in urma unei evacuari. Bineinteles ca nu putem ... (vezi toată discuția)