avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... functionar public, ceilalti functionari, codul muncii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

functionar public, ceilalti functionari, codul muncii si codul penal.

Buna ziua.
Ceea ce va spun mai jos, nu este o minciuna ci este un caz real, cred ca nu mai este cineva ca mine:
Lucrez pe doua contracte la acelas angajator, in acelas departament si in aceeasi functie. Amandoua contractele sunt indentice (in afara de numere si de data inceheiri), cu aceeasi functie, acelas salariu, sunt active, stampilate, semnate de toata lumea, nu au incetat niciodata printr-o decizie de concediere, nu au fost niciodata suspendate, nu sunt sanctiuni sau alte hotarari definitive si irevocabile pe ele etc.
Fata de angajator mi-am indeplinit, imi indeplinesc si imi voi indeplini obligatiile prevazute la art. 39 alin. (2) din codul muncii.
Ceea ce ma framanta este urmatorul lucru: angajatorul imi plateste un singur salariu, mai exact salariul in baza celui de-al doilea contract incheiat intre parti (diferenta dintre contracte este de 9 ani).
Cineva mi-a spus ca angajatorul nu ma va mai putea concedia niciodata, legat de faptul ca unul dintre contracte ar inceta insa in acelas timp celalalt ar ramane in functiune ceea ce ar constitui un abuz pentru angajator...o nebuloasa pe care nu am inteles-o.
Plata salariului pentru primul contract a fost sistat la o data anume (data la care am inceheiat cel de-al doilea contract intre parti, la 9 ani dupa primul), pur si sumplu, fara a exista pentru asta o decizie, o hotarare sau un alt act. Angajatorul pe semne ca s-a prins cat de dobitoc a fost cand a incheiat intre mine si el aceste contracte.
Ce as putea face in acest caz. Pot sa ma duc in instanta, cu respectarea tuturor articolelor si termenelor, si sa-mi cer drepturile salariale in baza primului contract incheiat?
Constituie un abuz in serviciu pentru angajator in cazul de mai sus, avand in vedere ca lucrez la o institutie publica 100%.
Va multumesc.:flowersblue:
Parerile pot fi impartite. Eu doar va atrag atentia asupra formularii art. 39 alin. (1) lit. a din C. muncii:

"Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;"

Solicitand in instanta realizarea acestui drept (care, se pare, nu este un drept absolut), s-ar putea sa fiti nevoit sa probati temeinicia lui, respectiv prestarea muncii.

Intrucat, in anumite cazuri, incetarea CIM este supusa unor cerinte de forma (care se pare ca nu sunt indeplinite in cazul de fata), ar putea fi luata in considerare varianta ca CIM-ul dv. nu a incetat. Totusi, in opinia mea, ar trebui sa aveti in vedere si prevederile Cap. IV, Titl. II din C. muncii (Suspendarea CIM). De ex.: "CIM poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ...".

Cum ziceam: depinde de unghiul de abordare, de motivatia si de capacitatea de a analiza obiectiv problema supusa dezbaterii. Succes!
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2013
adrian _p, utilizator
In litigiile de munca, sarcina probei incumba angajatorului .. el va trebui sa probeze plata salariului si nu salariatul.
Corect freelis. Cu respect ... Totusi, pana la prima infatisare angajatorul va depune dovada ca salariatul nu a prestat munca pentru acest contract (condica, martori, ...). Nu va fi apoi nevoit salariatul sa probeze contrariul, asa incat instanta sa nu retina aceste dovezi depuse de angajator?
Oricarei probe propuse de catre angajator ii poate fi opusa o contraproba propusa de catre salariat ..
codulmuncii a scris:

adrian _p a scris:

Si mergeti la serviciu de doua ori pe zi, a cate 8 ore (sau cat o fi trecut in cele doua CIM-uri)? Semnarti in condica de prezenta de doua ori? Ca daca nu-i prestatie, de unde plata?


Aici nu se pune problema asa. Eu nu pot sa ma duc la serviciu 1 luna intreaga, si nici sa nu ma semnez pe condica. Daca angajatorul nu m-a sanctionat in vre-un fel pentru ca nu am fost la servici in acea luna, acesta este obligat sa-mi plateasca drepturile salariale pentru luna respectiva. Nu poate sa vina in fata instantei cu motivul: 'Pai stai ca nu a fost la servici'. Sunt de acord ca nu intelegeti aceste aspecte, asa eram si eu la inceput, dar cand am pus mana pe coduri sa le citesc mi s-a deschis mintea.




Din faptul ca angajatorul nu va sanctioneaza pentru o luna de absenta, nu cred ca rezulta neaparat obligatia acestuia de a va plati salariul pentru luna respectiva. Ati inteles altfel cand ati pus mana pe coduri? Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul, si nu obligatia, de a aplica sanctiuni disciplinare. Plata salariului tine mai mult de obligatia corelativa de prestare a muncii. Angajatorul poate veni in fata instantei cu orice motiv pe care il poate proba.

Va rog sa ma scuzati daca v-am inoportunat pierzandu-mi timpul in incercarea de a va ajuta sa va rezolvati problemele. Nu inteleg de ce mai apelati la acest forum daca dumneavoastra ati pus mana pe coduri si intelegeti cel mai bine aceste aspecte. Haideti sa purtam o discutie civilizata asupra problemei pe care ati supus-o atentiei publice si nu asupra capacitatii de intelegere a celor care isi permit sa dialogheze cu dumneavoastra. Haideti sa ne mai acordam o sansa. Poate ca nu ne cunoastem suficient de bine.



Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2013
adrian _p, utilizator

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Am si eu o intrebare: atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca ... (vezi toată discuția)
Interpretare sentinta civila definitiva si irevocabila ContSters284090 ContSters284090 Buna ziua, In calitate de angajator vin cu urmatoarele precizari : Am o sentinta civila definitiva si executorie de drept la data de 19.11.2012. Cu drept ... (vezi toată discuția)
Concediere nelegala - consecinte sentinta cgolgot cgolgot Buna ziua , as avea o intrebare legata de o concediere nelegala.Un salariat a avut contract de munca incepand cu martie 2014 pana a fost concediat in mai ... (vezi toată discuția)