avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta presedintiala pt a emigra cu copilul minor ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta presedintiala pt a emigra cu copilul minor in Canada

Buna ziua,
In urma celui de-al 3-lea proces deschis de catre fostul concubin impotriva mea,prin care solicita "custodia" copilului nostru si,mai apoi,exercitarea autoritatii parintesti in comun,,am obtinut exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mine.
Sotul meu,cetatean canadian,ne-a sponsorizat pt a emigra in Canada. Cei de la Ambasada Canadei din Bucuresti imi cer consimtamantul tatalui biologic,fara de care copilul meu nu va fi acceptat.
Acest consimtamant nu-l pot obtine de la tatal biologic sub nici o forma,asa ca sunt nevoita sa ma adresez Instantei.
Cei de la Ambasada mi-au trimis un mail in care m-au instiintat ca dosarul nostru a fost procesat,ca am fost acceptata pt a emigra,si pot alege sa emigrez fara copil sau,daca nu sunt de acord sa inchida aplicatia copilului,pot pune dosarul pe "asteptare" pana obtin consimtamantul sau suplinirea de carte Instanta.
Intrebarea mea este: pot obtine acest consimtamant pe calea ordonantei presedintiale,avand in vedere ca valabilitatea vizei expira odata cu valabilitatea examenelor medicale,care le-am facut pe 12 iunie 2012,acest lucru putand duce la respingerea aplicatiei mele si a copilului?
Mentionez ca sunt casatorita de aproape doi ani,iar inchiderea acestei aplicatii pt emigrare ar prelungi separarea de sotul meu pentru inca un an,precum si pierderea taxelor percepute in vederea procesarii dosarului.
Daca baietelul meu,in varsta de 8 ani,este deja inscris la scoala in Canada,si am scrisoarea eliberata de catre directorul scolii,spunand ca pe data de 27 mai 2013,copilul este asteptat la scoala,ma poate ajuta acest lucru in sensul admiterii ordonantei?
Nu stiu daca aceste lucruri ma pot ajuta,dar,conf legislatiei din Canada,sotul meu va fi obligat sa ne intretina pe mine si pe copilul meu,indiferent daca situatia intre noi se va schimba,iar eu doresc sa semnez o declaratie prin care ma oblig sa aduc copilul anual in tara,in vacanta de vara,pe cheltuiala mea,pt ca tatal biologic sa petreaca timpul alaturi de copil.
Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez pt a obtine suplinirea consimtamantului cat mai repede,pt a nu risca sa fim respinsi.
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 22:37, 15 Septembrie 2013
Convingerea mea ca incredintare copil nu este egal cu AP comuna este sustinuta si de urmatoarele:

"Cum prin hotărâre judecătorească minorul a fost încredinţat spre creştere şi educare mamei, opoziţia tatălui nu numai că este nejustificată, dar se situează în sfera unui abuz din partea sa. Practic, o împiedică pe mamă să-şi îndeplinească obligaţiile stabilite prin hotărâre judecătorească. Pe de altă parte, plecarea minorului în Italia cu mama sa nu poate conduce la concluzia că tatăl va întrerupe legătura cu fiul său.
Prin hotărârile pronunţate în cauză, instanţele de fond şi de apel au nesocotit dreptul şi
obligaţia mamei căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare de a-şi îndeplini aceste îndatoriri.(...) A considera corect refuzul tatălui înseamnă a lăsa fără sens dreptul recunoscut mamei prin hotărâre judecătorească. De aceea, refuzul tatălui se încadrează în sfera abuzului de drept. Prin cele două hotărâri judecătoreşti, instanţele au interpretat dreptul unui părinte de a avea legături cu propriul copil prin dezavantajarea celuilalt părinte, creând în acest mod o discriminare indirectă.
Vădind exclusiv interesul superior al copilului minor de a fi împreună cu mama sa, instanţa
de recurs a admis acţiunea. "

[ link extern ]

ralu_k79

Ba da, doamna. Incredintare copil este = cu autoritate parinteasca in comun, asta in cazul in care nu ati specificat clar ca doriti sa va exercitati autoritatea parinteasca in mod exclusiv.

Tatal are dreptul legal sa nu va lase sa plecati din tara cu copilul in cazul autoritatii parintesti in comun. Ca el face in mod evident abuz de acest drept, este alta poveste.

Cum se intituleaza actiunea de chemare in judecata?
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Imi pare rau, dar ma vad nevoita sa va contrazic. Tatal are dreptul legal sa nu ma lase sa plec din tara cu copilul? Atunci nu-mi explic vizita in Franta, cu copilul, fara acea aprobare a tatalui...
Sau mi-o pot explica aplicand "prevederile Lg nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 30 alin. 1 lit c)minorul care este incredintat spre crestere si educare unuia dintre parinti, printr-o Hot Jud definitiva si irevocabila, poate calatori in strainatate cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte."

Si Hot de incredintare pe care (deocamdata) o am, nu se poate traduce in autoritate parinteasca comuna, deoarece :

"În funcție de legislația fiecărei țări, autoritatea părintească poate reveni după divorț unuia dintre părinți (cazul custodiei unice) sau ambilor părinți (cazul custodiei comune). În România, conform noului Cod Civil, după divorț, autoritatea părintească va reveni ambilor părinți, spre deosebire de vechiul cod civil în care autoritatea părintească era exercitată doar de părintele care primea încredințarea minorilor printr-o hotărâre judecătorească. Articolul 397 din Noul cod Civil instituie astfel prezumția de autoritate părintească comună"

[ link extern ]

De altfel, in cazul expus mai sus, CA decide ca "A considera corect refuzul tatălui înseamnă a lăsa fără sens dreptul recunoscut mamei prin hotărâre judecătorească".
Si in aceasta speta mama avea o Hot Jud prin care copilul ii era incredintat...

Eu am cerut Instantei suplinirea acordului parental, pe calea OP si a dreptului comun. Despre rezultatul pe calea OP, am postat, iar sol ce va fi dispusa de Instanta de fond...peste un an, doi, probabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuzarea completului de judecata ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: la apelul dosarului avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti am acelasi complet de jud care s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca exclusiva ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, In urma celui de-al 3-lea proces deschis de fostul concubin pt exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la tata, s-a ... (vezi toată discuția)
Acord parinte Maria06 Maria06 Bună ziua, am nevoie de o lămurire în situația urmatoare: în cazul în care, prin sentință definitiva și irevocabila, copilul îmi este încredințat ... (vezi toată discuția)