Imi pare rau, dar ma vad nevoita sa va contrazic. Tatal are dreptul legal sa nu ma lase sa plec din tara cu copilul? Atunci nu-mi explic vizita in Franta, cu copilul, fara acea aprobare a tatalui...
Sau mi-o pot explica aplicand "prevederile Lg nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 30 alin. 1 lit c)minorul care este incredintat spre crestere si educare unuia dintre parinti, printr-o Hot Jud definitiva si irevocabila, poate calatori in strainatate cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte."
Si Hot de incredintare pe care (deocamdata) o am, nu se poate traduce in autoritate parinteasca comuna, deoarece :
"În funcție de legislația fiecărei țări, autoritatea părintească poate reveni după divorț unuia dintre părinți (cazul custodiei unice) sau ambilor părinți (cazul custodiei comune). În România, conform noului Cod Civil, după divorț, autoritatea părintească va reveni ambilor părinți, spre deosebire de vechiul cod civil în care autoritatea părintească era exercitată doar de părintele care primea încredințarea minorilor printr-o hotărâre judecătorească. Articolul 397 din Noul cod Civil instituie astfel prezumția de autoritate părintească comună"
[ link extern ]
De altfel, in cazul expus mai sus, CA decide ca "A considera corect refuzul tatălui înseamnă a lăsa fără sens dreptul recunoscut mamei prin hotărâre judecătorească".
Si in aceasta speta mama avea o Hot Jud prin care copilul ii era incredintat...
Eu am cerut Instantei suplinirea acordului parental, pe calea OP si a dreptului comun. Despre rezultatul pe calea OP, am postat, iar sol ce va fi dispusa de Instanta de fond...peste un an, doi, probabil.