avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot pleca fara preaviz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot pleca fara preaviz?

In ce conditii imi pot da demisia fara preaviz? Am CIM pe postul de contabil insa m-au pus sa incasez si bani de la clienti. Am fost pacalita de un client cu 500 roni. Lucrez 8 ore/zi, contractul este pe 4.. psi n-am semnat niciodata, firma nu este in regula deloc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 23 Mai 2013
multumesc pt. raspuns
Am facut cererea de demisie in 2 exemplare, una am lasat-o la ei,una am luat-o acasa (13.05). Mi-au spus ca vb a 2-a zi, nu mi-a inregistrat cererea. A doua zi mi-au zis ca nu au avut timp sa calculeze cati bani am de luat si ca ma vor suna ei. Cateva zile nu mi-au rasp la tel, apoi au sunat ei sa vin sa facem lichidarea. Azi cand am fost mi-au pus in fata o cerere de demisie cu data de 23.05 . Le-am zis sa-mi ia in considerare cererea pe care am depus-o pe data de 13.05, dar au zis ca nu o accepta si ca daca n-o semnez pe asta cu data de 23.05, pe care au facut-o ei, nu imi dau nici un ban. Nu am semnat-o. Le-am spus ca nu au dreptul sa-mi opreasca banii fara o hotarare judecatoreasca dar nu-i intereseaza. Mi-au zis ca nu-i intereseaza daca ii dau in judecata. Am inregistrat toata convorbirea cu ei. Ce pot face in acest sens? Mersi!
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

De asemenea, in sesizarea catre ITM puteti mentiona si refuzul angajatorului de a va inregistra demisia .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie as dori sa plec din firma fara preaviz mihaela34dav mihaela34dav Ma numesc Mihaela si as dori sa stiu cum pot sa fac o cerere de demisie la zi pentru ca nu mai vreau sa lucrez la aceasta firma comerciala .Am gasit in alta ... (vezi toată discuția)
Demisie alphinista alphinista buna ziua va rog sa-mi raspunde-ti daca puteti sa ma ajutati intr-o problema.lucrez la o firma cu un contract de munca pe termen nedeterminat.am depus demisia ... (vezi toată discuția)