avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune judecatoreasca

Dupa moartea mamei a ramas la succesiune un apartament in care eu locuiesc de 10 ani (m-am mutat pentru a o ingriji).
Fratele a deschis succesiunea judecatoreasca avand intentia, dupa pronuntarea hotararii judecatoresti, sa supuna spre vanzare pe cale judecatoreasca (licitatie publica) a apartamentului pentru obtinerea sultei cuvenite.
Vanzarea apartamentului nu este si dorinta mea. Nu dispun de resurse financiare pentru a da fratelui sulta cuvenita si nici ca, dupa vanzare, sa pot completa pentru a putea cumpara un alt apartament ori o garsoniera.
Exista vreo cale de iesire din situatia de a fi fortat sa eliberez apartamentul ?
meroiud a scris:

Ar mai exista o varianta si anume impartirea in natura , adica fiecarui coproprietar i se poate stabili lotul atribuindu-se camere din imobil.Stiu ca nu este tocmai o situatie fericita , insa cea mai la indemana pentru dvs.

********************************************************************************************************************************************
Apartamentul este semidecomandat.
M-am gandit si la varianta platii unei chirii pe cota revenita fratelui dar folosita de mine.
Poate ar trebui sa ne spuneti si cand a murit mama dumneavoastra. Si apoi vom vedea si varianta acceptarii mostenirii de catre fratele dumneavoastra.
Lamuriti-ne cu privire la data decesului mamei dv. Acest aspect este foarte important.
De asemenea, sa ne spuneti daca v-ati prezentat ambii frati la notar in vederea dezbaterii succesiunii lasate de mama dv. - pe cale necontencioasa - in termenul de 6 luni de la data mortii mamei dv.
Foarte important pentru o eventual negociere este daca, in termenul de optiune succesorala de 6 luni de la data decesului mamei, fratele dv. a acceptat expres - prin act autentic la notar - sau tacit - prin administrarea altor bunuri ale mamei sau prin preluarea unor bunuri mobile ale acesteia dupa decesul ei, pentru ca, in caz contrar, acesta nu mai este considerat mostenitor fiind considerat ca niciodata nu a avut aceasta calitate, chiar daca este fiul defunctei, termenul de optiune succesorala fiind un termen de prescriptie.
Dupa ce veti reveni cu aceste detalii, ne vom da si noi cu parerea la obiect, altfel vorbim ca sa ne auzim...;)
Userul a spus ca exista certificat de mostenitor cu 1/2.

av. Ileana Schwarz
Data decesului mamei :16.10.2008 . Primul termen al infatisarii : 16.12.2008.
Actiunea trebuia inaintata in termen d 6 luni de la data decesului ori dupa aceasta perioada ?

Alte discuții în legătură

Cum se face succesiunea cand fratii nu se inteleg? steliana 67 steliana 67 Suntem trei frati. Tata a murit acum 10 ani si deoarece nu ne-am inteles, nu am facut succesiunea dupa tata. Acum a murit si mama si a aparut aceeasi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. prezint urmatoarea situatie. sora si frate, plus mama ... a13 a13 Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama celor doi. In urma decesului tatalui, sora, fratele si mama au facut succesiunea si ... (vezi toată discuția)
Succesiune hnelutu hnelutu Buna ziua! As dori citeva informatii.... Ce trebuie sa fac: - suntem 7 frati si ambii parinti sunt decedati de mai mult de un an. - jumatate din casa este ... (vezi toată discuția)