avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Fostul angajator refuzã emiterea unei adeverinte cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Fostul angajator refuzã emiterea unei adeverinte cu salariile brute

Am fost pensionat la limita de varsta. Pensionarea mea a fost cam precipitata si dorita foarte mult de directorul intreprinderii intrucat l-am crititcat pemanent pentru incompetenta si rele prejudicii aduse intreprinderii.
De aceea, am banuit tot timpul ca si pensia mea a fost calculata gresit din ordinele lui.
Am solicitat recalcularea pensiei la casa pensiilor si mi s-a spus ca totul este corect. Am banuieli ca si aici s-a vorbit pentru o calculare gresita sau ca au fost transmise date false cu privirea la activitatea mea in intreprindere.

La 1 an dupa pensionare, in decembrie 2012 am consultat un Expert si dupa toate datele furmizate de mine, Expertul crede ca, intr-adevar, pensia imi este diminuata cu, cel putin, 200 RON, daca nu chiar 300 RON. Pentru analiza completa, m-a trimis la intreprindere sa cer o adeverinta cu toate salariile brute pentru cei 38 de ani lucrati. Mi-a spus sa merg la cele doua intreprinderi in care am lucrat si sa cer o astfel de adeverinta. Spunea el ca nu as fi nici primul, nici ultimul care cere asa ceva si ca intreprinderile sunt obligate sa elibereze astfel de adeverinte, chiar daca le este greu. Intrucat nu cere toata lumea asa ceva, o "sa va dea deverinta de care aveti nevoie", imi spunea specialistul.. Apoi sa vin la el sa re-calculeze pensia.

Prima intreprindere in care am lucrat doar 7 ani mi-a promis eliberarea unei astfel de adeverinte in 2 luni, intrucat este vorba de anii 1975-1982 si e greu de umblat la Arhiva.

Dar anii in care este cea mai mare perioada, 1982 - 2011 si de unde banuiesc ca au fost nereguli la calculare sunt lucrati in intreprinderea in care am lucrat pana la pensionare, adica peste 30 de ani si am avut probleme cu directorul, dupa cum am spus. De aici mi s-a raspuns de la Resurse Umane ca pensia a fost calculata corect si ca o adeverinta cu salariile brute nu poate sa-mi elibereze pentru pentru ca nu-i permite legea.

In prealabil, eu vorbisem la Contabilitate, cei de aici stiau de asa ceva, au mai eliberat astfel de adeverinte, dar mi-au spus ca trebuie sa aiba aprobarea directorului general ca sa poata sa verifice statele pe atatia ani.
Intrebarile :
1. De ce raspunsul imi este dat printr-o adeverinta de la Resurse Umane si nu de la serviciul Contabilitate ?
2. In baza carei legi se poate elibera o adeverinta cu salariile brute ale unui fost salariat. Si, pana la urma, dupa ce lucrezi o viata intr-o intreprindere iti trebuie o lege ca sa se obtina o chestiune atat de simpla, un drept al tau ?
3. Ce este de facut in cazul in care nu se vrea eliberarea unei astfel de adeverinte.

Acum, mai mult ca oricand, cred, ca "am fost lucrat" in obtinerea unei pensii corecte si doresc sa obtin aceste salarii brute pe toti anii lucrati.
Va rog, ajutati-ma !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:35, 25 Iulie 2016
tudorvaleriu a scris:


- Niciodata nu s-a acordat ceva in plus la pensie pentru femeile care au nascut si crescut mai multi copii.


daca imi permiteti, fac un comentariu:
Art. 18 din legea 3/1977
(1) Femeile cu o vechime in munca de 25 ani, care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani, pot cere pensionarea inaintea implinirii varstei de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) cu un an pentru 3 copii;
b) cu doi ani pentru 4 copii;
c) cu trei ani pentru mai multi copii.
aceasta a fost un "plus" la pensie. :)
1. Se poate considera si ca fiind un "plus" la pensie, in sensul unei facilitati prin reducerea varstei standard de pensionare.

2. - Dar user-ul a intrebat:
Mamele cu 3-4 copii au si un procent in plus la calcularea pensiei ?

- La aceasta intrebare am raspuns eu.

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Scopul intrebarii nu viza cred reducerea varstei de pensionare , ci un plus material la cuantumul pensiei ..insa rezulta din legea respectiva ca nu era obligatorie acea reducere ...
Multumesc echipei Avocat Net pentru raspunsurile competente si bine venite. Ce ne-am face fara dvs. ? Pe mine, chiar ma ajutati foarte mult.

Este clara problema ca un "plus" la pensie nu se acorda chiar daca ai mai mult de 3-4 copii. Este vorba numai de o pensionare mai devreme. Nu este cazul meu intrucat am dorit si am putut lucra pana la limita varstei de pensionare.

Mai am pentru lamurire totala si altceva :

1. Cum trebuie sa se specifice in adeverintele date de institutie catre Casa Pensiilor, in vederea pensionarii, ca anii lucrati cu 1/2 norma erau pentru cresterea copiilor, pentru a se socoti ani intregi la vechime ? La mine apar ca ani lucrati cu 1/2 norma si atat !

2. Daca nu a facut-o, institutia nu este raspunzatoare ? Cum va raspunde daca nu a facut-o, mai ales ca sustin ca intentionat, nu a completat adeverinte corecte. Chiar sa-si bata joc de oameni, sa-i poarte pe drumuri si sa ne rezolvam singuri problemele ?

3. Din nou, legat de obtinerea unei adeverinte cu veniturile brute care nu mi se acorda ...
Nu mi s-a acordat, cu cerere scrisa in doua randuri si mi se spune verbal ca
NU SE DA O ASEMENEA ADEVERINTA ! Nu exista. Nu este o lege in acest sens.
Institutia chiar nu poate "plati" pentru rea-vointa si incompetenta ?
Sigur detin si cererile mele (2) si raspunsurile institutiei, de la Resurse umane si cu semantura directorului (2). In raspunsul institutiei mi se trec niste sporuri de dupa 1990 ... si altele ne-solicitate.
In plus mi se raspunde ca de ce nu am solicitat la venirea deciziei, incorectitudinea pensiei ?
Pai, am avut incredere !

4. Am citit ca ITM nu prea lucreaza corect, iar o judecata ... unde , la Tribunal, peste 6 luni ?

5. Salariile brute nu se desprind din statele de plata ? Nu serviciul de Contabilitate ar trebui sa rezolve ? De ce in cazul meu raspunde reprezentantul de la Resurse Umane ?
Multumesc de raspuns
Impotriva refuzului angajatorului de a va elibera acele adeverinte nu sunt decat doua modalitati de actionare , si anume:
- actiunea in instanta

- sesizarea ITM-ului ...

Cine , ce si cum semneaza o astfel de adeverinat nu este prevazut expres intr-un act normativ ...

Alte discuții în legătură

Adeverinta venituri brute Vali Constantinescu Vali Constantinescu Institutia in care am lucrat 42 de ani nu-mi elibereaza o adeverinta cu VENITURILE BRUTE, adeverinta de care am nevoie. Nici ITM nu a fost convinsa prin ... (vezi toată discuția)
Concediu in prag de pensionare ellamoise ellamoise Buna ziua, Va rog , daca la 1.07 ies la pensie am dreptul la concediu integral sau numai pentru lunile in care am fost in activitate ? Pot sa iau concediu ... (vezi toată discuția)
Vechime morosanucarmen morosanucarmen M-am nascut pe 4 decembrie 1953 . Am lucrat timp de 25 ani si 6 luni (din care peste 10 ani la Intr. Antibiotice) . Am facut facultatea la zi timp de 4 ani . ... (vezi toată discuția)