Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la reparatii numai proprietarilor de la scara unde s-a facut reparatia?
Știu ce spune legea și normele de aplicare referitor la impartirea cheltuielilor, dar încerc să aflu dacă există o metodă legală prin care cheltuielile pentru repararea unor conducte orizontale să fie repartizate doar scării care se folosește de acele conducte.
Până de curând, vechea administrație a stabilit ca cheltuielile de branșare a scărilor și de reparare a conductelor de la o anumită scară să se plătească doar de locatarii din respectiva scară (5 scări din 6 au urmat această regulă). În prezent există o nouă administrație și noul administrator vrea (așa cum zice și legea) să împartă cheltuielile de schimbare a conductelor de la scara care a rămas cu branșamentele vechi la toți proprietarii, pe baza cotei indivize, dar cele 5 scări nu vor să contribuie.
Care considerați că ar putea fi cea mai bună soluție pentru a nu-i dezavantaja nici pe proprietarii din cele 5 scari, dar nici să încălcăm legea?
Pana la apometrul general montat de furnizor, instalatia este a jurnizorului. De la apometrul furnizorului spre scari, spre tronsoane, apartamente instalatia este a blocului, a proprietarilor, a asociatiei, indiferent ca este pe orizontala sau pe verticala. La noi in subsol, de la apometrul generala pleaca pe orizontala, paralel cu planseul subsolului, coloane pana la fiecare tronson. Se ramifica una din alta, in total fiind poate peste 100 metri de conducte pe orizontala pana ajung in dreptul apartamentelor. Apoi pe verticala cate 2-3 coloane sub fiecare apartament, adica 10 - 14 coloane pentru fiecare scara. Toate acestea, orizontale si verticale sunt in aval de apometrul generala si sunt ale asociatiei.
Tot ce este in amonte de apometrul general este al furnizorului.
Ramane sa ne spuna dl. Munteanu despre ce este vorba, daca este conducta de apa si la capatul de intrare in imobil se afla un apometru, dar ma indoiesc ca este asa...
Eu am relatat o situatie pe care am avut-o pana de curand. Intre timp furnizorul de energie termica a renuntat total la acele tevi care alimentau blocurile ”in serie”, au construit alte canale de termoficare si acum fiecare bloc este alimentat ”in paralel”, oferind posibilitatea separarii de masura pentru fiecare bloc in parte.
Din cate stiu, situatia aceasta a termoficarii s-a rezolvat cam in toata tara... Ramane ca dl. Munteanu sa dezvolte putin informatia.
Toate conductele de apa sunt in subsolul blocului si reprezinta proprietatea comuna. Conducta in discutie a fost cea principala, dar anul trecut fiecare scara s-a bransat separat si respectiva conducta a ramas doar la scara I.
Chestia cu delimitarea proprietatii in functie de pozitia apometrului furnizorului este relativa. Daca separarea proprietatatii se face de exemplu intr-un camin de canalizare pe o strada intens circulata cu masini, proprietarii impreuna cu furnizorul pot hotara amplasarea in interior a acelui apometru , in proprietatea condominiului. Asa s-a hotarat si la noi , dupa ce un baiat care citea apometrul a fost accidentat mortal de un automobil.
@jhonpescar,
Mortii cu mortii si vii cu vinul!
Delimitarea proprietatii in functie de apometrul general este corecta. Ca acest apometru general este in subsolul scarii A, B sau in strada, nu are importanta. Exista si delimiteaza.