avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neprezentarea avocatilor la citirea sentintei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neprezentarea avocatilor la citirea sentintei definitive

Buna ziua. Sper ca am postat in sectiunea potrivita.

Matusa mea avea mosternire un teren in Primaverii, teren pentru care s-a judecat unchiul meu (matusa mea nu mai este in viata) cu primaria. A ajuns la Curtea de Casatie, la citirea sentintei definitive.
Unchiul meu era reprezentat de niste avocati cu care are semnat un contract prin care acestia il reprezinta si unchiul meu le da 10% din ceea ce recupereaza de la Primarie (pe teren este construita o institutie publica, urma sa se stabileasca daca si cum va fi despagubit).
Acesti avocati nu s-au prezentat la citirea senintei, motiv pentru care s-a amanat pana in vara.

Ce poate face unchiul meu? Poate schimba avocatul in acest stadiu? Schimbarea acestora implica alte amanari?
Daca gaseste un alt avocat, cum se face transferul de documente de la actualii avocati?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 1 Martie 2009
Pronunta solutiile (dispozitivul hotararii judecatoresti) in sedinta publica, pe la ora 13:00 sau 14:00.
Kitte a scris:

A ajuns la Curtea de Casatie,
...nu s-au prezentat la citirea senintei, motiv pentru care s-a amanat pana in vara.


Curtea de Casatie nu pronunta sentinte in procesele care au "ajuns" la ea. (in cai de atac pronunta decizii).

Daca o instanta a deliberat si pronuntat o hotarare poate sa nu fie nici dracu la "cittire" ca tot data ramane. Si ce-a "citit" se gaseste in condica. (mai sunt instante care pronunta in sedinta publica??? eu in 9 ani nu vazui nici una - asta asa, in paranteza)

Daca o cauza s-a amanat insemna ca nici o hotarare nu s-a dat si nu s-a citit.
De ce anume s-a amanat - asta nu se poate afla decat din inchierea de sedinta.
Daca s-ar fi amanat cauza din pricina llipsei avocatului ăsta sigur isi lua o amenda.
De unde sa stim daca acesta cauza nu s-a amanat din vreo lipsa de procedura cu vreuna din parti...sau din enşpe alte motive de amanare posibile...
Luati o copie dupa incheierea de sedinta si abia apoi puteti discuta despre cauza amanarii.
romascanu a scris:

Daca o instanta a deliberat si pronuntat o hotarare poate sa nu fie nici dracu la "cittire" ca tot data ramane. Si ce-a "citit" se gaseste in condica. (mai sunt instante care pronunta in sedinta publica??? eu in 9 ani nu vazui nici una - asta asa, in paranteza)


Da, am vazut, pe vremea cand Inalta Curte se numea Curtea Suprema si avea sediul in Palatul de Justitie.
Altfel nu as fi scris!
Da, dacă vreuna dintre părţi se află în sală, instanţa pronunţă public sentinţa. Atîta doar că unele instanţe lungesc apariţia în sală pînă cînd şi ultimul petent o părăseşte. Probabil că după aceea nu mai pronunţă nimic. :)

S-a amanat datorita neprezentarii avocatilor, asta stiu sigur.
Unchiul meu a inteles ca era atunci se dadea decizia finala.
Judecatorul a tot "strigat" avocatii si mai lua cate un caz pana le-a terminat pe toate si a amanat cu cateva luni.

Din pacate nici eu nu stiu lucruri foarte exacte, nu eram in sala cand s-a intamplat.
Dar era la ultima instanta, de acolo i s-a spus ca nu se mai putea face apel. Ca decizia luata acolo era definitiva. Pana atunci a castigat procesele si s-a facut apel si tot asa. Acum ori ii dadeau dreptate ori se inchidea cu totul.
Unchiul meu nu are act de proprietate pe acel pamant, are fel si fel de acte care dovedesc ca a fost in proprietatea familiei sotiei lui si ca el este unic mostenitor al acesteia. Din cate i-au spus alti avocati, pe langa faptul ca daca tot amana luarea deciziei inseamna ca ii dau banii mai tarziu, mai ar fi si faptul ca s-ar complica mult lucrurile daca unchiul meu ar deceda (are ~80 de ani), trebuind sa reluam tot procesul si in acest caz ar fi si mai multi mostenitori.
Unchiul meu ii banuieste pe avocati ca sunt mana in mana cu primaria ca nu au venit fix cand se decidea definitiv alba sau neagra si s-a mai prelungit cu cateva luni asteptarea. Daca veneau si unchiul meu castiga, isi luau si ei banii. Chiar nu vedem alt motiv de neprezentare decat ca nu ii sustin cauza corect!

Alte discuții în legătură

De cate ori se poate amana pronuntarea? emilifor emilifor Am un proces la curtea de apel ,s-a judecat recursul si de doua ori s-a amanat pronuntarea sentintei din lipsa de timp-exprimarea exacta este:deoarece pentru ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat, plangere respinsa De_MooN_Ro De_MooN_Ro totul incepe in ziua de 19.06.2011 cand un politist ma opreste ca am depasit pe linia continua desi nu mai exista nimic in zona care sa ateste asa ceva. toate ... (vezi toată discuția)
Sentinte geo-vem geo-vem Intrebarea ,este daca in cazul ramaneri in pronuntare si a amanari a sentintei intr-un contencios,verdictul se da in sedinta publica (intra completul in ... (vezi toată discuția)