avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camere video de supaveghere in holul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camere video de supaveghere in holul blocului

Stie cineva daca exista vreun impediment legal in privinta instalarii unui sistem video de supraveghere in holul blocului? Adunarea generala a hotarat acest lucru, iar Comitetul Asociatiei urmeaza sa puna in aplicare hotararea, prin alegerea unei oferte de cumparare si instalarea unui sistem cu doua camere, amplasate in holul blocului. Exista vreo limitare legala din acest punct de vedere? Adica, poate cineva sa invoce "dreptul la imagine" de exemplu, sau alte prevederi legale, pentru a ne impiedica in demersul nostru?

Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
ContSters61389, utilizator
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 09:07, 30 Aprilie 2013
Cand treceti pe langa o camera video amplasata pe stalp, va cere cineva acordul ? Nu. Atunci, care-i problema? Holul unui bloc nu poate fi asimilat unui spatiu privat in sensul strict al termenului, asa cum este interiorul unui apartament. Chiar daca este parte comuna, holul blocului are mai degraba caracter de spatiu public. Nu poti invoca dreptul la intimitate in holul blocului !

De altfel, vedeti in subsolul textului de lege precizarea:

Punere in aplicare prin Decizie 91/2006 :
Art. 1. -
Notificarea prelucrarii datelor cu caracter personal nu este necesara in urmatoarele cazuri:
a) ...
b) ...
c) cand prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la proprietarii sau chiriasii unui imobil folosit in comun este efectuata de catre asociatiile de proprietari sau de locatari, in exercitarea drepturilor si obligatiilor stabilite prin lege, in scopul administrarii acelui imobil.
1.Holul blocului este proprietate privata in cota parte indiviza;
2.Ce intelegeti dvs prin NOTIFICARE? Catre cine notificare?;
3.Detineti functie in comitetul executiv sau santeti administrator? Daca da, atunci va inteleg supararea...
Iertati-ma dar am observat tarziu ca santeti presedinte de comitet executiv. Dar confundand holul blocului cu un stalp puteam sa cred orice altceva...
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
mira55, utilizator
Am postat pe Internet, la adresa specificata, Legea 677 in versiunea consolidata 2012. Se pare ca nu stiti ce inseamna asta, asa ca am sa va explic: Legile sunt completate/modificate prin alte acte normative, prin decizii si norme de aplicare, etc. Astfel de versiuni consolidate sunt accesibile prin intermediul unor servicii profesionale de tip legislativ. V-am postat un astfel de text, care pe langa legea propriu-zisa, contine toate textele cu valoare juridica, avand incidenta. In speta, este vorba de Decizia 91/2006; dar mai bine ati face sa lecturati textul postat de mine pe Internet.

Cat priveste caracterul de "spatiu public/privat", am avut curiozitatea de a discuta cu seful serviciului de ordine publica, din sectia de politie aferenta. Este opinia domniei sale, la care subscriu.

In sfarsit, NU am voie, conform cerintelor din forum, sa postez nume, dar "am" in Comitet un avocat al unei mari firme de avocatura. As fi deosebit de onorat daca v-ati confrunta cu dansul :) Am obiceiul de a consulta persoane competente, inainte de a lua o decizie.

Pe de alta parte, va inteleg si pe dvs. Va asigur ca sunt in activitate si decis sa pun capat apucaturilor acelora care fie ca locuiesc in bloc, fie ca nu, au singura cale de refulare in distrugerea proprietatii noastre, comune.

In opinia dvs., existenta unui singur astfel de om este suficienta pentru a opera "in doua trepte", o data se opune inregistrarilor video, apoi isi face de cap, distrugand bunurile blocului. Daca ar fi sa va dau crezare, ati inventat o cale perfecta prin care un astfel de individ poate comite infractiuni, fara a fi pedepsit.

Va spun si cum am sa procedez: daca se opune cineva, concret, atunci voi astepta o decizie in justitie. Daca decizia va fi pe placul dvs., atunci la fiecare distrugere/infractiune, voi consemna in declaratia la Politie ca "banuiesc pe X". Dupa cum stiti, banuiala nu-i denunt calomnios. Apoi, voi contesta o eventuala decizie de NUP a procurorului, in instanta, caci am dreptul si va asigur ca individul cu pricina va avea timp de plimbare prin instante, cativa ani, cu suspiciunea de comitere a unei infractiuni. Stiu si eu cum functioneaza sistemul...
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
Admin, administrator
Eu zic că trebuie să mergeti la autoritătile competente, cred că Politia, Primăria, etc., care vă pot da acordul legal de a monta camerele de supraveghere, sau mergeti la Asociatiile care au deja asa ceva, chiar de multi ani.
Nu mai au rost discutiile avocătesti contradictorii între voi.
După părerea mea, cred că ar trebui să fie legal să se poată monta camerele video, odată ce autoritătile din toată lumea vor să monteze camere stil Big-Brother, fără să consulte populatia.
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
280366, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem supraveghere video la bloc Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Daca adunarea generala a asociatiei hotaraste co o majoritate de 75% montarea unui sistem de supraveghere si inregistrare video in lift , la intrare si la ... (vezi toată discuția)
Sistem de supraveghere alexmihalache alexmihalache Buna ziua. Am si eu o intrebare! in blocul in care locuiesc sau instalat 6 camere de supraveghere 1 camera bate fix pe usa apartamentului meu si ma deranjaza ... (vezi toată discuția)
Instalarea de camere de supraveghere in holul blocului sandrad sandrad Buna ziua. Suntem o asociatie de proprietari care dorim sa instalam o camera de supraveghere la parterul blocului, avind in vedere ca anumiti proprietari ... (vezi toată discuția)