avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura privata

am cumparat in 1999 si 2001 o suprafata de teren de la doua personae si am facut acte nu la notar ci un act de mana cu numele vanzatorilor si numele martorilor vreu sa stiu daca au valabilitate ca in va multumesctampin niste problem cu vanzatorii
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:49, 2 Iunie 2013
Referitor la disticția dintre înscriere și notare aveți dreptate. Cam asta rezultă și din art. 1244 NCC:

Art. 1244.Forma cerută pentru înscrierea în cartea funciară
În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.”

Totuși, prevederea citată de D-voastră se referă doar la imobilele înscrise în CF. Deci se poate imagina un antecontract încheiat printr-un înscris sub semnătură privată dacă imobilul nu e înscris în CF, acesta producându-și efectele doar între părți.
Nu cred că poate fi vorba de o condiție de validitate care să depindă de înscrierea sau neînscrierea obiectului contractului într-un registru de publicitate.

Mai mult. coroborând cele două texte (art. 1244 și art. 24 (5) din L7/1996 modificat recent) se observă că e forma autentică e obligatorie sub sancțiunea nulității absolute „pentru înscriere” (conform denumirii marginale a art. 1244) și nu pentru încheierea sa valabilă, ceea ce înseamnă că pentru îndeplinirea condiției de opozabilitate e nevoie de forma autentică, dar actul neautentic este valabil și își produce efectele între părți.
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Referitor la disticția dintre înscriere și notare aveți dreptate. Cam asta rezultă și din art. 1244 NCC:

Art. 1244.Forma cerută pentru înscrierea în cartea funciară
În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.”

Stimate Patrick_, citatul pe care l-aţi postat face inutilă orice altă discuţie privind tema abordată. Boldarea şi sublinierea îmi aparţin.

Bănuiesc, cred, sper că sunteţi jurist. Antecontractul (promisiunea bilaterală, sinalagmatică sau cum vreţi să-i spunem) de v/c nu strămută/constituie/instiuie/transmite drepturi reale, ci doar instituie o obligaţie de a face, respectiv de a încheia actul constitutiv/translativ/strămutativ/institutiv de drepturi reale.

Îmi însuşesc inovaţiile linvistico-juridice de mai sus, aşa precum Inalta Curte îşi însuşeşte, cu multă seninătate, argumentele de natură logico-juridică.
Exact. :)
Antecontractului nu i se aplică art. 1244, deoarece acesta nu constituie, instituie sau transmite drepturi reale.

Deci forma autentică nu e una de validitate. Forma autentică e cerută doar în cazurile în care se dorește notarea antecontractului referitor la un imobil înscris în CF, conform modificării recente a L 7/1996.
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Patrick_, utilizator
Mai clar nu cred că se poate:

Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciară se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.

Noaptea poate fi un sfetnic bun, domnule Patrick_. Desigur, nu necondiţionat...

principiul neretroactivitatii normei legale iti spune ceva?:innocent:
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
Tudor Serban, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare imobile nu mai este posibil in ncc Alvaro Liniers Alvaro Liniers Conform art. 1279 al NCC alin (3) prevederile care sunt la baza posibilitatea ca prin hotararea judecatoreasca sa isi stabileasca obligatia de a incheia un ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu.[/b] Dispozitiile legale. [quot] Art. 1279 alin. 3 N.c.c. ... (3) De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare autentic marinpreda marinpreda Va rog un sfat Am inchiat un antecontract de vanzare-cumparare (inscris sub srmnatura privata) teren agricol extravilan, in data de 12.09.2011. Inscrisul este ... (vezi toată discuția)