avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... divizare, sau infiintare asociatie de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

divizare, sau infiintare asociatie de proprietari?

Buna ziua,

va rog mult sa ma lamuriti care e denumirea corecta - divizare, sau infiintare asociatie de proprietari (invocand dreptul neingradit la asociere, dat de art. 40 din Constitutie) - in situatia urmatoare:

- Asociatia existenta in prezent este formata din doua scari ale aceluiasi bloc
- Scara care doreste separarea, este scara A, ai carei proprietari vor sa se administreze separat din ratiuni de "cutit ajuns la os": asociatia este condusa IN FAPT, in totalitate de membrii comitetului din Scara B, pentru ca asa s-a aranjat sa fie de cand cu lupii albi si nu se mai clinteste nimic din nepasare si comoditatea tuturor - ca nu vor sa se tiganeasca la adunari generale, asa ca nu se mai prezinta deloc si se fac alegeri ca-n comunism, iar intretinerea creste ca Fat-frumos... Lucru care afecteaza in egala masura ambele scari, in mod evident si corect :) , cu mica-mare diferenta ca Scara B ce nu se vrea dezlipita si se tine scai, are in majoritate covarsitoare apartamente... inchiriate si necontorizate, proprietarii sunt nepasatori la ceea ce li se pune in cotele lunare de plata, deoarece plata cotelor revine... chiriasilor si nu le pasa cat de mare e suma. Chiriasi care, aproape in fiecare an sunt proaspeti (pana se lamuresc cam care e treaba cu nivelul cotelor puse la intretinere in acest bloc si fug mancand pamantul)... Abuzurile cele mai mari vin din incheieri de contracte care genereaza plati lunar, de care nu e uneori chiar deloc nevoie, dar care aduc beneficii personale presedintelui si sunt bagate pe gat de comitetul foarte "liber-profesionist" si intreprinzator, proprietarilor nepasatori, din repartizari de cheltuieli facute dupa cum bate vantul si dupa cum ii coafeaza pe membrii Comitetului, din numarat "a la Roberta" locatarii din apartamentele fara apometre care ar trebui sa fie cotati la pausal... etc. (in speta, intr-un apartament fara contorizare se declara una bucata student, iar, in fapt, stau...ca-n reclama la connex-wap, intra pe usa cat cuprinde spatiul... Si? Cum dovedesti asta? Vax-albina in tara asta, unde... Dar sa revin la subiect mai bine...:))
- La scara A, proprietarii cam stau pe la casa lor, insa din lipsa de timp si dintr-o nepasare viscerala... ca sa nu zic mai mult..., nu au luat in seama pana mai deunazi faptul ca onoratul Comitetul si presedintele sunt ca Voda prin loboda. Cand intretinerea a ajuns...wooow fata de lumea similara, unii au inceput sa mormaie pe la colturi si se vrea in sfarsit Marea Separare.

PROBLEMA:

- membrii asociatiei din Scara B refuza categoric divortul, din ratiuni lesne de inteles.
- Comitetul majoritar din Scara B, "vegheaza" si influenteaza puternic proprietarii din aceasta scara sa se opuna separarii, timp in care cei doi membri ai Comitetului care locuiesc in Scara A sunt prea preocupati sa fluiere pe aratura cand se hotaraste ceva, din ratiuni "omenesti" care tin de anumite interese personale care "nu le permit" sa deranjeze onoratul Comitet cu refuzuri la hotarari care lezeaza drepturile celor din Scara A, in care si ei insisi locuiesc, interese de genul: au spatii inchiriate pe 2 lei din cotele comune, presteaza servicii in apartamentele lor "mergand pe burta" etc., adica, tipic romaneste.
- Singurul lucru comun al celor doua scari este faptul ca apa rece vine pe aceeasi factura, deoarece nu exista bransament separat pentru fiecare scara, iar contorul comun acum este in dreptul Scarii... A, cea care vrea sa se desprinda.

DILEME:
- Trebuie ceruta o infiintare de asociatie nou-nouta, sau o divizare? De avut in vedere faptul ca daca separarea (prin divizare) atarna cumva juridic de hotararea proprietarilor din Scara B, nu se va realiza in vecii-vecilor...
- Daca e infiintare, ce trebuie facut / daca e divizare, ce trebuie facut?
- Dat fiind ca la momentul actual contorul de apa este la scara care vrea separarea, ce scara va suporta costul de realizare a bransamentului catre Scara B ? (pentru ca e cat se poate de clar ca acel bransament va fi in beneficiul de utilizare al Scarii B. Desi, Scara A vrea sa se separe... Si-atunci, cine plateste?)
- La ce moment trebuie realizat bransamentul de apa rece pentru separare? Posibil ca si acest raspuns depinde de tipul de separare...
- Ar fi posibil sa se realizeze acest bransament ulterior intocmirii documentelor pentru constituirea noii asociatii, pentru a nu se ajunge la situatia ca hotararea de bransament separat sa atarne de Scara A, ca e iarasi pierdut pariul din start...). Inca un amanunt legat de separarea bransamentului, este ca: in urma cu mai multi ani a existat o hotarare a tuturor membrilor sa se separe bransamentul, s-a facut proiect, pana la realizarea lui efectiva. Care... s-a stopat fara nici o explicatie de catre un presedinte si acelasi comitet care adoptase hotararea. Intre timp, avizele au expirat, evident. Dar, hotararea mai ramane valabila sa fie invocata in prezent si sa se ceara comitetului sa o finalizeze?

Va multumesc anticipat pentru interesul acordat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
von_wonderland, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionut-ioan , utilizator 12:04, 12 Ianuarie 2018
Va multumesc mult tuturor! Am de invatat de la fiecare. :) Imi fac temele si revin cu rezultatul...

Optimismul meu e ca-n bancul cu diferenta dintre un optimist si un pesimist, dar... "nu (intotdeauna) mor caii cand vor cainii"...

Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
von_wonderland, utilizator
Ce s-a mai rezolvat cu separarea ?
Vreau să relatez și cazul Asociației mele, în care, după Adunarea Generală convocată cu multe greutăți, după ... 4 ani (Legea 230/2007 spune că Ad. Gen. e obligatorie anual), în care s-a schimbat în totalitate vechea conducere (având la activ numeroase ilegalități presupuse dar și dovedite de prin 2004), acum, la ”spartul târgului”, după 3 luni, umblă unele persoane să strângă semnături, instigate de vechea conducere (care are și un proces penal pe rol, plus alte nereguli aflate în special în ultimele luni, mai ales în contabilitate), să se separe, să facă o altă A.P., când este în curs expertiza contabilă, care se va finaliza prin toamnă, să știm neregulile din contabilitate și legislație, pentru a ști ce și cum delimităm.
Ar putea să se separe în situațiile date, mai ales că CET-ul a dat în judecată fosta conducere a A.P. pentru restanțe de aprox. 650 mil. lei vechi, plus penalizări de vreo 350 mil. lei vechi, datorii recunoscute de foștii.
Trebuie să precizez că Asociația noastră are 460 proprietari ( cea mai mare din oraș ), și nu știu cum ar putea să se facă separarea, știind că grupul ”diversionist” adună în disperare semnături de la scări aleatorii, nu știm care scări (blocuri) ar vrea separarea și câte semnături ar trebui să strângă: 50% + 1 de la fiecare scară, sau 50% + 1 per total bloc(uri) ? Să zicem că de la un bloc cu 4 scări adună de la 2 scări, să zicem, 80 %, dar la celelalte două, adună maxim 15 %. E valabilă separarea în cazul dat ?
Eu cred că e foarte dificil să se separe, știu că trebuie urmați și alți pași mai greu de realizat.
Nu mai spunem că acei diversioniști (capii) sunt exact foștii din Comitetul Executiv, se pare și fostul Președinte, ex-contabila și fostul Administrator, care au jecmănit proprietarii prin decizii încălcând flagrant legile, făcând discriminări între unii proprietari și ceilalți, sau favorizând firmele de la parterul blocurilor în detrimentul nostru, al locatarilor din Asociație.
Nu știu cât de legal e demersul lor prea rapid (la 3 luni de la AD. GEN.), ștind că e cam dificil să ne delimităm așa, când vor mușchii lor, după 1 an ar putea s-o facă, să se mai limpezească ”apele”.
Cred că noua conducere poate contracara acțiunea lor diversionistă, știind că interesul lor e să pună mâna pe sediul construit puțin cam ilegal, acum 2 ani, exact într-un gang (drum public), dar și pentru a continua fărădelegile cu proprietarii care vor semna pentru ei, așa sperând că vor scăpa și de plângerile penale datorate activității lor în afara legilor încă în vigoare. Dacă erau alții nepătați, fără interese, mai ziceam, poate era ceva mai plauzibil, era acceptabil. Deja cu stilul lor ”underground”, umblând pe ascuns să cerșească semnături, s-au compromis pe ei și acțiunea lor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
280366, utilizator
Raspund numai la problema separarii pentru ca celelalte nu fac decat sa incarce pagina cu aceleasi probleme pe care le invocati de cand va stim pe forum.

Proprietarii au posibilitatea sa se desprinda din vechea asociatie prin constituirea unei asociatii mai mici pe o singura scara sau pe mai multe scari, pe un bloc sau mai multe blocuri.
Termenul prebazut de legea 230/2007 este "infiintarea asociatiei".
Pentru infiintarea unei asociatii de proprietari, un colectiv de initiativa trebuie sa convoace adunarea generala pe scara sau scarile care vor face parte din noua asociatie. Sigur ca adunarea generala trebuie sa intruneasca conditiile legale de participare, se poate reconvoca, se poate obtine acordul pe baza de tabel nominal...
In aceasta incercare, initiatorii trebuie sa se prezinte la judecatorul delegat cu acordul scris, semanturi, copii ale actelor de proprietate s.a.m.d. pentru cel putin 50%+1 din proprietarii fiecarei scari de bloc. Precizez pentru fiecare scara trebuie indeplinita aceasta conditie.
Trebuie sa aiba si acordul furnizorilor de utilitati pentru cazurile cand trebuiesc facute separari ale bransamentelor, cand sunt instalatii comune...
Este greu de realizat dar este legal si se poate face oricand indiferent de vointa celor care raman in asociatia veche. Intre vechea si noua asociatie se va face in final un protocol prin care se stabilesc toate amanuntele cu privire la preluarea debitelor, la impartirea patrimoniului, la separarea unor utilitati sau la modalitatea concreta de repartizare a unora intre cele doua asociatii, acolo unde este imposibila separarea...
Acest protocol poate fi intocmit de comisiile de cenzori ale celor doua asociatiii, discutat in cele doua comitete, aprobat de cei doi presedinti... In locul cenzorilor din asociatii, se poate apela, contra cost la experti din afara celor doua asociatii de proprietari pentru stabilirea datelor si intocmirea protocolului.

Dar dacă e un proces pe rol, cu CET-ul, care a dat Asociația-mamă în judecată pentru recuperarea restanțelor și a penalizărilor din perioada 2009-2012, se mai poate face separarea ?
Și dacă noi, cei din Comitetul Executiv actual nu ne dăm acordul pentru separare, mai pot face ceva cei care vor să se separe ?
Să vă spun direct: cei care vor să se separe au interes să pună mâna pe sediul Asociației construit cam ilegal acum 2 ani pe un drum public de 50 ani (gang), și care face obiectul unui proces, tot de acum 2 ani (reclamante sunt 6 familii cărora li s-a luat dreptul de a circula pe acel drum public, căruia acum câțiva ani nu i se dădea aprobarea de către ISU, dar la intervenția cuiva, s-a rezolvat).
Eu cred că e cam greu să te separi oricând vrei, având în vedere cele specificate mai sus.
E clar că miza e spațiul acela (sediul cu suprafața de vreo 40 mp !), care, culmea, se află exact sub apartamentul fostului președinte ”ilegalist” (când și-a depus demisia a recunoscut în scris <<<minune ! să te auto-acuzi, rar am auzit de așa ceva>>> că el nu a fost ales în mod legal timp de 4 ani de către Ad. Gen. după 2 luni de la numire, în 2009, astfel, noi putându-l acuza de uzurpare de calități oficiale și să-i anulăm orice decizie sau contract făcut de el).
Din ce am auzit, aceștia ar fi obținut aprobările pentru separare, dar mai e o problemă: ei vor ca sediu social, sediul nou construit în 2011, încă în litigiu, dar care e situat în cu totul alt loc decât locul unde e situat blocul respectiv, cam la 500 m. De ce nu și-au ales sediul într-un uscător din blocul respectiv ? Miroase rău acțiunea asta.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
280366, utilizator
Deja văd că fac presiuni ”șefii” grupării care vrea să readucă pe foștii ”ilegaliști” care au condus Asociația prin încălcări flagrante de legi timp de minim 4 ani. Ei vor ca până la 9 ianuarie să se predea către noua Asociație-fantomă (nici nu știu dacă au semnăturile a 50% + 1 PENTRU FIECARE SCARÃ, nu mai zic de alte acte și decizii) și sediul Asociației-mamă, care e încă provizorie, în litigiu, datorită neconcordanței în privința proprietarului legal al acelui fost gang făcut de 50 ani (de la Cadastru, din Cartea Funciară s-a găsit că terenul-gang aparține statului - drum de circulație publică), plus că nu s-a hotărât măcar legal construirea noului sediu, prin convocarea Adunării Generale a tuturor proprietarilor (au făcut o Adunare-fantomă, chipurile cu cei din blocul sub care era terenul, însă 90% dintre participanți erau din fostul Comitet Executiv, cam ... 15 persoane !!!, chiar existând o semnătură dubioasă a fostului cenzor, la acea dată bolnav de ... Alzheimer, săracul, abia ieșea din casă, dară-mi-te să participe la acea ședință, ulterior decedând). Era nevoie de obligația convocării Adunării Generale a tuturor celor 470 proprietari pentru că, ulterior, am fost obligați să plătim cu toții acel sediu nou, și în ziua de azi provizoriu, fără curent și căldură ! Și asta s-a făcut odată cu Întreținerea lunară, pe aceeași chitanță, fără a exista un cont separat pentru această activitate.
În concluzie, s-au încălcat flagrant multe texte de lege, culminând cu un fapt extrem de grav, pe care-l dezvolt mai jos.
Nu putem recunoaște nici un act emis (semnat) de către fostul Președinte al A.P. 71 Brăila, datorită faptului că a încălcat grosolan Legea 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, dânsul nefiind ales legal timp de 4 ani (2009-2013), inițial din rândul membrilor Comitetului Executiv, ca apoi, în termen de maximum 90 de zile de la vacantarea funcției fostului președinte, să fie obligat să organizeze o Adunare Generală a Proprietarilor pentru a se alege un nou președinte. În lege, la art.6, al.2, se spune clar că: Adunarea Generală trebuie să aibă loc în mod obligatoriu cel puțin odată pe an ... Dar fostul Președinte n-a organizat nici măcar o singură Adunare Generală de la numirea sa, în 2009, până la demisia forțată din 2013 (Biroul din cadrul Primăriei care se ocupă de Asociațiile de Proprietari, a certificat ilegalitatea fostului așa-zis Președinte, care nici după organizarea forțată în 6.04.2013 a Adunării Generale, cu alegerea unui nou Președinte, nu voia deloc să cedeze funcția și documentele A.P. 71.) Ca o certificare a abuzurilor fostului Președinte, e de subliniat faptul că timp de câțiva ani, a lăsat să activeze (doar cu numele) fostul cenzor (care atunci deja era bolnav de Alzheimer, având și o vârstă înaintată, a decedat), pentru a nu angaja un nou cenzor care ar fi văzut clar ilegalitățile făcute de fosta conducere, cea care, la cererea noastră, a Proprietarilor, nu ne prezenta nici un document care ne putea edifica asupra activității lor – total ilegal. ÎN CONCLUZIE, AVÂND ÎN VEDERE CÃ FOSTUL PREȘEDINTE N-AR FI AVUT DREPTUL SÃ ACTIVEZE ÎN FUNCȚIE, SÃ IA DECIZII, SÃ SEMNEZE ACTE, CONTRACTE, ETC., POATE FI ACUZAT DE ”UZURPARE DE CALITÃȚI OFICIALE”, ASTFEL, ACȚIUNEA LUI (ȘI RESTUL DECIZIILOR LUI) DE CONSTRUCȚIE ABUZIVÃ A ACELUI NOU SEDIU FIIND NULÃ.

Ce se poate face să reușim să anulăm acele decizii, hotărâri ale unui președinte-fantomă, plantat de cine știe cine la conducerea unei Asociații de Proprietari, fără să fie ales de proprietari timp de 4 ani, cu toate înștiințările către Primărie ? Nu mai zic de faptul că cei care vor să constituie așa-zisa nouă Asociație-fantomă au ca scop declarat verbal și în scris să-i repună pe ”foștii” ilegaliști la șefia noii Asociații și (ce e mai grav și sfidător), vor ca sediu acea construcție provizorie, în litigiu, care nu e recunoscută nici de RENEL, pt. a se furniza energie electrică (noii angajați stau în plină iarnă în frig și fără lumină (!!!???), la fel și de Distrigaz, știind că terenul ar aparține statului, conform Cărții Funciare obținute de la Cadastru (cum oare s-o fi dat Avizul de Construcție de la Urbanism, știind că Arhitectul-șef al orașului n-a fost de acord ?).
NU ȘTIU DACÃ AȚI MAI AUZIT DE UN ASEMENEA CAZ FLAGRANT, ABERANT, DE ÎNCÃLCARE FÃRÃ RUȘINE A LEGILOR...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2014
280366, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie proprietari rentz rentz Buna ziua, Va expun mai jos un istoric al problemelor Asociatiei de Proprietari bloc X scara 1 : 1. Blocul X are 8 scari si 7 etaje si a fost construit ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari contor comun 2 scari mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca cumva este ilegal sa faci asociatie de proprietari pe un singur tronson dintr0un bloc cu 5 tronsoane. Adica blocul ... (vezi toată discuția)
Constituirea unei asociaþii de proprietari la nivelul unei scãri dintr-un bloc cu 7 scãri nichiforov vasile nichiforov vasile Blocul în care locuiesc, are 7 scări, între 6-8 etaje, total 207 apartamente şi 4 societăţi la parter, şi cu excepţia scării mele, celelalte au ... (vezi toată discuția)