avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere .

Parinti mei sunt in viata si vor sa imi faca acest contract , dupa ce va muri unul din ei , se poate razgandi celalalt si sa anuleze acest contract ? chiar daca eu nu stau cu ei in casa , dar respect clauza de intretinere ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu dati pret parintilor si nu l puteti dovedi printr un transfer bancar in contul acestora va sfatuiesc sa faceti doar contract de intretinere !
florentina1977 a scris:

In cazul unui astfel de contract de vanzare cumparare, anularea o poate face cel ramas in viata? Alta varianta de act care ar fi mai sigura pentru a nu avea probleme cu parintii a nu se razgandi sau ...., sau cu celelate surori ? Cum ma sfatuiti ? Multumesc ! Astept !



Noul cod civil:

art.1091
...................................
(4) Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare


Cam astea sunt riscurile în ceea ce priveşte o eventuală invocare a gratuităţii (şi a încălcării, în acest fel, a rezervei succesorale) din partea surorilor. Ele nu vor fi obligate să dovedească nimic. Dimpotrivă, sarcina de a proba efectivitatea întreţinerii revine întreţinătorului.

Păstraţi toate dovezile privind întreţinerea. Încercaţi să aveţi şi martori pentru prestaţiile care constau în fapte personale.

Părinţii nu se pot răzgîndi. În schimb, pot cere rezolutiunea actului pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere.
Imi cer scuze , puteti fi mai explicit , pe intelesul meu ? Am omis sa specific ca dupa moartea unuia din parinti ,celalt se poate razgandi , adica influenta de una din surori si sa anuleze actul ? Si sa ma trezesc ca ajung prin instanta , sau ? Care act ar fi cel mai bun si sa nu poata fi rasturnat de nimeni ? Am putea trece o suma modica si sa facem VANZARE CUMPARARE ?
Cel care oglindeste raportul juridic real intre parti! Nu dati pret este donatie! Pretul tb sa fie sincer real serios! Contractul de intretinere este cel mai efficient in cazul dvs! Prestati intretinerea, pastrati dovezile prestarii acesteia facturi, bonuri, chitante....
florentina1977 a scris:

Imi cer scuze , puteti fi mai explicit , pe intelesul meu ? Am omis sa specific ca dupa moartea unuia din parinti ,celalt se poate razgandi , adica influenta de una din surori si sa anuleze actul ? Si sa ma trezesc ca ajung prin instanta , sau ? Care act ar fi cel mai bun si sa nu poata fi rasturnat de nimeni ? Am putea trece o suma modica si sa facem VANZARE CUMPARARE ?


Da, pot încerca mai pe înţelesul dumneavoastră.

Articolul citat de mine din codul civil spune că orice înstrăinare către un descendent (de la părinţi la copil, în cazul dumneavoastră), făcută în schimbul întreţinerii, este privită (prezumată, presupusă) ca fiind o donaţie. Ca orice donaţie, dacă ea aduce atingere rezervei succesorale a celorlalţi copii, poate fi atacată de aceştia din urmă după decesul părinţilor cu o acţiune prin care solicită desfiinţarea donaţiei prin care le-a fost încălcată rezerva.

1.Prezumţia este relativă, ceea ce înseamnă că se poate dovedi că actul nu a fost cu titlu gratuit, ci că s-a prestat efectiv întreţinerea prevăzută în contract ca echivalent al preţului bunului transmis de întreţiniţi întreţinătorului lor. Sarcina de a proba existenţa întreţinerii revine întreţinătorului. Dacă dovedeşte că întreţinerea a fost efectivă, acţiunea celorlalţi descendenţi va fi respinsă.

2. Odată încheiat contractul, întreţinutul nu se poate răzgîndi pur şi simplu, pentru că aşa vrea el. În schimb, poate cere desfiinţarea actului de către instanţă dacă întreţinătorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate.

3. Vînzarea pe o sumă modică nu este o soluţie, ceilalţi moştenitori putînd invoca, după decesul părinţilor, că actul este, în fapt, o donaţie. Pentru a sta în picioare, preţul trebuie să fie unul care să înlăture orice suspiciune, chiar dacă el este inferior preţului de piaţă din acel moment, şi să fie achitat efectiv (cu alte cuvinte, să nu fie trecut în contract doar pentru a înlătura aparenţa de act simulat).


Prin urmare, dacă actul pe care vreţi să-l încheiaţi este cu adevărat unul de întreţinere, atunci singurul lucru de care va trebui să aveţi grijă este acela de a presta întreţinerea conform obligaţiilor asumate prin contract şi de a păstra dovezile privind prestarea întreţinerii, pentru a putea dovedi ulterior, dacă va fi cazul, efectivitatea prestaţiilor.

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre bunicul meu.Dansul ne-a lasat mie si surorii mele testament in care ne declara legatare ... (vezi toată discuția)
Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa si pamant costel42kos costel42kos Mamaia mea poate sa-mi vanda/doneze casa si pamantul fara ca, copii ei, adica parintii mei si matusa mea sa poata avea dreptul dupa deces la aceste bunuri. ... (vezi toată discuția)