Cine depune declaratiile fiscale la o asociatie de proprietari? Administratorul sau presedintele?
In afara de modalitatea cu transmitere online cu semnatura electronica mai exista si altele?
Nu am inca asa ceva. O sa vad ce o sa fac. Trebuie sa decidem eu impreuna cu comitetul executiv. Cert este ca trebuie facut ceva, cat mai repede de preferat si sa fie totul in regula. Va multumesc tuturor pentru ajutor.
ma poate ajuta si pe mine cineva cu niste informatii? :)
de pe 20 martie 2013 suntem infiintati legali ca si A.P.-persoana juridica-eu indeplinesc functia de admin-casier-contabil- tinandu-se contabilitatea in partida simpla...ce formulare trebuie sa completez lunar sau periodic si unde trebuie sa le depun? ce registre trebuie sa completez in fiecare zi cu platile si incasarile?
va multumesc anticipat...
O luam cu casieria- registrul de casa completat zilnic cu incasarile si platile ,fisa formular special pentru chitantiere , registrul jurnal ,regiatrul inventar, registrul de banca(daca aveti cont bancar) ,registrul fondului de rulment,registrul penalizarilor (atat fondul de rulment si penalizari) analitic pe fiecare apartame,nt , registrul fondului de reparatii ,registrul de impozite si taxe, daca aveti spatii inchiriate sau obtineti venituri registrul fondului special fisa furnizorilor ,daca ati intocmit contracte de munca trebuie sa le inregistrati la itm si sa aveti registrul salariatiilor. la sfarsitul lunii trebuie sa intocmiti situatia elementelor de activ si pasiv .O parte din formulare le-am incarcat eu la documente utile o parte le-au incarcat colegii de pe forum.
Va recomand sa lecturati legea 230/2007,hg 1588/2007,legea 82/1991 actualizata 2011,legea 1040/2004,ordinul 1969/2007 partea a doua pentru asociatii proprietari ghidul fiscal al asociatiilor de proprietari de pe site-ul anaf pentru a intelege mai bine ce declaratii trebuie sa depuneti lunar,anual si tratamentul contractelor de munca si celor de mandat si sa faceti demersurile pentru a obtine semnatura digitala necesara la depunerea declaratiilor online.
Pentru o asociatie mica si care tine contabilitatea in partida simpla mai reduceti din aceste registre si formulare si va limitati la strictul necesar.
Intocmiti lunar listele de plata din care un exemplar o sa-l afisati, unul o sa-l tineti pe masa la incasari si unul o sa-l asezati intr-un dosat.
In spatele acestei liste de plata din dosar asezati facturile de la furnizori pentru luna respectiva, facturi de reparatii atunci cand se fac, stat de plata salarii si indemnizatii, calcul penalizari...
Zilnic intocmiti registrul de casa iar la sfarsitul lunii intocmiti "jurnalul Casa" adica o pagina A4 tip tabel cu incasarile si platile pe intreaga luna, sold initial, rulaj, sold final. Asa verificati corectitudinea operatiunilor prin casa. La banca nu este nevoie sa faceti "jurnalul Banca", asemanator cu cel de la casa pentru ca solicitati gratuit extrasul de cont de la banca de la 1 la 31 ale lunii incheiata si aveti acolo exact "jurnalul banca".
Sunt in comert (librarie) registre pentru evidenta fondurilor. Un carnet are 100 foi poate fi impartit in 4 sectiuni. In prima inregistrati fondul de rulment, apoi fondul de reparatii, fondul de penalizari si alte fonduri in ultima parte (chirii, sponsorizari...). O scara de 10 etaje (50 apartamente) incape lejer intr-un asemenea carnet si aveti toate fondurile pentru fiecare apartament si pentru intreaga scara pentru 2-3 ani.
Pentru evidenta cotelor lunare de intretinere folositi fise de operatiuni diverse, cate una pentru fiecare apartament. Noi am legat cu arc seturi de cate 40-50 de fise, cate un set pentru fiecare scara de bloc. Acolo copiati cotele afisate pe lista de plata si incasarile prin casa sau banca stabilint soldul dupa fiecare inregistrare.
Lunar puteti intocmi situatia soldurilor iar semestrial este obligatoriu sa depuneti aceasta situatie la primarie.
Cand faceti o reparatie, intocmiti conform facturii, un tabel prin care repartizati aceasta cheltuiala conform cotei indivize. Sumele rezultate le inregistrati in lista de plata din luna respectiva si in registrul fondului de reparatii ca obligatie a proprietarilor. Acest tabel o sa-l indosariati in spatele listei de plata impreuna cu factura. Asa va fi usor sa dati explicatii si peste o luna sau 7 ani oricui ar vrea sa vada ce lucrare s-a facut si cum s-a repartizat.
Pentru cheltuielile gospodaresti, cheltuieli de birou, alte mici cheltuieli intocmiti lunar (dupa registrul de casa) o situatie cu aceste cheltuieli si repartizarea lor pe cota indiviza. Cu ajutorul functiilor din excell sau alt program aceste cheltuieli gospodaresti se duc singure in lista de plata asa cum se duc si cele cu salariile, penalizarile, reparatiile...
Impozitele pe salarii si contributiile sociale le platim lunar si-acestea apar pe statul de plata, apar in registrul de casa si in "jurnalul casa" iar pe lista de plata apar repartizate la "cheltuieli salariale".
Noi nu folosim registrul inventar, registrul jurnal, registrul de impozite si taxe...
Or mai fi si alte formulare si/sau situatii, dar acum de acestea mi-am amintit.
va multumesc foarte frumos pentru informatii...
vreau sa va spun in ce stadiu sunt acum si ce am mai facut si daca va aduceti aminte ca trebuie sa mai fac ceva cat mai curand sa fiu in regula cu toate va rog sa-mi spuneti...
1-am dreptul din partea presedintelui sa depun declaratii ,sa inregistrez CIM in revisal,semnatura electronica...
2-am depus la ANAF formular 010 cu actualizare adica am fost trecuta ca si salariata si de la ce data si cu ce salar...
3-am completat in revisal CIM al meu...
4-eliberez chitanta pentru fiecare ban incasat pentru cheltuielile de pe lista de plata ,si separat pe alt chitantier eliberez chitanta pentru suma de 20 lei -un fond pentru cheltuieli organizatorice de inceput aprobat in AG-nu s-a aprobat fondul de rulment si reparatii anul acesta...poate la anul v-a fi altfel...
5-completez in fiecare zi registrul de casa cu toate incasarile si platile pe care le fac,(in afara de cei din fond chelt.organiz-aia sunt trecuti separat cu incasari si plati in alt registru)-
6-am registru de intrari -iesiri pentru nr.de inregistrare acte...
7-intocmesc listele de plata si le afisez pana pe 15 ale lunii...plata se face pana la sfarsitul lunii si inca 30 de zile fara a calcula penalizari dar dupa 45 de zile de neplata se calc penal.de 0.05% la zi -incepand cu data afisarii listelor...adica in aprilie am calculat pentru chelt.luna martie penalitati la suma restanta din februarie-nu si la chelt pentru luna febr...e bine asa?...adica -ian=100 lei, feb.=150 lei si mart=200 lei-penal.se calc.doar la 100 lei...corect?
8-nu avem deschis inca cont bancar pentru ca am preluat de la vechea AP datorii la furnizorul de apa si banii ce-i incasez Ma,Mi si Joi la casierie ii achit furniz. vineri sau luni cel tarziu..opresc doar strictul necesar...in casa...
9-am facut prima plata a salariului catre stat cu foaie de varsamant si urmeaza de acum sa-i fac CIM si femeii de servici , trebuie sa inchei contractul de mandat cu cenzorul si presedintele si cum fac platile la impozite pentru ei?
10-am vazut mai sus ceva de o declaratie 112...trebuia sa depun asa ceva la ANAF pana acum?
11-urmeaza sa mai intre un bloc in asociatie cu 8 apart. si cu spatii com la parter...trebuie sa inchei un contract separat cu spatiile comerciale pentru plata(mag alim,mag.haine,stomatologie) si ce cheltuili au de platit acestea?-daca vor sa le ramana femeia de serv.care ei o au acum in bloc si semneaza un proces verbal in care ei hotarasc sa plateasca prin asociatie suma de 5 lei de aprt.care sa i se plateasca acesteia lunar in baza de PV cu semnatura-fara sa avem noi treaba cu ea pt mat.de curatenie sau carte de munca...se poate?
12-daca eu am mers pe acelasi sitem cum erau ei invatati la vechea asociatie-afisez listele de plata pe 15 si ei platesc pana pe 10 luna urmatoare-apoi eu fac listele de plata si nu mai apar cu restante pe urmatoarea lista decat cei care au platit dupa data de 10...e bine asa sau ar trebui sa fac ceva modificari in privinta aceasta?
13-am fisa individuala cu facturile si platile furnizorilor-ACET si EON in cazul meu...atat-altceva nu am- pentru ca toti au CT de apartament...
14-am tabel cu citirile apometrelor pe fiecare apart.in parte luna de luna...
15-s-a organizat AG la inceput si am intocmit PV al acesteia cu hotararile luate si atasat cu tabel nominal si semnaturi a proprietarilor prezenti-
va multumesc pentru rabdarea de aciti acest mesaj...cam aceasta este situatia in care ma aflu acum...si daca am ceva urgent de facut pentru a fi in regula cu toate va rog a imi spuneti...
sa aveti o duminica frumoasa!
Declaratii pfa
alisaelena
Buna seara,
Am deschis un PFA cu obiect de activitate frizerie. Dupa obtinerea CUI-ului la ONRC trebuie sa ma duc in 15 zile la ANAF cu 220 si 600. Trebuie ... (vezi toată discuția)