Cine depune declaratiile fiscale la o asociatie de proprietari? Administratorul sau presedintele?
In afara de modalitatea cu transmitere online cu semnatura electronica mai exista si altele?
3, si celelalte contracte nu le-ati completat si declarat?
4.de ce nu eliberati chitanta pentru cei 20 de lei din acelasi chitantier,le treceti la incasari alaturi de celelalte chitante si separat faceti un registru in care treceti suma si chitantasi apartamentul.? Parerea mea este ca incasarile zilnice trebuiesc trecute intr-un singur registru de casa,apoi de acolo redirectionati sumele pentru fondurile respective care vor aparea in pasiv.Zapaciti ordinea cronologica si numerele chitantelor si acest lucru se taxeaza drastic .Aveti proces verbal in care se specifica nr de chitantiere si seriile si numerele acestora alocate pentru incasari cote si alte chitantiere cu serie si numere alocate pentru incasarea acelor fonduri?
7.listele de plata au termen scadent legal de 20 de zile -respectiv 15 ale lunii mai -3 iunie plus 30 de zile ,rezulta dupa 50 de zile ;cum ati scris dv si calculul penalizarilor este corect expus nu am inteles explicatia bine ,insa unde ati trecut cifrele asa ar fi , insa mare grija la data afisarii si numarul de zile restante daca nu achita ianuarie ,sa spunem,
9.nu am inteles bine plata salariului catre stat...calculul impozitelor o faceti in declaratia 112 si plata o faceti in conturile lor bancare .(daca am inteles eu gresit ceea ce ati vrut sa spuneti ,ma corectati),Sper ca aveti proces verbal in care se stabileste procentul pe care il aplicati restantierilor.
11. da, incheiati un acord/conventie cu dansii pentru a sti clar ce au dansii de plata, nu, nu se poate ,o platesc dansii adica scarile respective dar contract de munca trebuie sa ii faceti si sa calculati taxele si impozitele pe care apoi le varsati la anaf
12.pe ce data afisati dv listele?
13 banuiesc ca sunt furnizorul de caldura si furnizorul de gaze? Nu platiti energie electrica? abonament lift?,interfon?
Cam atat , poate vor completa si ceilalti
Asemenea si dv !
1. Ati achizionat certificatul de semnatura electronica?
2. In declaratia 010 ati scris ce fel de taxe platiti pentru stat, nu valoarea salariului. Sunteti sigura ca ati depus 010?
3. Bine. O sa mai trebuiasca sa declarati si CIM-ul pentru femeia de serviciu.
4. Trebuie un singur chitantier, nu doua paralel. Incasarile le faceti in ordine si, asa cum a scris si @crina, de-aici directionati banii unde trebuie, cote, fonduri, penalizari, in ordinea cronologica a vechimii, de la cele mai vechi catre cele mai noi.
5. Toate registrele trebuie completate atunci cand incasati si directionati orice banut catre ele. Aici faceti o confuzie si as vrea sa o lamurim aici.
In registrul de casa inscrieti toate incasarile si toate platile, indiferent din ce categorie sunt, astfel incat la sfarsitul zilei ceea ce aveti in mana cash sa corespunda cu soldul NUMAI din registrul de casa (incasari - plati).
In registrul de fond organizatoric (renuntati la aceasta denumire, ca ea nu exista ca atare in nicio lege!) treceti acele sume pe care le-ati incasat ca atare, dar ele reprezinta numai o evidenta, nu bani cash. Daca ati avea si un registru de facturi, unde ati inscrie incasarile pentru cote, atunci totalul din cele doua registre (organizatoric si facturi) trebuie sa fie egal cu banii cash pe care i-ati descris in registrul de casa.
6. Foarte bine.
7. Deci afisati pe 15 ale lunii, cu perioada de scadenta de 15 zile, adica pana la sfarsitul lunii. Ambele date sa le aveti afisate pe liste ca sunt foarte importante. Ca sa va simplificati calculele va propun sa calculati penalizarile astfel:
- restanta totala de pe lista la momentul cand sunteti gata sa o afisati din care scadeti (cote + fond organizatoric) din listele lunii precedente si penalizarile restante (pe care le luati din registrul de penalizari) ale fiecarui apartament. Rezulta suma penalizabila pe care o inmultiti cu coeficientul inmultit cu 30 (zile).
Coeficientul pe care il aplicati de 0.05% / zi este extrem de mic si nu va ajunge sa va platiti eventualele penalizari la furnizori care aplica 0,1% / zi. Deci va sfatuiesc sa propuneti marirea lui. Plus ca e asa de mic incat e o placere sa ramai restant!
8 Cand veti reusi sa va mai asezati cu intelegerea lucrurilor si a platilor o sa faceti si cont bancar, dar nu prea tarziu. Nici acumn-ar fi prea devreme, dar daca va e mai usor sa platiti cash, atunci mai mergeti asa o perioada.
9. Mai vorbim, separat. E o poveste lunga si ma tem ca nu o veti intelege deoacamdata. Aveti multa ceata in jurul dv. Dar o lamurim si pe-asta!
10. Pai cum ati facut plata "salariului la stat" daca nu ati declarat cu 112 veniturile?:stunned:
11. Stop, stop, stop....Nu mai aduceti si pe altii ca va complicati de nu mai iesiti din.....! Doamne fereste!
12. Dv. incasati pana cand puneti urmatoarele liste. Ii treceti restantieri numai pe cei care nu au venit sa plateasca pana ieri (inclusiv) si azi le afisati. Data scadenta este importanta numai daca ajungeti la proces cu restantierii, dar asta e alta poveste. Deci incasati luna intreaga pana afisati lista cealalta, urmatoarea.
13. Cum numai atat? Apa rece nu aveti? Curent electric nu aveti? Lift nu aveti? Gunoi nu aveti?
14. Foarte bine.
15. Foarte bine.
Sfat. Haideti sa lamurim rand pe rand cate o problema pana cand ajungeti s-o visati noaptea si s-o stiti pe de rost.
Ati luat administratia fara sa stiti o iota si va este greu sa le prindeti pe toate deodata, Toti am trecut prin asta, dar au fost vremuri mai simple. Vrem sa va ajutam, dar cu cate o problema usor-usor, ca le amestecati rau de tot si ne pierdem rabdarea..... :)
multumesc frumos pentru sfaturi...nimeni nu s-a nascut invatat...de aceea eu va mai intreb cate ceva si sper sa le invat treptat pe toate(am vointa si imi place ceea fac...de aceea va multumesc pentru ajutor si sper sa invat cat mai curand toate cele necesare)...
acet-ul este firma care se ocupa de apa...am doar apa rece pentru ca am specificat si mai sus toate apart.sunt dotate cu centrala termica proprie-deci nu am apa calda si caldura,eon este firma de energie-pentru curentul de pe casa scarii ...nu am lift la nici o scara,interfoanele sunt noi si inca nu au fost probleme pana acum...salubrizarea o plateste fiecare proprietar la primarie,nu e prin asociatie (-la asociatie se plateste doar curatenia de pe casa scarii-femeia de servici, apa rece, chelt.admin. si energia de pe casa scarii) deci...tinand cont ca nu sunt asa multe mai invat treptat cate ceva ce trebuie de stiut si pus in practica...mai tin legatura cu administratori de la noi...dar fiecare are cate o parere si fiecare are cate un sfat,nu bate nici unul cu altul...depinde cum isi face fiecare treaba...
multumesc inca o data pentru rabdarea pe care ati avut-o pentru a citi cele scrise de mine si a-mi explica cate ceva...o sa incerc sa ma pun la punct cu toate apoi...mai vorbim :( noapte buna !
Revin cu alta intrebare. La un contract de mandat pentru presedinte de asociatie baza de calcul este salariul net sau brut? Pentru contractul de mandat al presedintelui se datoreaza la fondul risc si accidente?
La contractul de mandat, ca la oricare alt fel de contract se ia in calcul salariul brut.
In functie de acesta se calculeaza contributiile asiguratului (CASS, CAS), impozitul....de aici rezulta salariul net. Atentie! nu se calculeaza somaj, nicipentru asigurat, nici pentru angajator.
Deci porniti de la un asemenea salariu brut astfel incat aplicand contributiile si impozitul sa obtineti salariul net dorit.
Dupa ce ati calculat acestea, urmeaza pe statul de plata rubrica de contributii ale angajatorului unde se calculeaza ceea ce acesta datoreaza la bugetul asigurarilor sociale. Referinta se face tot la sariul brut.
Celelalte contributii la diferite fonduri si fondulete le luati din Decl.112 per total angajati si indemnizati. Nu le maruntiti la fiecare ca s-ar putea sa le gresiti.
Dupa mine statul de salarii trebuie sa arate in felul urmator:
1. X (functie, fel contract) ....Brut.... Contr.asigurat (CAS, CASS, somaj - (daca e cazul) ...... Deduceri personale - daca e cazul ............. Impozit ........ NET ....... Contr. Angajator (CAS, CASS, somaj - daca e cazul) ............ Total cheltuieli salariale (contr. asigurat + impozit + NET + contr. angajator)
2. Y ....... idem ca X
3. Z ........idem ca X
--------------------------------------------------------------------------------------
4. Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator* - se ia din Decl.112 unde este calculata automat.
5. Contributia pentru concedii si indemnizatii de la persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator* - se ia din Decl.112 unde este calculata automat
6. Contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale* - se ia din Decl.112 unde este calculata automat
La final, sub total cheltuieli salariale se aduna Totalul de la fiecare persoana cu punctele 4., 5. si 6.
Rezulta totalul cheltuielilor salariale per total angajati si indemnizati cu toate felurile de contracte pentru care asociatia face declaratia la ANAF.
Declaratii pfa
alisaelena
Buna seara,
Am deschis un PFA cu obiect de activitate frizerie. Dupa obtinerea CUI-ului la ONRC trebuie sa ma duc in 15 zile la ANAF cu 220 si 600. Trebuie ... (vezi toată discuția)