avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ramanere cu copil minor in tara poate fi considerata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ramanere cu copil minor in tara poate fi considerata rapire ?

Buna seara,

Situatia: parinti casatoriti, copil de 6 ani, locuiesc in Suedia cu permise de rezidenta. Toti trei au cetatenia romana.
La un moment dat tatal se hotaraste sa se intoarca in tara si ia copilul cu el. Apoi nu-i mai permite iesirea din tara.
Ce poate face mama atata vreme cat nu sunt divortati ?
Poate fi aceasta considerata rapire ? Mentionez ca intentia tatalui nu este indepartarea mamei, ci pur si simplu nu mai vrea sa se intoarca in Suedia. Ii permite oricand mamei sa stea cu copilul, dar in Romania.


Multumesc,
Florin
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:26, 5 Iunie 2013
@gi-jane2: multumesc pentru raspuns. Totusi, daca inteleg bine, pot face cerere de stabilire a domiciliului copilului in Romania printr-o procedura judecatoreasca. Asta dureaza, si pana sa se ia o hotarare, sotia poate sa depuna plangere pentru rapire internationala, nu-i asa ? Ce se intampla in acest caz ? Nu e cam ca dilema cu oul si gaina ?
Domnule, nu ati fost clar in primul mesaj; se intelege ba ca stateati toti 3 in Suedia, ba ca era in tara copilul... Care e realitatea?

Nu e nicio rapire; sunt doi parinti, copilul statea cu nimeni, tatal a venit sa stea cu pruncul lui. Nicio problema legala, nicio rapire.
Mama si tatal au aceleasi drepturi, ambii au dreptul sa isi creasca copilul (or tatal tocmai asta face), sa il gazduiasca etc. daca exista neintelegeri, parintele nemultumit se adreseaza instantei; apoi abia se poate vorbi despre vreo eventuala rapire, daca e cazul.

Mai bine apelati la un avocat; situatia actuala poate ramane asa pana cand mama doreste si ea drepturi; atunci va judecati de pe pozitii egale, acum aveti un avantaj.

Si eu sunt foarte interesata despre o astfel de motivare a unei instante privind inadmisibilitatea stabilirii domiciliuui/locuintei minorului cu parintii casatoriti acre nu locuiesc impreuna. Ce sa inteleg? Ca nu se discrimineaza copiii din afara casatoriei fata de cei din casatorie, dar se discrimineaza copiii din casatorie fata de cei din afara? Hmmm...
Probabil logica inadmisibilitatii este aceea ca parintii au drepturi egale si in dreptul roman casatoria este recunoascuta de lege in timp ce concubinajul nu este recunoscut ( inca).Diferenta ar fi aceea ca exista un regim juridic diferit intre casatorie si concubinaj.

Hotararea judecatoreasca rupe echilibrul drepturilor parintilor si fara divort nu considera instantele ca parintii nu se inteleg.

Pe de alta parte, mie imi pare admisibila actiunea dar in raport de motivarea folosita de aparare se poate ajunge la o solutie sau la alta.
Adica in raport de motivarea in fapt si in drept solutiile jurisprudentiale vor fi diferite.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@Avlil: eu cred ca am fost foarte clar - parintii si copilul sunt toti 3 in Suedia.
Nu stiu daca se poate vorbi de rapire, dar imi este destul de clar ca ambii parinti trebuie sa decida domiciliul copilului - conform Conventiei de la Haga din 1980.
Si atunci, daca tatal pleaca cu copilul, mama poate totusi sa depuna plangere conform acestei conventii. Nu-i asa ?
Si daca tatal pleca fara copil insemna ca el putea depune plangere ca mama a ramas cu copilul si nu a fost de acord sa ii permita sa revina cu el in Romania?
Ambii au acelasi drept sa duca sau aduca copilul, atata timp cat nu exista o hotarare care sa afirme altfel. Caz in care vorbim de rapire.
Conventia de la Haga, art. 3:
Deplasarea sau neînapoierea unui copil se consideră ilicită:
a) cînd are loc prin violarea unui drept privind încredinţarea, atribuit unei persoane, unei instituţii sau oricărui alt organism acţionând fie separat, fie împreună, prin legea statului în care copilul îşi avea reşedinţa obişnuită, imediat înaintea deplasării sau neînapoierii sale; şi
b) dacă la vremea deplasării sau neînapoierii acest drept era exercitat în mod efectiv, acţionîndu-se separat sau împreună ori ar fi fost astfel exercitate, dacă asemenea împrejurări nu ar fi survenit.
Dreptul privind încredinţarea, vizat la lit. a), poate rezulta, între altele, dintr-o atribuire de plin drept, dintr-o hotărîre judecătorească sau administrativă sau dintr-un acord în vigoare potrivit dreptului acelui stat.

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de copii CorinaCristinne CorinaCristinne Buna seara, se da urmatoarea situatie: sotie, cetatean roman, sotul, cetatean turc. Au locuit 2 ani impreuna in Turcia, in 2014 s-a nascut o fetita, care are ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)