Situatia: parinti casatoriti, copil de 6 ani, locuiesc in Suedia cu permise de rezidenta. Toti trei au cetatenia romana.
La un moment dat tatal se hotaraste sa se intoarca in tara si ia copilul cu el. Apoi nu-i mai permite iesirea din tara.
Ce poate face mama atata vreme cat nu sunt divortati ?
Poate fi aceasta considerata rapire ? Mentionez ca intentia tatalui nu este indepartarea mamei, ci pur si simplu nu mai vrea sa se intoarca in Suedia. Ii permite oricand mamei sa stea cu copilul, dar in Romania.
@Avlil: incerc sa inteleg ce spuneti: daca copilul este inregistrat (la Primarie) in tara X si tatal pleaca cu el in tara Y si nu-l mai lasa inapoi in tara X, iar mama nu e de acord cu asta, avem de-a face cu rapire sau nu ? Pareti a spune ca nu, dar mi se pare cam da, tot conform Conventiei de la Haga. Sper ca ma insel.
@Avlil:
am uitat ceva, trebuie sa completez:
- inteleg ca probabil e cam greu ca acest caz sa fie considerat rapire
- totusi inteleg ca ambii parinti trebuie sa fie de acord cu stabilirea domiciliului copilului, deci daca sotia nu poate depune plangere pentru rapire, poate totusi pentru altceva (nu stiu exact ce, asta caut sa aflu)
Mie (desi nu despre asta e vorba in subiectul de fata) mi se pare un caz clasic de "doua rele (cele ale parintilor) nu fac una buna".
Trist pentru copilul implicat.