avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare la locul de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare la locul de munca?

Am revenit in campul muncii dupa ce am castigat procesul cu firma (care ma concediase disciplinar). Cum am si banuit au reaparut probleme vechi.... Bineinteles ca d-nul Director imi poarta pica. Doar urmeaza sa-mi plateasca salarii din perioada concedierii si nu numai. Doar 3 zile a durat linistea. Astazi (lucrez ca agent/sofer de interventie) , la un moment dat mi-am cerut permisiunea sefului de echipa (lucram 3 pe masina) sa ma duc la cel mai apropiat grup sanitar pentru necesitati fiziologice. A fost de acord dar s-a intamplat ca atunci a sunat telefonul pentru o interventie la un obiectiv din oras. Colegii nu m-au anuntat si au plecat fara mine la alarma. Iesind de la grupul sanitar si vazand ca masina nu mai este unde am lasat-o, l-am sunat pe seful de echipaj iar el mi-a spus sa astept in locul unde ma gaseam, ca de fapt a fost o alarma falsa. A aflat si d-nul Director despre incident si in cateva minute s-a prezentat pe ,,teren" sa-mi reproseze faptul ca n-am participat la interventie fara sa-l intereseze de fapt motivul. M-a pus sa dau nota explicativa, dar jenat de situatie am refuzat sa o dau pe loc spunandu-i ca o s-o aduc maine. Ceilalti doi colegi au dat si ei declaratii, dar nu stiu daca au spus adevarul sau nu. Am respectat totusi una dintre regulile specifice postului (din fisa postului) si anume sa nu parasesc postul fara aprobarea sefului ierarhic, adica a sefului de echipa. I-am spus d-ului Director ca am respectat regulile specifice postului dar nu m-a ascultat si mi-a zis ca maine nu primeste nici o nota explicativa.
Mentionez ca de cand m-am reintegrat in munca mi s-a spus ca desi sunt agent de securitate/sofer de interventie am sa stau doar pe bancheta din spate, neavand voie sa conduc, sa raspund la telefonul prin care suntem anuntati ca exista o alarma pe undeva si vad ca mi se interzice sa citesc si procesele verbale ale interventiilor de pe teren. Spunandu-i d-ului director sa-mi dea in scris faptul ca nu am voie cele mentionate mai sus... a refuzat. Se pare ca nu am aceleasi drepturi ca si ceilalti colegi la locul de munca (aceleasi atributii)...
Ce este de facut?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 26 Iunie 2013
1. Practica judiciara si doctrina au decis ca, notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul convocarii. (Curtea de Apel Iaşi, Secţia Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia nr. 99 din 26 februarie 2008, www.jurisprudenta.org)

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

nu cred ca are relevanta faptul ca la scoala unde aveti postul invata copiii sefului sau ai amantei colegului. acolo invata si alte sute de copii carora trebuie sa le asigurati securitatea.

freeelis a scris:

Da, va puteti prezenta la comisia de disciplina insotit de un avocat si avandu-l ca martor pe domnul director.
............
Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul convocarii.


as adauga ca trebuie sa dovedeasca si acuzatiile din nota de convocare dar se subintelege.

in Codul Muncii se mentioneaza ca angajatul are dreptul sa fie asistat de un membru al sindicatului dar daca nu exista sindicat in baza carei legi poate angajatul sa solicite sa fie asistat de un avocat in cursul cercetarii prealabile disciplinare?
angajatorul poate respinge asistarea de catre un avocat motivand ca in Codul Muncii nu exista aceasta alternativa la reprezentatul sindicatului.

se poate invoca dreptul la aparare garantat de art. 24 alin. (1) din Constitutie?

ARTICOLUL 24- Constitutia Romaniei
Dreptul la apărare
(1) Dreptul la apărare este garantat.
(2) În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.

sau se intelege ca dreptul la aparare este garantat doar in cazul unui proces? ar fi un non-sens! parerea mea este ca alin. (2) ar fi trebuit formulat astfel "in tot cursul unui proces..." si atunci s-ar intelege ca dreptul la aparare este garantat in orice situatie, cum ar fi si cazul de fata, in faza de cercetare prealabila a unui conflict de munca.
Dispozitiile art. 251 alin. (4) C. muncii nu limiteaza dreptul salariatului de a fi asistat de avocat in procedura cercetarii abaterii disciplinare, acest drept avandu-si izvorul in contractul de asistenta judiciara (a se vedea in acest sens Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 341/R/2009 a Curtii de Apel Alba Iulia, Sectia conflicte de munca si asigurari sociale - www.jurisprudenta.org).
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsuri.
As mai avea o intrebare: Este posibil ca cei care ma acuza sa faca parte din comisia de disciplina sau sa fie martori din partea "acuzarii"?
Va multumesc.
In prinicipiu, nu este normal ca cel care face "acuzarea" sa faca parte din comisia de disciplina. El poate fi audiat ca martor.

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari ... (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)