avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare la locul de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare la locul de munca?

Am revenit in campul muncii dupa ce am castigat procesul cu firma (care ma concediase disciplinar). Cum am si banuit au reaparut probleme vechi.... Bineinteles ca d-nul Director imi poarta pica. Doar urmeaza sa-mi plateasca salarii din perioada concedierii si nu numai. Doar 3 zile a durat linistea. Astazi (lucrez ca agent/sofer de interventie) , la un moment dat mi-am cerut permisiunea sefului de echipa (lucram 3 pe masina) sa ma duc la cel mai apropiat grup sanitar pentru necesitati fiziologice. A fost de acord dar s-a intamplat ca atunci a sunat telefonul pentru o interventie la un obiectiv din oras. Colegii nu m-au anuntat si au plecat fara mine la alarma. Iesind de la grupul sanitar si vazand ca masina nu mai este unde am lasat-o, l-am sunat pe seful de echipaj iar el mi-a spus sa astept in locul unde ma gaseam, ca de fapt a fost o alarma falsa. A aflat si d-nul Director despre incident si in cateva minute s-a prezentat pe ,,teren" sa-mi reproseze faptul ca n-am participat la interventie fara sa-l intereseze de fapt motivul. M-a pus sa dau nota explicativa, dar jenat de situatie am refuzat sa o dau pe loc spunandu-i ca o s-o aduc maine. Ceilalti doi colegi au dat si ei declaratii, dar nu stiu daca au spus adevarul sau nu. Am respectat totusi una dintre regulile specifice postului (din fisa postului) si anume sa nu parasesc postul fara aprobarea sefului ierarhic, adica a sefului de echipa. I-am spus d-ului Director ca am respectat regulile specifice postului dar nu m-a ascultat si mi-a zis ca maine nu primeste nici o nota explicativa.
Mentionez ca de cand m-am reintegrat in munca mi s-a spus ca desi sunt agent de securitate/sofer de interventie am sa stau doar pe bancheta din spate, neavand voie sa conduc, sa raspund la telefonul prin care suntem anuntati ca exista o alarma pe undeva si vad ca mi se interzice sa citesc si procesele verbale ale interventiilor de pe teren. Spunandu-i d-ului director sa-mi dea in scris faptul ca nu am voie cele mentionate mai sus... a refuzat. Se pare ca nu am aceleasi drepturi ca si ceilalti colegi la locul de munca (aceleasi atributii)...
Ce este de facut?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 26 Iunie 2013
Va multumesc. Dar va rog sa-mi mai raspundeti la o intrebare si anume: Este normal ca cel care a trimis convocarea pentru comisia de disciplina sa fie aceeasi persoana care acuza si care a facut si cercetari inainte de a trimite adresa de convocare. Practic adresa a fost trimisa de martor (directorul de la firma -fiica). Cine trebuia sa trimita convocarea? Nu o trimite departamentul de resurse umane?
Depinde de ce este prevazut in reg.intern cu privire la cine poate sesiza comisia de disciplina cu privire la savarsirea unei abateri disciplinarea de catre un salariat.
In general, cel care constata ca s-a savarsit o abatere disciplinara este si cel care intocmeste referatul/sesizarea catre comisie.
din relatarile lui @gabipotcovaru eu am inteles ca persoana care i-a trimis convocarea pentru cercetarea prealabaila la comisia de disciplina (seful sau directorul lui) este aceeasi persoana care il acuza de incalcarea atributiilor din fisa de post. adica cel care dispune decizia de sanctionare este cel care l-a convocat!
din cunostintele mele cel care se ocupa de formalitatile de convocare a persoanei este secretarul comisiei de disciplina.

in plus, acuzatiile din adresa de convocare nu fac referire la adresa care a initiat cercetarile (cea a comitetului de parinti) ci la abateri ulterioarecare nu au legatura cu adresa respectiva!
gabipotcovaru a scris
deoarece firma noastra a primit o adresa de la Comitetul de parinti al scolii nr. Z prin care eram informati ca aveti un comportament necorespunzator la locul de munca.
.....
Drept urmare a fost realizata o cercetare in acest sens din care a reiesit:
- in data de....,ora... in timpul pauzei ati fost observat de catre seful WW (nu cel de pe oras, ci insusi d-nul Director al firmei) ca aveati castile de la telefonul mobil in urechi si nu ati fost vigilent fata de copiii care se aflau in incinta scolii, (...)
- in data de ..... ora....acelasi domn Director WWW a intrat in cancelaria scolii pentru a sta de vorba cu profesorii referitor la comportamentul d-voastra. (...), ca stati cu castile de la telefon in urechi(...)
- in data....la ora..., masina de interventie patruland pe la obiectivele societatii a constatat ca dumneavoastra nu erati in post (...)
- in data de ...ora... in urma verificarilor de catre acelasi domn director WWW a stat de vorba cu 2 elevi din Scoala Z ... care i-au comunicat verbal ca d-voastra aveti un comportament nepotrivit in relatia cu elevii.

nu exista nicio referire la cercetarile privind adresa comitetului de parinti!
adica persoana care a efectuat cercetarile nu a contactat pe nimeni din comitet si sa afle efectiv in ce a constat comportamentul necorespunzator (batea copii, ii fugarea prin scoala, ii jignea, etc.).

cum trebuia
"in urma cercetarilor efectuate in baza adresei comitetului de parinti s-a confirmat ca:
l-ati batut pe X, nu i-ati raspuns politicos lui Y, l-ati injurat pe Z, etc."
in schimb
"nu erati in post, aveati casti in urechi, v-au reclamat si altii, etc."

in opinia mea toate ponoasele le trageti de la procesul castigat impotriva angajatorului.

in orice caz, necunoscand toate detaliile nu ne putem antepronunta si ramane ca in cadrul cercetarii preliminare sa fie probate acuzatiile iar dvs. sa va prezentati apararile.
Mutumesc pentru raspunsuri. Bineinteles ca deoarece am castigat procesul am atras asupra mea ,,energii negative".
Si totusi ...va trebui sa ma apar la cercetare. In acest sens pot solicita adresa care a fost inaintata de comitetul de parinti firmei de paza prin care sunt acuzat de comportament necorespunzator?
Aveti dreptul sa solicitati copie de pe aceasta adresa.

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari ... (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)