avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare la locul de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare la locul de munca?

Am revenit in campul muncii dupa ce am castigat procesul cu firma (care ma concediase disciplinar). Cum am si banuit au reaparut probleme vechi.... Bineinteles ca d-nul Director imi poarta pica. Doar urmeaza sa-mi plateasca salarii din perioada concedierii si nu numai. Doar 3 zile a durat linistea. Astazi (lucrez ca agent/sofer de interventie) , la un moment dat mi-am cerut permisiunea sefului de echipa (lucram 3 pe masina) sa ma duc la cel mai apropiat grup sanitar pentru necesitati fiziologice. A fost de acord dar s-a intamplat ca atunci a sunat telefonul pentru o interventie la un obiectiv din oras. Colegii nu m-au anuntat si au plecat fara mine la alarma. Iesind de la grupul sanitar si vazand ca masina nu mai este unde am lasat-o, l-am sunat pe seful de echipaj iar el mi-a spus sa astept in locul unde ma gaseam, ca de fapt a fost o alarma falsa. A aflat si d-nul Director despre incident si in cateva minute s-a prezentat pe ,,teren" sa-mi reproseze faptul ca n-am participat la interventie fara sa-l intereseze de fapt motivul. M-a pus sa dau nota explicativa, dar jenat de situatie am refuzat sa o dau pe loc spunandu-i ca o s-o aduc maine. Ceilalti doi colegi au dat si ei declaratii, dar nu stiu daca au spus adevarul sau nu. Am respectat totusi una dintre regulile specifice postului (din fisa postului) si anume sa nu parasesc postul fara aprobarea sefului ierarhic, adica a sefului de echipa. I-am spus d-ului Director ca am respectat regulile specifice postului dar nu m-a ascultat si mi-a zis ca maine nu primeste nici o nota explicativa.
Mentionez ca de cand m-am reintegrat in munca mi s-a spus ca desi sunt agent de securitate/sofer de interventie am sa stau doar pe bancheta din spate, neavand voie sa conduc, sa raspund la telefonul prin care suntem anuntati ca exista o alarma pe undeva si vad ca mi se interzice sa citesc si procesele verbale ale interventiilor de pe teren. Spunandu-i d-ului director sa-mi dea in scris faptul ca nu am voie cele mentionate mai sus... a refuzat. Se pare ca nu am aceleasi drepturi ca si ceilalti colegi la locul de munca (aceleasi atributii)...
Ce este de facut?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 26 Iunie 2013
Da, va puteti prezenta la comisia de disciplina insotit de un avocat si avandu-l ca martor pe domnul director.
Va multumesc. In cadrul comisiei disciplinare mi se vor reprosa doar faptele din comunicarea primita sau se va reveni si asupra referatelor si avertismentelor pe care le-am descris pe la paginile de inceput? In acest caz pot face o cerere la procuratura pentru a obtine copia cd-ului cu filmarea din ziua cand mi s-a inscenat acea faza cu alarma falsa (cand s-a apasat intentionat butonul de panica la acel obiectiv din oras- vezi paginile anterioare)? Pot pregati si note explicative pentru acele fapte sau pot aduce martori si colegi?
Multumesc.

Puteti prezenta orice mijloace de proba care pot fi administrate de catre comisia respectiva in apararea dvs.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
de la castigarea procesului impotriva angajatorului si revenirea in campia muncii ati mai primit vreo sanctiune disciplinara din partea acestuia conform prevederilor art. 248 alin. (1) din codul muncii?

Art. 248. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(3) Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.

daca raspunsul este negativ, comisia de disciplina nu are cum sa ia in calcul sanctiunea disciplinara suferita anterior, respectiv, desfacerea disciplinara a c.i.m., deoarece instanta de judecata a dat o hotarare ramasa definitiva prin care s-a anulat sanctiunea disciplinara data de angajator.

din relatarile utilizatorului se poate lua in considerare ca titlul acestui topic sa fie "hartuire morala la locul de munca" deoarece actiunile angajatorului impotriva angajatului sunt actiuni de intimidare si discreditare a activitatii acestuia.

problema este ca acuzatia de hartuire morala este dificil de demonstrat dar in cazul de fata putem aprecia ca sunt elemente care pot demonstra rea-vointa angajatorului, desfacerea contractului de munca care s-a dovedit ilegala, schimbarea locului de munca mai mult sau mai putin justificata, initierea unei cercetari disciplinare in baza unor dovezi mai mult sau mai putin relevante care trebuie demonstrate in cursul cercetarii prealabile.

gabipotcovaru a scris

deoarece firma noastra a primit o adresa de la Comitetul de parinti al scolii nr. Z prin care eram informati ca aveti un comportament necorespunzator la locul de munca.
de ce comitetul de parinti a trimis adresa firmei care asigura paza scolii si nu directorului scolii? relatia contractuala privind paza trebuie sa fie incheiata intre scoala si firma respectiva. chiar si in conditiile in care ar exista o astfel de relatie directa intre comitet si firma, comitetul avea obligatia sa instiinteze in scris directiunea scolii privind faptele reprobabile ale angajatilor firmei de paza.

Drept urmare a fost realizata o cercetare in acest sens din care a reiesit:
cercetare fara instiintarea angajatului??
- in data de....,ora... in timpul pauzei ati fost observat de catre seful WW (nu cel de pe oras, ci insusi d-nul Director al firmei) ca aveati castile de la telefonul mobil in urechi si nu ati fost vigilent fata de copiii care se aflau in incinta scolii, incalcand astfel..... (din fisa postului)
de ce respectivul sef/director care a observat nerespectarea de catre angajat a obligatiilor din fisa postului nu a luat masuri imediate avand in vedere ca era vorba despre siguranta copiilor?
- in data de ..... ora....acelasi domn Director WWW a intrat in cancelaria scolii pentru a sta de vorba cu profesorii referitor la comportamentul d-voastra. Cand s-a adresat cadrelor didactice acestea l-au asaltat cu foarte multe plangeri la adresa d-voastra spunandu-i ca sunteti obraznic, indolent, ca nu le raspundeti la salut, ca stati cu castile de la telefon in urechi sfidand toate persoanele care circula prin institutie, incalcand astfel..... (din fisa postului)
trebuie nominalizate cadrele didactice care s-au plans de comportamentul angajatului si nu generaliza, altfel se pot aprecia plangerile drept "barfe", "s-au plans foarte multi....". poate castile de telefon fac parte din dotarea agentului de securitate. eu asa am vazut prin filmele americane!:):-/
- in data....la ora..., masina de interventie patruland pe la obiectivele societatii a constatat ca dumneavoastra nu erati in post in conditiile in care programul se termina la ora...; prin asta se incalca.......(din fisa postului)
ce firma de securitate este aceea care nu are o procedura in care sa descrie masurile de ce trebuie luate in cazul in care un echipaj de patrulare constata ca un angajat lipseste dintr-un post? nu verifica cauzele ptr care angajatul respectiv lipseste din post? nu il cauta la telefon? poate omul a facut infarct, are nevoie de ajutor, lasa postul neasigurat, trece pur si simplu mai departe?
- in data de ...ora... in urma verificarilor de catre acelasi domn director WWW a stat de vorba cu 2 elevi din Scoala Z ... care i-au comunicat verbal ca d-voastra aveti un comportament nepotrivit in relatia cu elevii.....
care elevi, unul negru si unul alb, unul de la parter si altul de la etaj? este aceeasi situatie ca si in cazul cadrelor didactice nenominalizate. ne-a spus o vecina ca.... :)


sunt foarte multe semne de intrebare care pun la indoiala corectitudinea angajatorului.
toate acuzatiile trebuie demonstrate, iar daca angajatorul nu le poate demonstra cu martori sau cu orice probe pe care le considera de cuviinta atunci angajatul poate solicita daune morale in baza art. 253 alin. (1).

Art. 253. - (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

bineinteles ca si angajatul trebuie sa isi formuleze apararea si sa demonstreze cu ajutorul probelor si/sau martorilor indeplinirea atributiilor de serviciu conform fisei postului si contractului de munca.

la fiecare punct din adresa prin care ati fost convocat trebuie sa raspundeti in scris intr-o nota explicativa in care sa va prezentati punctul de vedere. in opinia mea acuzele pot fi indepartate cu usurinta asa cum le-am prezentat mai sus dar numai dvs. sunteti in cunostinta de cauza ce s-a intamplat in zilele si orele respective.

nota explicativa nu este obligatoriu sa fie predata comisiei de disciplina cu cateva zile inainte de intrunirea comisiei avand dreptul sa o inmanati la inceperea sedintei de cercetare prealabila. nu de alta, dar le puteti oferi motive sa vina cu contra-argumente.

trebuie avut in vedere ca decizia comisiei de disciplina este una consultativa, directorul general avand prerogativa de a hotari o sanctiune mai mult sau mai putin aspra decat cea propusa de CD.

in orice caz, parerea mea este ca angajatorul va continua sa va puna caute "nod in papura" pentru a va face sa renuntati de bunavoie la locul de munca.

daca considerati ca va indepliniti cu responsabilitate atributiile de serviciu si nu aveti ce sa va reprosati, mergeti pana in "panzele albe" sa va demonstrati nevinovatia asa cum ati procedat si in cazul precedent cand ati avut castig de cauza. la o adica, castigarea procesului poate fi folosit in avantajul dvs. si impotriva angajatorului.

demnitatea si drepturile nu are nimeni dreptul sa le ia.

[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
cyan, moderator
Buna ziua,
Multumesc consilierului juridic freeeelis si utilizatorului cyan. Aceste informatii imi prind foarte bine.
Nu am specificat un lucru si anume ca la scoala cu pricina invata copilul sefului meu de pe oras si copiii amantei colegului meu, cel se pe masina de interventie care mi-a facut inscenarea (vezi la primele pagini ale acestui topic) inca de la inceputul revenirii mele la firma.
As mai avea ceva de lamurit:
- In ce act legal este mentionat ca nota explicativa se da decat in cazul unei anchete disciplinare ( am refuzat o data s-o dau pe loc fapt pentru care mi s-a facut referat, dar am dat-o a doua zi ). Nu este vorba ca nu vreau sa le intocmesc, dimpotriva, acestea vor constitui probe in favoarea mea.
- Daca solicit copii ale documentelor de la dosarul meu personal in cat timp trebuie ca angajatorul sa mi le elibereze. mentionez faptul ca in data de 01.07.2013 sunt convocat pentru cerecetarea disciplinara. Ar mai fi timp pentru asta?
Va multumesc din nou.

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari ... (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)