avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... delegare / desfacere CI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

delegare / desfacere CI


Buna ziua, sunt angajat in cadrul unei firme particulare , iar angajatul doreste sa ma dea afara in urma unor altercatii ( am refuzat sa semnez un act aditional prin care se dorea reducerea programului de lucru la 4h si a salariului) verbale. Sunt incadrat ca si contabil / contabilitate primara , Ieri mi s-a comunicat verbal ca sunt delegatt la un alt loc de munca care apartine firmei in acelasi localitate. Noul "loc de munca" este intr-o cladire care apartine societatii dar nu exista conditii de lucru (pereti fara tencuiala, fara incalzire etc) . Delegarea se face pentru amenajarea spatiului (zugravit etc). Aceasta "delegare" a fost facut verbal nu am semnat nimic in acest sens, s-a facut de genul "De maine esti delagat pt 60 zile la unitatea X pt a amenaja spatiul, daca nu te prezinti la 8 se considera ca si neprezenatre la locul de munca si se desface contractul de munca cu litera I." . Nu m-am prezentat la ora si locul stabilit.
Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul are dreptul sa desfaca contractul de munca disciplinar? Daca exista vreo solutie ca sa fortez angajatorul sa desfaca contractul de munca din alte motive si sa pot beneficia conform legii si de un salar compensatoriu.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 5 Martie 2009
In caz ca il dau in judecata si castig procesul , va trebui sa ma reangajeze?Sincer nici eu nu mai vreau sa lucrez in acel colectiv dar as dori sa obtin un salar compensatoriu.
Depinde ce veti cere in instanta. Ar fi bine sa consultati un avocat pe dreptul muncii care sa va reprezinte in instanta.
Chiar daca nu exista scris negru pe alb in lege ca delegarea se face prin notificare scrisa nu inseaman ca angajatorul nu este obligat sa instiinteze in scris salariatul cu privire la delegare. Nu inteleg de ce se tot afirma faptul ca in codul muncii nu scrie exact metoda de aplicare a fiecarei situatii aparute pe parcursul derularii unui CIM.........
Delegarea se face in baza unei DELEGATII . Cat timp nu are dovada scrisa ca v-a delegat nici nu va poate cerceta disciplinar cu privire la absentarea de la acel loc de munca .
ART. 42 – Modificarea locului muncii

(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

ART. 43 – Delegarea: definire

Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

ART. 44 – Perioada delegarii; drepturi

(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Si conform legii salariatul delegat are atributii corespunzatoare sarcinilor de serviciu nu orice sarcini...............
Cat priveste faptul ca ati absentat de la locul de munca pe care l-ati detinut pana la detasare da dreptul angajatorului sa va concedieze disciplinar. Cu greu pot crede ca angajatorul va va face favorul de a va concedia prin restructurarea postului si sa va plateasca in plusl si un salariu compensatoriu. Cat priveste castigarea in instanta a procesului cat timp dvs. nu va prezentati la locul de munca detinut anterior delegarii nu cred ca acest lucru se va intampla. Angajatorul va poate concedia pentru absentarea nemotivata de la actualul loc de munca dar trebuie sa va convoace la cercetarea disciplinara .
Delegarea trebuie să îmbrace forma scrisă, în temeiul principiului simetriei formelor. Însă, la fel ca şi în cazul încheierii contractului individual de muncă, forma scrisă nu este o condiţie ad validitatem.
Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.
Angajatorul poate sa-mi desfaca contractul de munca pe motiv disciplinar fara ca eu sa fiu informat? Ma gandesc ca angajatorul o sa-mi desfaca contractul de munca nu o sa ma instiinteze iar eu nu voi putea contesta la tribunal in 30 zile.

Alte discuții în legătură

Detasare abuziva sartorius sartorius Lucrez in Galati la DISTRIGAZ. In urma reorganizarii societatii mi s-a desfiintat postul de verificator metrolog,serviciul de metrologie al societatii este cu ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva? gahiramdy gahiramdy Mi s-a desfacut contractul de munca deoarece fiind delegat la un alt loc de munca (aflat la 250km de casa) in cadrul aceleeasi companii am refuzat.,refuzul ... (vezi toată discuția)
Contabilitate freelancer mariustofu mariustofu Momentan muncesc in Olanda ca inginer electric , contract de munca olandez . Doresc sa deschid in tara un SRL , sa fiu angajat si sa prestez servicii catre ... (vezi toată discuția)