avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Somatie cu executare silita minor - ce fac?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Somatie cu executare silita minor - ce fac?

Situatie:
- minor de 4 ani care refuza sa plece cu tatal la programul de vizita bilunar (din motive standard: neglijenta, denigrare, certuri, amenintari, injurii, lovituri etc). Politie chemata de tata de 2 ori la domiciliul meu si al minorei pentru a constata refuzul mamei de a-i permite sa isi ia copilul, insa care a inscris in cele 2 pv-uri realitatea, respectiv ca minorul nu doreste sa plece cu tatal.
- in ciuda celor de mai sus, am primit somatie de la executor cu executarea silita a minorului (sunt chemata sa il predau la cabinetul executorului!!) + plata cheltuieli judecata!
- am depus la aceeasi judecatorie o contestatie la executare + cerere de suspendare a executarii, insa pt care inca nu am primit termen (somatia este pentru ziua de 1 iunie a.c.)
- suplimentar am depus azi si o cerere de suspendare provizorie a executarii cf art 683 ncpc.
La niciuna din cele de mai sus nu am vreun raspuns.
Ce fac?
e suficient ce am facut deja ca sambata sa nu merg la executor?
trebuie sa merg la executor?
trebuie sa predau minorul?
ce fac daca minorul continua sa nu vrea si sa nu se dezlipeasca de mine la vederea tatalui? il las acolo si plec?
Multumesc!
Va spun eu ce raspuns am primit de la protectia copilului:
"Stim ca programul e irealizabil, stim ca domnul are probleme, dar hotararea instantei e sfanta" sau "Noi nu avem competenta sa intervenim"
In orice caz, daca mergeti la executor la cabinet, nu mergeti singura, mergeti neaparat cu avocata, chiar daca trebuie sa o platiti suplimentar.
Executorii sunt mari zmei si in cazuri similare, au umilit mamele, sa-si arate importanta clientului lor.

D-na Simonaoprica, cele spuse de dvs. au fost valabile pana nu demult, dupa noul cod de proc. civila,
Art. 909 - Domeniu de aplicare
(1) Dispozi?iile prezentului capitol sunt aplicabile ?i în cazul măsurilor privitoare la minori prevăzute într-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuin?ei minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl ?ine fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum ?i alte măsuri prevăzute de lege.
(2) În aceste cazuri, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviin?are a executării împreună cu o soma?ie în care îi va comunica acesteia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării acestuia de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să î?i exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu.
(3) Dacă debitorul nu se va conforma soma?iei executorului, acesta, la cererea creditorului, va sesiza instan?a de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 905.

Art. 905 prevede amenda de 100-1000 lei pe zi in favoarea creditorului timp de pana la 30 de zile, abia apoi vine treaba cu autoritatile-Politie, psihologi.

Legea lasa la dispozitia executorului locul de intalnire.
"Dupa caz" se refera probabil la hotararile cu vizita la domiciliul minorului.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
gi-jane2, moderator

Eu vorbeam de o cerere ca executarea sa se desfasoare acasa,dat fiind faptul ca este vorba de un copil de 4 ani,pentru a fi mai putin traumatizant.
Poate il convinge pe executor.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
gi-jane2, moderator
functie de ce anume primesc azi/maine ca raspuns al jud la cererea de suspendare provizorie, vad ce am de facut. n-am mari sperante, recunosc, dar cred in minuni.

oricum, acasa la noi sau la executor, e clar ca nu voi merge singura; imi iau si eu un psiholog (care se intampla sa fie si bona copilului) cu mine, avocata, daca va dori, plus o camera video.

oricum, pe mine ca parinte ma socheaza ideea ca DIN NOU, atatea persoane vor fi in jurul unui copil de 4 ani, nu ca sa se joace cu ea sau sa ii spuna povesti, sa o dea in leagan, ci ca sa o intrebe - laitmotiv deja - daca merge la tata, de ce nu merge la tata, dar nu vrea totusi sa mearga la tata?!?

desi, cine stie, poate ma hazardez, poate nici n-o intreaba nimeni nimic, o ia pur si simplu pe sus si gata, pe mine ma da afara!
din tara, eventual!
Avocata dvs. poate avea un rol activ.
Poate face cereri si sa ridice tot felul de probleme.
Nu prea inteleg de ce va stresati cand avocata poate face tot ce trebuie ca sa iasa totul bine.
din pacate, nu e singurul avocat introdus in chestiune, nu uitati ca si partea adversa are avocat, care si el e convins de ceea ce face; in plus, dupa cum stiti, noi muritorii de rand suntem obligati sa suportam deciziile judecatorilor nu pe ale avocatilor, care inclusiv de la instanta la instanta sunt foarte diferite, pe acelasi caz.
deci vazand eu ce se intampla cu justitia (si nu doar) in cazul meu de 2 ani incoace, am ceva stress, de fiecare data cand domnul mai gaseste o varianta de hartuire a subsemnatei.

Alte discuții în legătură

Executare silitã program vizitã minori Martonze Martonze Există un program de vizită minor de sâmbătă pănă duminică. În urma refuzului copilului, tatăl cere executarea silită. Conform art. 909 NCPC, ... (vezi toată discuția)
Executare silita program vizitare minor laau laau Exista urmatoarea situatie: tatal a anuntat telefonic ca in data de 1 octombrie 2011 va apela la executare silita, executare ce urmeaza sa-mi fie comunicata de ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)