avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA vatamare corporala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA vatamare corporala

Buna ziua
Am intrat in coliziune cu o motocicleta, eu fiind cu masina. Politia a constatat in PV ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei de mers si am primit sanctiunile coresp. Pagube materiale usoare si 2 victime(de pe motocicleta - sot si sotie)cu lovituri(julituri) la coate si genunchi si usoara contuzie. Au fost consultati la spital si au plecat acasa.
Au cerut de la asiguratorul meu daune pt pagubele materiale si mie imi cer bani pt celelalte daune(vatamare corporala, daune morale). Am inteles ca polita de asigurare acopera toate daunele.
Cum trebuie sa procedez in acest caz?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:16, 10 Iulie 2013
In primul rand trebuie stabilita cu certitudine persoana vinovata de producerea accidentului. Agentul de politie care face cercetarea la fata locului nu are competenta sa stabileasca vinovatia intr-un accident de circulatie. Da si el cu presupusul. Politia sub supravegherea Parchetului face cercetarea penala, dar persoana vinovata este stabilita de catre judecator.
daca initial victimele au fost doar consultate la spital si nu au necesitat internare ulterior ajungandu-se la 11-12 zile de ingrijire medicale, 10 fiind nr de zile pentru care se inlatura raspunderea penala, poate fi ceva suspicios la mijloc.
chiar daca legea permite depunerea plangerii in termen de 2 luni de la cunoasterea autorului accidentului in cazul de fata se pune intrebarea de ce nu s-a depus plangere dupa producerea accidentului si de ce s-a depus numai de una din victime?
se poate ajunge la o intelegere cu asiguratorul in conditiile in care pretentiile ptr daunele morale nu sunt exagerate. se pune intrebarea cum pot fi cuantificate daunele morale daca victimele nu au stat nici macar o zi in spital?
asiguratorul acopera atat daunele materiale cat si daunele morale.
in cazul in care se produce "intelegerea intre parti" procurorul va inchide dosarul cu NUP.
In general, asiguratorii acorda daune morale numai ca nu se implica in cuantificarea acestora. Asiguratorii platesc daune morale in cuantumul stabilit de instanta de judecata.
dar exista si posibilitatea intelegerii cu asiguratorul fara sa se ajunga in instanta.
daca se ajunge in instanta permisul de conducere se anuleaza in cazul unei pedepse cu suspendare chiar si de 6 luni.
din acest motiv trebuie negociat cu asiguratorul plata unei despagubiri inainte de trimiterea dosarului in instanta.
nu se prevede nicaieri ca asiguratorul plateste despagubiri numai in baza unei hotarari judecatoresti.
cyan a scris:


nu se prevede nicaieri ca asiguratorul plateste despagubiri numai in baza unei hotarari judecatoresti.


Perfect adevarat. Dar nu am intalnit in practica plata unei daune morale de catre un asigurator fara sa existe o hotarare judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Responsabili dupa ancheta dabc111111 dabc111111 Cazul este unul mediatizat fiind vorba despre un autobuz rasturnat pe un dig din Tulcea acum 2 ani,soldat cu 4 victime. Acum 1 saptamana am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Accident de masina wabar wabar Buna seara Va rog sa-mi spuneti: daca in urma accidentului s-a constat (nu am avut posibilitatea sa contest PV), ca eu sunt vinovatul, in baza asigurari ... (vezi toată discuția)
Accident rutier lorelay_k lorelay_k Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are ... (vezi toată discuția)