avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA vatamare corporala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA vatamare corporala

Buna ziua
Am intrat in coliziune cu o motocicleta, eu fiind cu masina. Politia a constatat in PV ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei de mers si am primit sanctiunile coresp. Pagube materiale usoare si 2 victime(de pe motocicleta - sot si sotie)cu lovituri(julituri) la coate si genunchi si usoara contuzie. Au fost consultati la spital si au plecat acasa.
Au cerut de la asiguratorul meu daune pt pagubele materiale si mie imi cer bani pt celelalte daune(vatamare corporala, daune morale). Am inteles ca polita de asigurare acopera toate daunele.
Cum trebuie sa procedez in acest caz?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 16:16, 10 Iulie 2013
In Ordinul 14/2011 al CSA sunt prevazute drepturile si obligatiile partilor precum si modul de stabilire a daunelor. Printre altele se prevad atat proceduri detaliate cat si unele generice, cum ar fi "instructiunile asiguratorului".
Negocierea cuantumului despagubirii efectuata direct de catre asigurat cu pagubitul nu este prevazuta la niciun capitol al respectivei Norme, anexa la Ordin si banuiesc ca nici asiguratorul nu da "mandat in alb" asiguratului sub forma de "instructiune".
Consider ca pe acest site putem impartasi din experienta noastra, dand sfaturi care nu se limiteaza doar la litera legii...

Numa' bine!
Nu cred ca se poate pune in sarcina asiguratului intelegerea unor instructiuni generice.
Altfel, asiguratorul poate gasi oricand o instructiune generica prin care se poate sustrage indeplinirii clauzelor contractuale privind polita de asigurare obligatorie.
De exemplu, conform art. 33 din Ord. 14/2011 asiguratul este obligat să înştiinţeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului şi să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaţiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurător.
Asiguratul il instiinteaza dupa 3 luni, asiguratorul poate considera ca "cel mai scurt timp" inseamna pentru el 15 zile, "cel mai scurt timp" este o "instructiune generica", asiguratorul se poate preleva de acest lucru si sa nu acorde despagubirea?
Poate este un exemplu absurd sau neconcludent dar in baza unei instructiuni "generice" nu cred ca se poate decide acordarea sau neacordarea unei despagubiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabili dupa ancheta dabc111111 dabc111111 Cazul este unul mediatizat fiind vorba despre un autobuz rasturnat pe un dig din Tulcea acum 2 ani,soldat cu 4 victime. Acum 1 saptamana am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Accident de masina wabar wabar Buna seara Va rog sa-mi spuneti: daca in urma accidentului s-a constat (nu am avut posibilitatea sa contest PV), ca eu sunt vinovatul, in baza asigurari ... (vezi toată discuția)
Accident rutier lorelay_k lorelay_k Am fost implicata intr-un accident rutier in care eu sunt partea pagubita. Persoana vinovata s-a dovedit, de catre politie, ca nu are permis de conducere, are ... (vezi toată discuția)