avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Divort la mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Divort la mediator

Buna ziua! Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu niste informatii. Sora mea are un copil de 1 an si 7 luni si este casatorita...momentan. A depus actele de divort din luna Februarie a acestui an iar cererea a fost anulata dupa 3 luni pe motiv ca daca cele 2 parti sunt de acord cu conditiile cerute unul fata de celalalt, atunci trebuie depus dosarul la mediator. Poate un mediator sa rezolve un astfel de dosar in care cele 2 parti sunt de acord cu conditiile puse de fiecare? Pensia alimentara cine o calculeaza? Poate ea sa paraseasca orasul inpreuna cu fetita si sa se stabileasca la actuala persoana cu care este acum, sau trebuie sa stea pana se finalizeza si se da hotararea? Pentru ca ea este cu cineva din alt oras si intentioneaza sa se mute impreuna la el dar nu stie daca poate face acest lucru inainte sa se de-a o hotarare... sau nu e nevoie decat sa depuna actele si dupa aia isi poate vedea de viata ei pana se da decizia finala?...Multumesc anticipat.O zi frumoasa
Multumesc frumos pentru raspunsuri si informatii. O zi buna in continuare!
Sa mearga la mediator si cu ajutorul lui se va putea incheia un acord cu fostul sot, acord in care sa fie specificata intelegerea sotilor in legatura cu fiecare aspect care trebuie rezolvat: incuviintarea minorului, dreptul de vizita al celuilalt parinte, pensia alimentara, partajul bunurilor comune.
Acordul se depune apoi in instanta, iar instanta va lua act de intelegerea partilor si va da o hotarare in acest sens.

Va multumesc pentru raspunsuri si informatii! O zi placuta
Am inteles ca doriti sa va schimbati domiciliul in alta localitate din tara. Numai in cazul plecarii in strainatate cu copilul aveti nevoie de consimtamantul tatalui sau o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de consimtamant. Aceasta ultima situatie este reglementata de Legea 272/2004.
MirelaDavid a scris:rn
rnAm inteles ca doriti sa va schimbati domiciliul in alta localitate din tara. Numai in cazul plecarii in strainatate cu copilul aveti nevoie de consimtamantul tatalui sau o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de consimtamant. Aceasta ultima situatie este reglementata de Legea 272/2004.rn
rnrn:)
Dna Avocat... cu tot respectul.....vad ca tineti cu tot dinadinsul sa aveti ultimul cuvant si sa impuneti o parere personala fara a oferi nici un argument juridic.
Va rog sa oferiti baza legala pentru afirmatia ca prevederile L272 sunt valabile numai pentru strainatate. Sau poate imi spuneti... cum ar trebui sa citesc sintagma \"in tara si in strainatate\" ca sa imi ramana numai strainatate.
Sau un citat din orice alta lege din care sa intelegem ca la o eventuala schimbare a domiciliului minorului in alta localite nu este necesar acordul parintelui cu care acesta nu locuieste sau o hotarare judecatoreasca care sa-l inlocuiasca.
Banuiesc ca sunteti la curent cu faptul ca o instanta aproba stabilirea domiciliului unui minor numai dupa efectuarea unei anchete sociale (indiferent de ce au decis parintii printr-un eventual acord). Un lucrator social merge in locuinta propusa si spune daca aceasta ofera conditii propice cresterii minorului. Pe cale de analogie, orice schimbare a acestei locuinta ar trebui sa se faca dupa aceleasi reguli.
Conform opiniei Dvs, daca instanta a zis ca locuieste cu mama, nu mai are nici o importanta ca aceasta se muta cu copilul intr-un grajd insalubru. Sau ca schimba domiciliul si scoala copilului in fiecare luna....ca doar s-a stabilit ca are domiciliul la ea.
Ca sa nu mai vorbim ca mutarea intr-o alta localitate are un impact asupra relatiilor minorului cu restul membrilor familiei.
Ceea ce spun nu trebuie interpretat ca o pledoarie impotriva mamei de la inceputul postului, pe care o inteleg si o aprob in incercarea de a face ca lucrurile sa decurga cat mai bine d.pd.v. legal si social. Poate fi invers, tatal sa domicilieze cu minorul si sa vrea sa ii schimbe domiciliul.
Este vorba de drepturile minorului in primul rand... si abia dupa aceea de cele ale parintilor (sau nu asta ar trebui sa fie ordinea fireasca?)
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2013
Bojan I.M., Mediator

Alte discuții în legătură

Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Domiciliu copil dupa divort parinti ataela1 ataela1 Prin sentinta de divort s-a hatarat ca,copii sa aibe domiciliul la domiciliul tatalui, si custodie comuna.Dar parintii locuiesc impreuna,nu s-a facut inca ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autorităţii părinteşti deeaflor deeaflor buna ziua! am divortat acum un an, sunt parinte rezident si unic custodiant al unui minor de peste 14 ani, conform hotararii judecatoresti. dupa divort, am ... (vezi toată discuția)