avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Divort la mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Divort la mediator

Buna ziua! Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu niste informatii. Sora mea are un copil de 1 an si 7 luni si este casatorita...momentan. A depus actele de divort din luna Februarie a acestui an iar cererea a fost anulata dupa 3 luni pe motiv ca daca cele 2 parti sunt de acord cu conditiile cerute unul fata de celalalt, atunci trebuie depus dosarul la mediator. Poate un mediator sa rezolve un astfel de dosar in care cele 2 parti sunt de acord cu conditiile puse de fiecare? Pensia alimentara cine o calculeaza? Poate ea sa paraseasca orasul inpreuna cu fetita si sa se stabileasca la actuala persoana cu care este acum, sau trebuie sa stea pana se finalizeza si se da hotararea? Pentru ca ea este cu cineva din alt oras si intentioneaza sa se mute impreuna la el dar nu stie daca poate face acest lucru inainte sa se de-a o hotarare... sau nu e nevoie decat sa depuna actele si dupa aia isi poate vedea de viata ei pana se da decizia finala?...Multumesc anticipat.O zi frumoasa
D-nule mediator.Nu doresc sa am ultimul cuvant.Am exprimat o opinie. In argumentarea acestei opinii, revin la textul invocat de d-voastra, art. 18 al.2 din Legea 272/2004, pe care pe de o parte il interpretez in contextul normei juridice, iar pe de alta parte, am in vedere ca foloseste sintagama "deplasarea" si nu "stabilirea domiciliului minorului". Mai mult, am in vedere disp. art.497 cod civil, ce reglementeaza "Schimbarea locuintei copilului" :"Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului. "
Interpretand aceasta dispozitie ( cu caracter general in raport de cele care reglementeaza exercitarea autoritatii parintesti in caz de divort-la care ma voi referi in continuare), observam ca nu parintele cu care locuieste copilul trebuie sa obtina o hotarare care sa tina loc de consimtamant . Daca celalat parinte apreciaza ca ,prin schimbarea locuintei , ii este afectat exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti poate sesiza instanta de tutela, care hotaraste potrivit interesului superior al minorului. Cu referire la acest text, intr-adevar, putem discuta in ce masura schimbarea locuintei minorului intr-o alta localitate din tara afecteaza exercitiul autoritatii celuilalt parinte .
Art.504 cod civil.Exercitarea autoritatii parintesti in caz de divort. " Daca parintii sunt divortati, autoritatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii."
Art.400 cod civil: " In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior."
La aceste argumente adaug si dreptul mamei de a avea locuinta pe care si-o doreste, drept care nu poate fi ingradit.
Cu referire la "interesul superior al copilului, ce evident primeaza in raporturile dintre parinti si copiii lor minori, as spune ca daca domiciliul mamei ar deveni un grajd, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori", in conf. cu art.403 cod civil.
Desigur, nimic nu impiedica partile sa apeleze la un mediator, pentru a reglementa , prin buna invoiala, toate aceste aspecte, insa, personal, nu am gasit nici o dispozitie legala care sa prevada expres ca la schimbarea domiciliului parintele la care s-a stabilit domiciliul minorului trebuie in prealabil sa obtina o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de consimtamant al celuilalt parinte. Aceasta era de fapt discutia, pe care o consider constructiva si, va multumesc.

D-le mediator, revin cu urmatoarea ipoteza de lucru: presupunand ca mama isi schimba domiciliul in alta localitate (unde se muta impreuna cu copilul) fara sa ceara acordul fostului sot , care este sanctiunea juridica aplicabila?

Cu respect.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
David & Zanescu S.C.P.A., Avocat
Dna avocat.... multumesc pentru raspunsul amplu. Nu am intentia sa intru intr-o polemica fara sfarsit asa ca nu o sa mai intreb cum schimbam domiciliul minorului in alta localitate fara sa-l deplasam in acea localitate si nici cum acest lucru nu ar putea avea un impact asupra exercitarii autoritatii parintesti sau a drepturilor parintesti.
Observ ca pozitia Dvs se nuanteaza cu fiecare postare si apreciez acest lucru.... sper sa vina si ziua in care o sa va sfatuiti clientii sa discute si ia impreuna deciziile cu privire la minor pentru ca asa este normal, moral si legal si nu ca pot face ce vor ... pentru ca e posibil sa scape nesanctionati.

Pe de alta parte, e adevarat ca intr-o lume ideala, bazata pe respect, discutii si consens si eu si Dvs ne-am pierde obiectul muncii. :)
Cu respect.



Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
Bojan I.M., Mediator
497 cod civil :"Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.

Daca sa zicem mama cu copilul locuiesc in Bucuresti, iar tatal la Tg Mures, cu ce e afectat dreptul parintelui nerezident daca i se muta copilul cu tot cu mama la Ploiesti ?


Daca mama si tatal sunt vecini in Bucuresti si copilul se muta cu mama sa la TG Mures, da poate fi vb de acordul tatalui pt ca tatal nu-si mai vede atat de des copilul, nu mai poate hotari impreuna cu mama in tot ce priveste pe copil ( sa presupunem ca e vb de un tata interesat de copil , nu sa sicaneze mama) si in acest caz se poate adresa instantei chiar cu cerere sa se stabileasca locuinta copilului la tata.
De aceea cred ca exista acel "daca" in articol , pt ca parintele la care locuieste copilul sa nu fie nevoit sa ceara acordul si daca se muta la o casa doua strazi mai la stanga.
E firesc sa anunti parintele unde te muti cu copilul, dar daca se opune, ce solutii ar fi ?Poate ai pierdut locul de munca in Bucuresti si ai gasit in Ploiesti.. nu te muti ca nu-si da acordul tatal si trebuie sa te judeci.
Mama se poate muta linistita si daca tatal considera , se va adresa instantei.


Practica judiciară e unanimă cu privire la această problemă. Părintele cu care locuiește copilul nu trebuie să obțină acordul celuilalt părinte dacă își schimbă locuința, dar are obligația de a-l informa pe acesta despre noua adresă.
Nu se poate pune problema ca o persoană să ceară voie alteia pentru a se stabili la alt domiciuliu. Ar fi o gravă încălcare a libertății de mișcare a persoanelor și pe de altă parte s-ar da naștere astfel multor abuzuri.

D-l mediator face o confuzie între stabilirea domiciliului de către părinți (de comun acord - când aceștia se înțeleg) și stabilirea domiciliului minorului de către instanță - când părinții nu se înșeleg.
În acest din urmă caz instanța stabilește domiciliul minorului la unul dintre părinți, dar nu la o adresă anume. Altfel spus, domiciliul copilului va fi cel ales de părintele la care acesta locuiește, conform hotărârii judecătorești.
Discuții și opinii contradictorii ar fi în legătură cu acest subiect doar când părintele respectiv vrea să se stabilească în străinătate, dar nici atunci acesta nu poate fi condiționat de celălalt părinte în luarea acestei decizii.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
Patrick_, utilizator
Pai.... daca tot intindem norma juridica ca pe elastic de ce sa ne oprim la Ploiesti si sa nu ne ducem la Paris? Maine poimaine o sa intram in spatiul Schengen si nu o sa mai avem control la frontiere.
Legea trebuie interpretata in litera si spiritul ei..... eu nu am vazut nici o referire la mutarea in alta localitate, iar spiritul.... cred ca este clar pentru toata lumea ca in noul cod civil s-a dorit o schimbare.... nu mai exista decizii unilaterale in ceea ce priveste minorul.

Norma juridica trebuie interpretata in ansamblul de norme si reguli din care face parte, nu scoasa din context si intoarsa in functie de cum considera fiecare. In afara de codul civil avem si L272 privind drepturile copilului din care am citat in posturile de mai sus (sper ca nu o sa imi spuneti si Dvs ca se aplica numai pentru deplasarile in strainatate).

Deci... daca minorul pleaca intr-o excursie cu scoala pana la Ploiesti obligatoriu va fi cerut acordul ambilor parinti (cei cu copii la scoala stiu despre ce vorbesc) iar daca se duce acolo numai cu unul dintre parinti.... acordul nu mai este necesar. Nu vi se pare nimic in neregula in acest rationament?


Alte discuții în legătură

Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Domiciliu copil dupa divort parinti ataela1 ataela1 Prin sentinta de divort s-a hatarat ca,copii sa aibe domiciliul la domiciliul tatalui, si custodie comuna.Dar parintii locuiesc impreuna,nu s-a facut inca ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autorităţii părinteşti deeaflor deeaflor buna ziua! am divortat acum un an, sunt parinte rezident si unic custodiant al unui minor de peste 14 ani, conform hotararii judecatoresti. dupa divort, am ... (vezi toată discuția)