avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident

Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si vrea sa isi schimbe domiciliul impreuna cu copilul pentru a-si reface viata impreuna cu alta persoana in alt oras unde domiciliaza acea persoana?Intreb pentru ca fostul sot nu vrea cu nici un chip sa fie de acord cu domiciliera permanenta a copilului in alt oras decat cel actual..Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 15:26, 17 Iunie 2013
Am o mica nedumerire fata de problema expusa.
Copilul are dreptul sa fie crescut de ambii parinti si , in exemplul dat, mama este franata in a-si schimba domiciliul pentru a nu impiedica relatiile firesti minor-tata.
Dar daca luam situatia inversa, tatal se poate muta la mii de km distanta, fara ca mama sa invoce dreptul copilului la tata, copilul nu este prejudiciat in dreptul sau? In aceasta situatie, copilul nu mai are nevoie de ambii parinti, numai daca mama se muta?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
Martonze, utilizator
Mama nu este franata in a-si schimba domiciliul decat de propriile constrangeri morale (vrea sa isi creasca copilul), la fel si tatal - raspunde sau nu propriilor constrangeri morale.
Aici era vorba de domiciliul copilului pe care mama doreste sa-l schimbe nu de domiciliul propriu - de aceea devine discutabil de la caz la caz.
In cazul dat, copilul e la pachet cu mama.
Daca taticul nu e de acord, este evident o frana in viata mamei si copilului.
In varianta schimbarii domiciliului la tata, copilul va fi la aceeasi distanta de mama ca si cum ar fi fost fata de tata daca ramanea cu mama.
Impactul asupra copilului poate fi chiar mai mare.
Deci mama trebuie sa ramana pe loc pana minorul ajunge major :-/
Da, dar doar pentru ca mama alege asa, avand in vedere interesul copilului. Ar putea alege sa lase copilul tatalui si sa se mute. Legea n-o impiedica. Piedica este una de ordin interior si tine de calitatea de parinte. La fel si in cazul tatalui despre care vorbiti dvs. Si el ar putea alege sa nu se mute.
Copilul NU este la pachet.
Dar deviem subiectul
Schimbarea domiciliului părintelui la care locuiește copilul nu poate fi îngrădită de celălalt părinte. Nu există nici o prevedere legală conform căreia părintele la care locuiește copilul are nevoie de acordul celuilalt părinte pentru a se muta (cel puțin pe teritoriul țării).

Alte discuții în legătură

Stabilire domiciliu minor ciresicam9 ciresicam9 buna ziua, am 2 copii si sunt divortata , in vara anului trecut s a dat rezolutia sentintei definitiva si irevocabila ,stabilirea domicilului minorilor la ... (vezi toată discuția)
Domiciliu copil dupa divort parinti ataela1 ataela1 Prin sentinta de divort s-a hatarat ca,copii sa aibe domiciliul la domiciliul tatalui, si custodie comuna.Dar parintii locuiesc impreuna,nu s-a facut inca ... (vezi toată discuția)
Divort la mediator redspike redspike Buna ziua! Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu niste informatii. Sora mea are un copil de 1 an si 7 luni si este casatorita...momentan. A depus actele de ... (vezi toată discuția)