avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instrainarea unui apartament al carui proprietar este ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instrainarea unui apartament al carui proprietar este in litigiu cu asociatia de proprietari

Va rog sa oferiti raspuns la urmatoarele probleme:

Asociatia se afla in litigiu cu un proprietar pentru neplata cotelor de cotributie la cheltuielile asociatiei. Acesta a contestat sumele calculate de asociatie, a solicitat si instanta a incuviintat efectuarea unei expertize contabile judiciare, care este finalizata, dar la care paratul a avut mai multe obiectii.

In acest timp, s-a decis sa instraineze apartamentul, solicitand conform art. 20 alin 3 din Legea 230/2007 (amenintand in cazul unui refuz cu plangeri la Politie Primarie, etc...) o adeverinta cu sumele datorate, sume care sa fie cele din lista de plata curenta.

Intrebare 1 Se poate elibera adeverinta inainte de hotararea definitiva a instantei? In cazul unui refuz, care este temeiul legal?
Intrebare 2 In cazul unor diferente intre sumele calculate de expert si cele din contabilitate cum se corecteaza acestea ?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
naejcon, utilizator
1. Cred ca nu se poate elibera aceasta adeverinta deoarece asupra sumei in discutie exista un litigiu. Aceasta cred ca este baza legala.
Asociatia nu poate fi fortata sa elibereze o adeverinta cu o suma de care nu este sigura ca va fi confirmata in instanta de judecata.

2. Tocmai pentru ca aceasta suma nu este inca exigibila, asociatia si proprietarul in discutie trebuie sa astepte hotararea instantei in urma careia asociatia isi va face corectiile in contabilitate si va putea elibera adeverinta cu o suma ferma, exigibila, evitandu-se discutii ulterioare cu noul proprietar.

Opinie personala: o asociatie care elibereaza o adeverinta cu suma transmisa noului proprietar risca sa ramana in dificultate mult si bine. Dar.....fiecare, cum isi asterne, asa doarme.
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
elga50, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri.

Vom inregistra privilegiul imobiliar la OCPI.
Care este procedura?
Se pare ca n-au glumit cu amenintarile. M-au sunat de la Primarie, ca au o plangere impotriva noastra.
Inclin sa aleg varianta ynocentta.
Gandesc ca niciun notar din tara aceasta n-ar putea incheia un contract de v/c pe baza unei astfel de adeverinte.

naejcon, utilizator
Si? V-ati speriat de primarie? Sigur ca v-au sunat daca au primit reclamatie, dar asta nu inseamna ca forteaza cineva asociatia sa semneze si sa elibereze o adeverinta riscanta. Ca nu vine nimeni apoi sa plateasca pagubele.....

Orice notar din Romania poate autentifica un contract de vanzare/cumparare a unui apartament cu datorii consemnad in acest contract existenta datoriei si vointa cumparatorului de a prelua acea datorie, asa cum spune Legea 230/2007 in art. 20(3).

Eu va sugerez sa eliberati adeverinta in care sa aratati ca proprietarii apartamentului au datorii catre asociatie in suma de ..., la data de...
Dar, discutati cu actualul proprietar si poate-l convingeti sa vina la asociatie cu viitorul proprietar sa-i aduceti la cunostinta si acestuia si poate incheiati un angajament cu acesta.
Adriantot a scris:

Orice notar din Romania poate autentifica un contract de vanzare/cumparare a unui apartament cu datorii consemnad in acest contract existenta datoriei si vointa cumparatorului de a prelua acea datorie, asa cum spune Legea 230/2007 in art. 20(3).

Chiar daca nu cunoaste datoria certa ?

Cunoasteti procedura de la OCPI ?
naejcon, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament deltady deltady Buna seara. Am cautat prin forum, am gasit cateva discutii pe marginea subiectului, dar nu prea m-am lamurit. Situatia noastra este asa: Un proprietar a ... (vezi toată discuția)
Ce sa trec in adeverinta astfel incat si eu , ca administrator, sa fiu acoperita vali m vali m Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o problema. Am un apartament cu 2 proprietari. Surori. Una cere o adeverinta pentru notariat ca sa poata face ... (vezi toată discuția)