avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instrainarea unui apartament al carui proprietar este ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instrainarea unui apartament al carui proprietar este in litigiu cu asociatia de proprietari

Va rog sa oferiti raspuns la urmatoarele probleme:

Asociatia se afla in litigiu cu un proprietar pentru neplata cotelor de cotributie la cheltuielile asociatiei. Acesta a contestat sumele calculate de asociatie, a solicitat si instanta a incuviintat efectuarea unei expertize contabile judiciare, care este finalizata, dar la care paratul a avut mai multe obiectii.

In acest timp, s-a decis sa instraineze apartamentul, solicitand conform art. 20 alin 3 din Legea 230/2007 (amenintand in cazul unui refuz cu plangeri la Politie Primarie, etc...) o adeverinta cu sumele datorate, sume care sa fie cele din lista de plata curenta.

Intrebare 1 Se poate elibera adeverinta inainte de hotararea definitiva a instantei? In cazul unui refuz, care este temeiul legal?
Intrebare 2 In cazul unor diferente intre sumele calculate de expert si cele din contabilitate cum se corecteaza acestea ?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
naejcon, utilizator
Datoria este cea din listele de plata.

Presedintele asociatiei sa mearga la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara cu ultima lista de plata, o cerere tip (se gaseste pe net sau acolo la ghiseu), suma de 100 lei +0,1% din valarea debitului. Ar trebui sa stie exact numarul cadastral al cladirii si numarul din cartea funciara pentru completarea acelei cereri. Daca nu le stie le poate afla de la OCPI contra cost. In cateva zile i se elibereaza presedintelui o Incheiere ce contine instituirea privilegiului imobiliar in favoarea asociatiei.
Si totusi, omul are dreptul sa-si vanda bunul proprietate atunci cand doreste. Este dreptul lui, dumneavoastra trebuie sa eliberati o adeverinta care sa reflecte o realitate. Ceea ce face proprietarul cu ea la notar, nu va intereseaza.
Omul are dreptul sa-si vanda apartamentul asa cum spuneti dar in cazul existentei datoriilor catre asociatie sau catre alti creditor, de exemplu o banca, nu se poate vinde decat cu apelarea la anumite proceduri.
Eu am spus ca orice notar din Romania "poate autentifica" un asemenea contract dar nu este obligat. Apoi, in afara de adeverinta de la asociatie, notarul solicita, in mod obligatoriu si certificat de la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara. Ori daca asociatia a instituit privilegiul imobilira, notarul iar nu poate autentifica contractul.

Adica omul are dreptul sa vanda tot asa cum are dreptul sa circule pe drumurile publice, adica respectand regulile si legislatia, nu oricum.
In acest moment inteleg ca litigiul intre proprietar si Asociatia de proprietari nu este finalizat, deci nu aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si nici expertiza contabila nu a fost omologata.
In acest moment suma corecta este cea din contabilitatea dumneavoastra. Desigur ca se poate sa eliberati o adeverinta cu suma cu care acesta figureaza ca dator in contabilitatea asociatiei.
La noi in bloc s-au vindut citeva apartamente in situatia data, unul dintre ele cu o restanta considerabila (peste 5000 de lei), deci nu vad nici un inconvenient.
Puteti elibera adeverinta specificand datoria cetre asociatie pina la data de astazi, sa spunem. Avand in vedere ca actualul proprietar are antecedente de rau platnic, iar acum este afisata luna aprilie, noul proprietar se muta pe 1 iulie, cine plateste intretinerea pe mai si iunie?

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament deltady deltady Buna seara. Am cautat prin forum, am gasit cateva discutii pe marginea subiectului, dar nu prea m-am lamurit. Situatia noastra este asa: Un proprietar a ... (vezi toată discuția)
Ce sa trec in adeverinta astfel incat si eu , ca administrator, sa fiu acoperita vali m vali m Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o problema. Am un apartament cu 2 proprietari. Surori. Una cere o adeverinta pentru notariat ca sa poata face ... (vezi toată discuția)