avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces cu casa de pensii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces cu casa de pensii

Am urmatoarea intrebare: pe vechiul cod civil procesele cu casele de pensii aveau doua grade de jurisdictie,respectiv fond la tribunal si recursul la curtea de apel.
Pe noul cod de procedura civila am observat ca fondul se judeca ca si pina acum la tribunal dar in loc de recurs ,urmatorul grad e apelul. Acesta s-ar judeca la curtea de apel ca instanta superioara? Si ramine irevocabila dupa apel? Nu va mai fi si recurs?
Imi puteti mentiona articolele din NCPC care fac referire la problema ridicata de mine?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: bobeicaalin , utilizator 01:57, 29 Noiembrie 2016
Va multumesc pentru indrumare,Nu ,nu s-a fixat nici un termen,nu am primit intimpinare din partea piritei.
Ci doar la registratura CIND mi-a pus stampila cu nr dosarului a scris asa: termen recomandat aprilie 2014,dar a zis c-o sa primesc acasa exact cind va fi procesul pt ca se va judeca pe NCPC si inca nu are un termen exact.
Banuiesc ca se referea ca trebuie sa primesc intii intimpinarea.
Totusi mai am o intrebare.Daca am de invocat autoritatea de lucru judecat,pentru ca pt o recalculare pt anii 2011-2012 am cistigat irevocabil ,cind o pot face? Acum deschid actiune pt ca cei d ela pensii nu vor ca pt 2013 sa aplice acea recalculare .Mi-au dat diferenta la bani pt 2011-2012 dar pt ca eu am solicitat acea recalculare doar pt acei 2 ani si nu si in incontinuare pt 2013 ,casa de pensii nu aplica majorarea pt 2013.in aceasta situatie pot invoca: autoritatea de lucru judecat ? cind o pot face? in intimpinare? in actiunea modificatoare unde voi mentiona ca ma reprezinta un avocat?
Va rog mult sa ma lamuriti d-na Cristina.
Cand vi se va comunica intampinarea, veti depune raspunsul la intampinare, in care veti mentiona tot ce aveti de spus in legatura cu ceea ce a sustinut casa de pensii. S-ar putea ca parata sa depuna intampinarea la termenul de judecata.

Puteti invoca exceptia autoritatii de lucru judecat, formuland o cerere modificatoare, in sensul ca intelegeti sa completati motivele din cererea introductiva de chemare in judecata, la care veti atasa hotararea judecatoreasca prin care s-a admis recalcularea.
Cererea modificatoare, in acest sens, o puteti depune odata cu raspunsul la intampinare sau oricand, dar numai pana la primul termen la care veti fi legal citata.
De asemenea, puteti depune o cerere prin care solicitati sa fiti reprezentata de avocat si veti preciza numele, prenumele si sediul profesional al acestuia. O sa va spuna avocatul ce mai trebuie anexat la cerere.
Dar puteti formula si o singura cerere modificatoare, prin care sa invocati atat exceptia autoritatii de lucru judecat, cat si sa solicitati sa fiti reprezentata de avocat. O veti depune dupa ce veti angaja avocatul. E mai bine sa redacteze avocatul cererea modificatoare.

Intrebarea care se pune este aceea daca va fi admisa sau nu exceptia invocata.
Dvs., prin prima cerere de chemare in judecata, ati cerut recalcularea invocand aceleasi motive pe care va intemeiati si acum cererea de chemare in judecata, doar ca ati solicitat recalcularea pe doi ani, iar acum solicitati recalcularea in continuare.
Dupa parerea mea, se poate invoca cu succes exceptia autoritatii de lucru judecat.
Oricum, cererea de chemare in judecata nu este intemeiata doar pe aceasta exceptie, ci si pe motivele invocate in prima actiune.

Va multumesc din suflet pentru raspunsul dumneavoastra..O seara buna!

Uf...iar deranjez cu alta intrebare: avind in vedere ca acum fondul se judeca la tribunal si apelul la curtea de apel(pina acum era fond-si recurs) ma pot reprezenta singura? Sau e obligatoriu sa fiu reprezentata de un avocat? NCPC are vreo prevedere prin care ma obliga sa am avocat? Sau pot cere judecarea in lipsa? (nu e cazul meu,alta prietena vrea sa se jduece in lipsa atit la fond cit si in apel). Se poate?
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da, se poate reprezenta singura.
In litigiile privind asigurarile sociale orice persoana se poate reprezenta singura (sau poate cere judecarea in lipsa) atat cand se judeca fondul, la tribunal, cat si la curtea de apel.

Doar in recurs persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, numai de catre un avocat. [art. 83, alin. (3) NCPC]
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
ContSters233678, utilizator
Multumesc mult,mult de tot.

Alte discuții în legătură

Valabilitate sentinta lotuss lotuss La un recurs,La curtea de Apel,ca intimat, pot in Intimpinare sa invoc exceptia autoritatii de lucru judecat pt o Sentinta data anul trecut ,dar la care n-am ... (vezi toată discuția)
Proces pe contencios administrativ si fiscal alexyxy alexyxy Sunt in proces civil cu Casa de Pensii ,si la Tribunalul Bucureti [apel] solutia a fost nefavorabila,in urma recursului la Curtea de Apel Bucuresti,solutia a ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori tatianab89 tatianab89 Buna ziua,am 23 de ani si am divortat acum 2 luni,s-a stabilit ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun de catre ambii parinti in ceea ce o priveste ... (vezi toată discuția)