avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masina mostenita, inmatriculata pe Bulgaria
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masina mostenita, inmatriculata pe Bulgaria

Buna ziua,

am dezbatut succesiunea dupa tata si, pe langa bunurile care sunt indicate in CM, ar mai fi un autoturism inmatriculat in Bulgaria.

Ce procedura trebuie indeplinita pentru a mi se recunoaste dreptul de proprietate asupra masinii si pentru a o putea inmatricula pe numele meu, de vreme ce notarul a refuzat sa o treaca in CM pentru ca nu apare in certificatul fiscal? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AuraMIA , utilizator 21:24, 16 Ianuarie 2014
Daca ati intrat la variante posibile,analizati inclusiv preluarea auto prin ONGsocietate/ persoane cu handicap
@e4ц5:), daca masina este inmatriculata in bulgaria putem banui ca este inregistrata pe numele unei persoane cu cetatenie bulgara sau pe o firma bulgareasca. nu prea cunosc procedura inmatricularii in tara vecina si prietena a masinilor achizitionate de persoanele fizice romane. pentru a circula cu masina "bulgareasca"in RO utilizatorul nu trebuie sa detina un document tradus in lb. romana sau nu este obligatoriu?
am gugalit putin si am gasit un site cu informatii despre inmatriculari in bg si se par ca sunt vreo 6 forme de inmatriculare.
[ link extern ] /
avand documentele privind dreptul de utilizare nu ramane decat ca @AuraMia sa afle sub ce forma a fost inmatriculata masina tatalui in BG si apoi sa gaseasca modalitatea cea mai convenabila de transfer a dreptului de proprietate.
@Car3men - da, am inteles ca refuzul d-lui notar a fost perfect legitim, insa nu pot sa nu constat cu amaraciune ca de multe ori legea este inflexibila la noi si mai mult inspira oamenii la ,,nefacute" decat la respectarea ei.
Mi-as fi dorit sa fie si o solutie reala si avantajoasa la un asemenea fenomen (ma refer la avalansa de masini inmatriculate in strainatate); in cazul meu - o actiune in constatarea dreptului de mostenire asupra masinii sau o modalitate de a mosteni acest drept de folosinta pe care l-a avut tatal meu (desi cred ca e intuitu personae).
Avand in vedere ca recent am fost oprita in trafic pentru motivul ca ,,se face o situatie cu masinile inmatriculate in alte tari", se pare ca setea dupa bani a administratiei este mult mai mare decat interesul de a legifera in avantajul cetatenilor.
Daca eu caut persoana respectiva si, presupunand ca o si gasesc, inchei un act de v-c cu aceasta, va trebui sa achit, dupa logica mea, taxa de 2000 E pentru taxa de mediu. Practic, sunt vaduvita de dreptul meu ca mostenitoare cf. O.U.G. privind taxa de mediu, in care se precizeaza ca timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt dobandite prin mostenire, in cazul in care aceasta a intervenit in intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii. Mi se va spune ca e vina tatalui ca nu a inmatriculat-o. Poate. Dar unde este vina mea?

@ynocentta - Masina este inmatriculata intr-adevar in Bulgaria pe numele unui cetatean bulgar.
Interesul meu are in vedere si caracterisiticile tehnice ale autoturismului (este un Mercedes clasic, si chiar daca nu este de data recenta, se afla in stare impecabila; tatal meu fiind un pasionat al acestei firme si in acelasi timp director de service auto, deci cunoscator in materie), dar si faptul ca pentru mine are si valoare sentimentala.
Restituire auto la proprietarul de drept - chiar nu vad deloc cum ar fi in interesul meu, mai ales fiind stiut faptul ca aceste acte sunt practic niste vanzari mascate (chiar daca formal ele sunt niste dari in folosinta, in realitate se incheie practic niste vanzari). Cred ca ar trebui sa se aiba in vedere actul real incheiat, zic.
Daca demarez procedura de achizitionare, ce fac? Mai platesc inca o data masina? Nu mi se pare nici asta o varianta avantajoasa. Practic sunt la mana cetateanului bulgar.
@e4c5 - probabil ca ,,artificiul" pe care l-ati mentionat ar fi functionat daca s-ar fi recurs de prima data la el, adica sa fi trecut tatal meu pe asa-zisa firma a lui din Bulgaria ca sa circule in Romania. Mi se pare excesiv si, cum ziceam, legea noastra inspira la nefacute. Suntem niste cetateni exportati.
Eu vroiam o procedura simplificata si corecta conform dreptului meu de mostenire. Din registrul celor mentionate de dvs. - nu indraznesc sa va pomenesc solutia gasita de un domn politist, culmea!

:) pentru curiozitatea dvs - detin cartea de identitate a autoturismului din Bulgaria si este pe numele unui cetatean bulgar Nazmi, pe numele sau.

Alte discuții în legătură

Inmatriculare in bulgaria, vreo sugestie? catalin bratianu catalin bratianu am adus de curand din austria un vw transporter motor 2400 cc,cand am mers cu masina la rar am constatat ca pt a inscrie masina in Romania taxa e mult prea ... (vezi toată discuția)
Legea privind circulatia in romania a autovehiculelor inmatriculate in alte state ioan neicu ioan neicu Buna ziua! Un cetatean roman curezidenta in spania cu contract de munca pe termen nelimitat PROPRIETAR al unui autoturism inmatriculat in Spania,are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Intentie de inmatriculare auto urmata de deces claudidi claudidi Sotul meu detinea in autoturism inmatriculat pe firma din Bulgaria. A luat nr rosii pt a o inmatricula insa pana sa ajunga cu masina la programari a decedat. ... (vezi toată discuția)