avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata

Buna seara

Lucrez intr-o mare institutie bancara si astazi am fost chemata de catre sefi si m-au rugat sa imi dau demisia pe motivul crizei. In plus au spus ca imi ofera un salar in plus fata de cel din luna aceasta. Am spus ca eu nu plec decat daca se restructureaza postul si sunt trimisa in somaj. Nici nu vor sa auda asa ceva. Pana maine trebuie sa dau raspuns daca accept oferta lor sau nu. Daca nu vreau probabil ma vor sanataja in alt mod. Zile bune nu voi mai avea acolo. Ce pot sa fac? Cum pot beneficia de somaj? Intr-o saptamana implinesc un an de cand sunt angajata lor pe perioada nedeterminata.
Este important ca evaluarea angajatilor sa se faca periodic pentru ca angajatorul sa nu faca abuz de acest drept.
Pentru a va putea concedia pe motiv de necorespundere profesionala trebuie sa existe referate facute de supriorul direct, trebuie sa existe avertismente scrise cu privire la acest lucru. Ar fi trebuit sa isi dea seama de aceste aspecte in perioada de proba, tocmai de aceasta exista perioada de proba.
Nu se poate ca un om sa nu isi mai indeplineasca atributiile corect, sa nu mai corespunda cerintelor angajatorului de azi pe maine

Parerea mea este ca doar vor sa va sperie si sa va constranga sa semnati demisia. este un abuz din partea lor.
reglementari necorespundere profesionala:
Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.

Art. 63. - (2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură de activitate aplicabil, precum şi prin regulamentul intern.

Art. 64. - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.@
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.@
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

Procedura din contractul colectiv la nivel national este:
Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de evaluare prealabilă, stabilită prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a făcut obiectul formării profesionale în respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
(7) În cazul în care salariatul îşi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de muncă. În situaţia în care nu dispune de astfel de posibilităţi, angajatorul va apela la autoritatea publică locală pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea soluţionării.
(8) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alin. (8) sau dacă după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul poate emite şi comunica decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului, pentru motive de necorespundere profesională. Decizia astfel emisă va conţine rezultatul cercetării prealabile a salariatului în cauză.

Am inteles, asta am intuit si eu, ca trebuie sa existe mai multe etape, avertismente etc, asta ca sa nu mai vorbesc ca trebuie sa fiu anuntata in legatura cu obiectivele, targetele pe care sa le ating pentru a fi posibila evaluarea ulterioara.
Intebarea mea in acest moment este, ce fac? Am semnat pentru luare la cunostinta a deciziei de evaluare profesionala. Merg la acea evaluare profesionala? Dau testul scris din procedurile bancii? Particip la evaluarea rezultatelor? Cum contest? Pot contesta in instanta? M-ar ajuta sa stiu cam ce etape ar trebui sa urmez din acest moment. Sunt decisa sa merg destul de departe pentru simplu fapt ca sunt o sumedenie de cazuri similare in domeniu bancar, si sunt foarte multi oameni care sufera, inclusiv in unitatea in care lucrez eu si nu au indrazneala sa zica nu, sa-si apere drepturile.

Multumesc,
grace_r a scris:

reglementari necorespundere profesionala:
Codul muncii:
.........................................................................


Am citit reglementarile din CCM, intrebarea mea era mai mult referitoare la perioada de la angajare la care se poate face aceasta evaluare. Ce mi se pare mie exagerat este ca la 30 de zile de la angajare (respectiv dupa perioada de proba) eu am corespuns functiei in care am fost incadrata, dupa inca 30 de zile, am fost anuntata(de superiorul direct si de dir de resurse umane) ca nu mai corespund. Dupa aceste 60 de zile mi-am luat concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, 3 saptamani(nu mai siu daca am specificat asta in prima postare oricum nu cred ca e relevanta), cand am revenit din concediu am fost convocata la evaluare profesionala. Deci problema mea este nu evaluare profesionala in sine ci perioada de la angajare dupa care se poate face ea. Imi dau seama ca aceasta perioada este stabilita de fiecare angajator in parte si in cazul meu este scrisa in acel formular KPI despre care am spus in primul mesaj care vorbeste despre 2 evaluari anuale, deci as putea absolut legal sa interpretez ca pot fi convocata la evaluare profesionala abia dupa 6 luni de la angajare. Am dreptate?
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
AMR1, utilizator
Singurele termene impuse privind perioada la care se poate face evaluarea sunt cele stabilite in procedurile interne ale companiei. Cum la voi scrie "2 evaluari anuale" si nu "1 evaluare la 6 luni" , pot face evaluarile cand decid ei in intervalul unui an.
Este adevarat ca evaluarea ta este la putin timp practic dupa perioada de proba, dar nu cred ca poti contesta cumva dreptul companiei de a face o evaluare profesionala.

Alte discuții în legătură

Mai au angajatorii mijloace sa foloseasca art. 61 litera d) din codul muncii? PaulaAcsinte PaulaAcsinte Teoretic, articolul 61 litera d) din Codul Muncii permite in prezent Angajatorului sa dispuna concedierea Angajatului…..”in cazul in care acesta ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor-urgent eujad eujad o salariata care nua vrut sa plece din societate tb data afara pe necorespundere.S-a facut decizie de testare ( 15 zile ), ieri a dat testul, nu a trecut , ... (vezi toată discuția)
Concediere vasileid vasileid buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)