avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata

Buna seara

Lucrez intr-o mare institutie bancara si astazi am fost chemata de catre sefi si m-au rugat sa imi dau demisia pe motivul crizei. In plus au spus ca imi ofera un salar in plus fata de cel din luna aceasta. Am spus ca eu nu plec decat daca se restructureaza postul si sunt trimisa in somaj. Nici nu vor sa auda asa ceva. Pana maine trebuie sa dau raspuns daca accept oferta lor sau nu. Daca nu vreau probabil ma vor sanataja in alt mod. Zile bune nu voi mai avea acolo. Ce pot sa fac? Cum pot beneficia de somaj? Intr-o saptamana implinesc un an de cand sunt angajata lor pe perioada nedeterminata.
grace_r a scris:

Singurele termene impuse privind perioada la care se poate face evaluarea sunt cele stabilite in procedurile interne ale companiei. Cum la voi scrie "2 evaluari anuale" si nu "1 evaluare la 6 luni" , pot face evaluarile cand decid ei in intervalul unui an.
Este adevarat ca evaluarea ta este la putin timp practic dupa perioada de proba, dar nu cred ca poti contesta cumva dreptul companiei de a face o evaluare profesionala.



Da asa este dar datele la care se vor face aceste evaluari trebuiesc stabilite de dir de sucursala impreuna cu mine si eu sa semnez ca am luat la cunostinta si ca sunt de acord cu cele scrise acolo. Pe de alta parte colegii mei mai vechi au avut parte de aceste evaluari si intradevar s-au intamplat o data la aproximativ 6 luni (+- o luna) deci ma gandesc ca exista undeva scris, dar nu stiu unde ca am citit toate actele publicate pe intranet.

Pe de alta parte ma intreb daca faptul ca nu mi s-a comunicat sub nici o forma targetele respectiv obiectivele individuale are vreo greutate. Logic ar fi sa aiba dar legal? Adica nu mi-a spus nimeni "luna aceasta trebuie sa deschizi 5 conturi noi, sa dai 3 credite si sa faci 2 depozite" astfel incat la evaluarea performantelor nu are termen de comparatie, nu? Adica uite aveai de facut astea si tu ai facut doar astea ceea ce inseamna conform actului X ca nu corespunzi profesional cu functia pe care o ai. Am dreptate? Sau nu?
O evaluare de corespundere profesionala se poate baza si pe sarcinile trasate prin fisa postului, chiar daca nu tu s-au facut cunoscute targeturile.
Exista o distinctie intre:
necorespundere profesionala, care se refera la (ne)indeplinire in parametri normali a activitatilor trasate in fisa de post
si
performanta / evaluarea performantei, care se refera la o indeplinire peste parametri normali, adica o atingere a unor targeturi stabilite printr-o activitate peste medie, exceptionala sa zicem.

Deci, dupa parerea mea, faptul ca nu ti s-au dat niste targeturi nu inseamna ca nu pot aprecia corespunderea ta profesionala. Evaluarea performantei este altceva.

E logic ceea ce spui dar in in prima mea postare am spus ca exista in fisa postului un punct care face trimitere la un formulare care la randul lui contine/ar trebui sa contina aceste targete, formular pe care ar fi trebuit sa-l semnez de luare la cunostinta si asumarea a ceea ce scrie in el. Lucru care nu s-a intamplat. Pe langa asta in convocarea scrisa pe care am primit-o spune ca va avea loc o evaluare scrisa din procedurile bancii si o evaluare orala care consta in "analiza obiectivelor profesionale si a rezultatelor obtinute" deci daca nu mi s-au trasat clar o parte din obiective (si sa fim sinceri aceasta parte a obiectivelor profesionale - targetele de vanzari - este cea mai importanta pentru pozitia mea) cum poate fi evaluata atingerea, gradul de atingere a acestor obiective?
Deci, nu cred ca nu se poate trece peste aceasta parte.
In condiitii astea, evaluarile la care veti fi supus pot avea un grad mare de subiectivitate ... este posibil ca actualul angajator sa incerce sa scape de dvs invocand necorespunderea profesionala
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

In condiitii astea, evaluarile la care veti fi supus pot avea un grad mare de subiectivitate ... este posibil ca actualul angajator sa incerce sa scape de dvs invocand necorespunderea profesionala


Normal ca asta se intampla, respectiv se incearca sa se scape de mine. Si sunt foarte sigura cand afirm asta pentru ca "invitatia" la demisie a venit odata cu plecarea directorului de sucursala (a plecat din propria initiativa), iar noul director a venit cu un om, care e angajat deja pe aceeasi pozitie cu mine.

Alte discuții în legătură

Mai au angajatorii mijloace sa foloseasca art. 61 litera d) din codul muncii? PaulaAcsinte PaulaAcsinte Teoretic, articolul 61 litera d) din Codul Muncii permite in prezent Angajatorului sa dispuna concedierea Angajatului…..”in cazul in care acesta ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor-urgent eujad eujad o salariata care nua vrut sa plece din societate tb data afara pe necorespundere.S-a facut decizie de testare ( 15 zile ), ieri a dat testul, nu a trecut , ... (vezi toată discuția)
Concediere vasileid vasileid buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)