avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata

Buna seara

Lucrez intr-o mare institutie bancara si astazi am fost chemata de catre sefi si m-au rugat sa imi dau demisia pe motivul crizei. In plus au spus ca imi ofera un salar in plus fata de cel din luna aceasta. Am spus ca eu nu plec decat daca se restructureaza postul si sunt trimisa in somaj. Nici nu vor sa auda asa ceva. Pana maine trebuie sa dau raspuns daca accept oferta lor sau nu. Daca nu vreau probabil ma vor sanataja in alt mod. Zile bune nu voi mai avea acolo. Ce pot sa fac? Cum pot beneficia de somaj? Intr-o saptamana implinesc un an de cand sunt angajata lor pe perioada nedeterminata.
Buna ziua,

In una din postarile mele anterioare intrebam daca pot sa fac ceva sau ar trebui sau ar fi indicat sa fac ceva inainte de evaluarea profesionala la care am fost convocata. Ar putea fi atacata aceasta decizie/convocare? Si daca ma prezint la convocare, dupa care o contest (in cazul in care raspunsul este unul negativ) iar ulterior comisia isi pastreaza decizia, mai pot face ceva? Sau pur si simplu imi desfac contractul de munca si asta e? Si daca hotarasc desfacerea contractului de munca prin concediere in baza necorespunderii profesionale dupa evaluare prealabila, mai beneficiez de 20 de zile de preaviz conform contractului individual de munca?

Multumesc,
1. Comisia de reevaluare profesionala si deciziile ei nu le puteti contesta prea usor. Unde sa le contestati? Poate la conducerea centrala a bancii. Vedeti ce scrie in Regulamentul intern al bancii despre asemenea situatii.
2. Daca va concediaza pentru necorespundere profesionala (art.61d din Codul muncii) unitatea este obligata sa va acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare (v. art.73 din Codul muncii) si beneficiati si de indemnizatie de somaj.
3. Mai mult, in cazul unei astfel de concedieri, angajatorul are si alte obligatii, asa cumj reiese din Codul muncii:
Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.


In ROI nu exista nimic despre subiectul concediere cu exceptia unui "drept" la sectiunea drepturile angajatului : "angajatul are dreptul la protectie in caz de concediere" fara alte detalieri. In CCM la nivelul unitatii se face trimitere la Codul muncii 53/2003 care la randul lui face trimitere la CCM la nivel national unde se spune doar ca am dreptul sa contest in termen de 10 zile decizia comisiei de evaluare fara sa se specifice unde sa o contest. Probabil ca pot sa o contest la conducerea bancii. Pe de alta parte intuiesc ca in decizia pe care o va lua comisia de evaluare (care sunt convinsa ca va fi in defavoarea mea), care iarasi banuiesc ca va avea o forma scrisa, iarasi probabil, trebuie sa contina o specificatie referitoare la dreptul meu de a o contesta si atunci imi va fi clar unde sa o contest.
Ma intereseaza astepectele acestea pentru ca in conditiile date scopul meu este sa obtin cat mai mult timp in care sa-mi gasesc un alt loc de munca. Adica vad cam urmatorul scenariu: peste 18 zile va fi evaluarea, in cel mai rau caz in aceeasi zi voi primi scris decizia, dupa 10 zile (nu se specifica daca sunt lucratoare sau nelucratoare) sau in a zecea zi de la luare la cunostinta o contest, imediat primesc acelasi raspuns negativ insotit de preaviz de 20 de zile lucratoare. S-ar putea ca intre ultimul si penultimul pas sa mai castig cateva zile cat angajatorul face cererea de ajutor catre agentia teritoriiala de ocupare a fortei de munca. In concluzie 18 zile plus 10 plus 20 zile lucratoare inseamna aproximativ 2 luni.
Am calculat bine?

Va multumesc foarte mult, mi-ati fost de un real ajutor!!!
Din pacate dupa finalizarea evaluarii, conducerea poate da decizia de concediere, chiar in aceeasi zi, dupa care mai ai 20 de zile de preaviz si cam atat.
Cele 10 zile de contestatie se vor suprapune peste perioada de preaviz. Nici o reglementare nu spune ca angajatorul sa astepte sa treaca cele 10 zile pentru contestatie si de-abia apoi sa dispuna preavizul si concedierea.
Preavizul poate fi suspendat doar de un concediu medical.
Mult succes.
Nu pot sa te contrazic s-ar putea intradevar acele 10 zile sa se suprapuna cu cele 20 de preaviz. Daca cineva poate va rog sa o faceti :)
Concediu medical ar fi o varianta, daca va fi cazul, si ar trebui sa mi-l iau cand? Adica daca eu la data x sunt evaluata si primesc raspunsul imediat (pentru ca pot sa-l primesc imediat nu?) insotit de preaviz cu aceeasi data x nu mai pot sa-mi iau concediu medical din ziua x+1? Pentru ca din ziua x e clar ca nu-mi pot lua concediu medical intrucat ma prezint la evaluare. Sau pot si atunci numaratoarea zileleor de preaviz incepe din ziua in care revin la serviciu?

Alte discuții în legătură

Mai au angajatorii mijloace sa foloseasca art. 61 litera d) din codul muncii? PaulaAcsinte PaulaAcsinte Teoretic, articolul 61 litera d) din Codul Muncii permite in prezent Angajatorului sa dispuna concedierea Angajatului…..”in cazul in care acesta ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor-urgent eujad eujad o salariata care nua vrut sa plece din societate tb data afara pe necorespundere.S-a facut decizie de testare ( 15 zile ), ieri a dat testul, nu a trecut , ... (vezi toată discuția)
Concediere vasileid vasileid buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)