avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate obligatoriu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate obligatoriu?

O angajata insarcinata vine la lucru pana in ultima zi, incepand cu data in care naste isi cere concediu fara plata pana la implinirea celor 42 zile de lauzie, naste la o clinica privata si nu aduce certificat medical. Dupa cele 42 de zile va putea cere concediu pentru cresterea copilului? Cum o va afecta perioada de concediu fara plata? Va rog o parere daca se poate proceda astfel? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirela2000 , utilizator 19:55, 25 Iulie 2018
1. Aveati dreptul la concediu de maternitate daca ati fi platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. Daca ati fi platit aceasta cota de contributie si nu ati fi intrat in concediu de maternitate atunci, pentru ca aveati acest drept si nu ati beneficiat de el, aveau dreptate cei de la AJPIS.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...

5. - Expresia "indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul", din art. 23 din Norme, se refera la oricare dintre parintii naturali ai copilului.
- Adica tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate dar daca mama le indeplineste atunci tatal copilului poate solicita CCC dupa terminarea concediului de maternitate al mamei dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nastere.

6. - Dvs., mama copilului, ati fi indeplinit conditia de a intra in conecdiu de maternitate daca ati fi platit cota de contributie pentru concedii si indemnizatii.
- Cum plata acestei cote nu este obligatorie, prin neplata ei nu vi se poate reprosa ca ati avut acest drept dar nu ati dorit sa benficiati de el.
- Este o interpretare fortata a celor de la AJPIS.
Multumesc, sunteti foarte amabil. Sper ca cei de la anps sa fie mai in tema cu problema, decat cei de la prestatii sociale Bucuresti. Un sfarsit de saptamana placut!
Buna ziua, cei de la ANPS mi-au raspuns astfel: "Daca nu indepliniti conditiile de acordare a concediului post natal, puteti benficia de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului incepand cu data nasterii acestuia." Am trimis raspunsul de la ANPS catre Prestatii Sociale mun Bucuresti, care imi raspund exact cu extrasul din lege sustinand in continuare ca puteam sa imi iau concediul dar ca nu am vrut. Nici nu stiu ce sa fac, sa mai discut cu ei sau sa trimit discutia catre ANPS sa le explice ei cum e cu legislatia?
1. Raspunsul dat de ANPIS este unul general, est un text luat din legislatie, adica nu raspunde clar intrebarii directe a dvs.

2. Trebuia sa va spuna clar daca, in situatia dvs., indepliniti sau nu conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate.

3. - Cei de la AMPIS Bucuresti se ascund si ei in spatele unui text de lege interpretat abuziv. - Ei merg pe principiul ca "mai bine nu platesc decat sa gresesc, cumva".

4. - Mai incercati la ANPIS si aratati si argumentatia mea de la pct. 6 din raspunsul precedent.
- Desi sunt foarte sceptic ca o sa primiti un raspuns transant, de genul: aveti dreptate sau nu aveti dreptate si care este baza legala.
Da, cei de la ANPS nu reusesc sa raspunda cu DA sau NU. Imi dau textul de lege, de data aceasta au reusit sa faca bold punctul B). Ceea ce iarasi nu este neaparat concludent.
Cei de la Municipiul Bucuresti, mi-au aruncat si in fata ca pot sa ii dau si in judecata ca i-au mai dat si altii si ei au castigat - cu toate argumentele mele.
Eu nu tin neaparat sa dau pe cineva in judecata, de asemenea nici nu stiu daca merita atata timp consumat o luna de indemnizatie, dar ca si idee, mi se pare abuz sa fie cum imi explicati Dvs. si cum stiam si eu de la celalalt copil iar ei sa faca cum considera doar pt ca e mai simplu.
Am sa trimit catre ANPS decizia de la APSMun Bucuresti si sa ii rog sa imi raspunda direct pe documente, poate asa obtin un raspuns clar. Daca imi raspund la fel ca si cei de la Bucuresti, cel putin stiu ca mai ramane doar judecata sa zica cine are dreptate - lucru mai complicat .... Merci.

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie crestere copil delfinut delfinut buna ziua, imi cer scuze daca s-a mai raspuns la aceasta problema insa as vrea un raspuns cat mai actual. Astfel: - partenera mea va naste la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie mame timis2014 timis2014 Buna ziua. Sunt mama singura, cu profesiune liberala PFA care nu a fost in concediu pre sau post maternal (nu am contractat cu casa de asigurari decat ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil acordat tatalui mihailccc mihailccc Buna ziua, Am o nelamurire referitor la acest concediu si anume dupa nasterea copilului in cit timp se pot depune actele pentru obtinerea concediului in ... (vezi toată discuția)