avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectarea programului din hotararea de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectarea programului din hotararea de divort

Buna ziua, intampin o probleba legata de programul de vizita, daca ma puteti ajuta cu o sugestie sau ce pasi sa urmez in ceea ce priveste nerespectarea programului de vizita. Copilul a fost dus la bunici pe perioada vacantei de vara fara sa fiu de acord. Stabilit fiind ca o luna copilul sa locuiasca cu mine (de abia asteptam sa vina vacanta). Mama copilului m-a anuntat ca pleaca la bunici "oricum". Am convingerea ca bunicii maternali cat si mama copilului fac totul sa o indeparteze de mine.
Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 01:03, 12 Iulie 2013
Este impetuos necesara notificarea scrisa (prin avocat sau executor judecatoresc) urmata de executare.
Se poate merge chiar direct pe varianta executarii, avand in vedere prevederile NCPC:

Indeplinirea obligatiilor prevazute in titlul executoriu Art. 622
(1) Obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie.
(4) Executarea unor obligatii de a face, precum inscrierea sau radierea unui drept, act sau fapt dintr-un registru public, emiterea unei autorizatii, eliberarea unui certificat sau predarea unui inscris si altele asemenea, se poate obtine la simpla cerere a persoanei indreptatite, facuta in temeiul unui titlu executoriu, fara a fi necesara interventia executorului judecatoresc, daca prin lege nu se dispune altfel. In caz de neconformare a debitorului, creditorul poate recurge la executarea silita in conditiile prezentului cod.

Executarea presupune asadar in prima faza o actiune de somatie a debitorului, pentru a-l determina pe acesta sa se conformeze de bunavoie. Abia pe urma, daca nu se executa de bunavoie, va interveni si executorul judecatoresc.
Daca totusi considerati ca o somatie este prea dura si poate cauza anumite tensiuni pe care nu vi le doriti, puteti sa apelati pentru inceput la o notificare, pe care sa o concepeti asa cum doriti si sa o trimiteti mamei copilului.
In orice caz, ideea este sa faceti aceste demersuri doar prin inscrisuri oficiale, pentru a nu lasa loc de interpretari.

Poate este bine sa stiti si ca, daca nu se va executa de bunavoie in urma primirii somatiei/notificarii si va fi nevoie de interventia executorului, in aceasta situatie este foarte probabil ca actiunea sa fie de durata.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
lonita, utilizator
Daca parintii ar putea/stii/vrea sa colaboreze ei NU sa-r mai afla in instanta! As zice ca e la mintea cocosului! Genul asta de sustinere se mai gaseste si prin hotarari aberante. E ca si cand medicul ti-ar spune daca nu vroiai sa faci gastrita, trebuia sa nu bei cafea pe stomacul gol. Bravo! Genial! Uite ca am baut si am ajuns la tine sa-mi dai o solutie nu sa-mi spui ca nu ar fi trebuit sa beau, asta e de domeniul trecutului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea modifica un acord de mediere realizat in anul 2012? lucian2206 lucian2206 In anul 2012 a fost incheiat un acord de mediere pentru a divorta. S-a emis o hotarare judecatoreasca pe care fiecare parte trebuia sa o respecte, acest lucru ... (vezi toată discuția)
Executare silitã program vizitã minori Martonze Martonze Există un program de vizită minor de sâmbătă pănă duminică. În urma refuzului copilului, tatăl cere executarea silită. Conform art. 909 NCPC, ... (vezi toată discuția)
Drept vizitare minor d_dadi d_dadi va rog sa ma sfatuiti daca tatal printr-o hotarare ramasa definitiva care spune,,stabileste in favoarea paratului-reclamant un program de vizitare a ... (vezi toată discuția)