Buna ziua,
Astazi am avut o mare surpriza, inainte sa deschid succesiunea pentru a putea scoate o suma de bani din banca (dupa decesul matusei), am fost sa verific situatia banilor in cont. De la 15000E in cont, am ajuns la 2 lei, cand nu exista alt succesor al banilor (mama mea), ea fiind ultimul grad care poate scoate banii (dupa finalizarea succesiunii).
Matusa m-a pus pe mine imputernicit cat ea era in viata sa am acces la bani, in acelasi timp, ea avea contract facut pe casa (care nu ma intereseaza) cu ,,ingrijitorii" ei in cazul in care decedeaza sa le ramana casa.
Acum, acesti indivizi s-au dus la notar, au falsificat actele prin spaga ca sunt ,,mostenitori", au deschis succesiune si mi-au scos banii (fara sa stiu nimic).
Intrebare, ii pot da in judecata ? ma gandesc odata ce mama este singurul mostenitor de ultim" grad (care poate face succesiune, am aflat de la notar), am castig de cauza fara batai de cap ? personal nu-mi vine sa cred cat tupeu pe acei oameni, adica duce a prostie curata ? sau au posibilitatea sa-mi dea peste nas in instanta ?
Repet, alt mostenitor nu exista si nu exista acte ce se intampla cu banii in caz de deces, prin urmare, e caz penal ?
Inteleg, eu vineri am sa incerc printr-o cunostinta de la banca respectiva (in Timisoara), sa aflu cine si pe ce baza s-au scos banii. Testament care sa faca legatura la bani nu exista, din simplul motiv ca ,,ingrijitorii\" au venit la mine dupa inmormantare sa-mi propuna sa-i faca mama mea prin notar o imputernicire pt mostenire (dupa, incearca el sa vorbeasca la banca direct sa primim banii fara complicatii, succesiune etc), care nu-i sens dpdv uman, odata ce presupunem ca ai deja toate actele pentru bani, de ce sa te milogesti mie ?
Intre timp am aflat ca-i vorba despre un contract de intretinere, unde s-a ajuns in comun acord intre ,,ingrijitori\" si matusa mea sa le ramana casa. DIn nou, nu exista testement sau orice alt act referitor la bani.
Intrebarea mea este, chiar daca ma duc, fac succesiune pt 2 lei (banii ramasi in contul respectiv), aflu cine/cum i-a scos, cum pot demonstra eu ca s-a facut fals in acte ? mai ales ca eu am avut o conversatie cu banca si mi-au spus ca banii sunt blocati, pana la reglementarea succesiunii, care nu poate fi inceputa/valabila decat prin prezenta mamei mele (singura mostenitoare).
Poate un notar sa afle daca un act este sau nu ilegal ? Poate fi valabil sau schimbat un act de intretinere in favoarea ingrijitorilor pentru scoaterea banilor din cont ? Se face responsabila si banca pentru asta ?
Daca la toate intrebarile mele raspunsul este da, de ce banca nu-mi spune adevarul, ca s-au scos legal banii, printr-un testement sau act ce dovedeste ceva ? de ce-mi ascunde tocmai mie, singura persoana in care avea incredere matusa ? de ce-i vazuta mama ca ,,dusman\" ? singura mostenitoare legala la bani.
Sa nu fiu inteles gresit, matusa mi-a promis mie banii de 6 ani (, am fost imputernicit tot acest timp, tatal meu o avut grija de ea 7 ani), puteam sa fac oricand orice cu ei, am preferat sa-i ramana ei ca nu se descurca din pensie, dobanda o ajuta, cat de putin. Ma doare, cand pierd suma respectiva din ,,prostia" si bunatatea mea...
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri, daca mai sunt si altele, va rog din suflet...
Buna seara,
Intr-un final am fost la notar, am facut rost de actele de ,,mostenire" a matusei.
Apare un act in care este specificat numele ,,ingrijitorilor", in care apar ca mostenitori in functia de ,,intretinator" pe o perioada de 5 ani (valabila perioada).
Intrebarea mea este, are legatura un contract de ,,intretinator" cu suma de bani existenta in banca ? (din nou, casa nu ma intereseaza sunt constient ca le ramane lor).
Alte specificatii nu vad sa fie in succesiunea facuta de ,,ingrijiori".
Inca ceva foarte important, matusa a amurit pe data de 23.05.2013 noaptea, contractul de succesiune a fost deschis in aceeasi zi, dupa-masa, este normal ?
In acelasi contract in care se specifica ca acei oameni sunt ,,intretinatori" la ,,BUNURI IMOBILIARE" in care intra
A. Terenuri intravilan
B. Terenuri extravilan
C. Cladiri
Nu este specificat absolut nimic, practic in contract scrie doar ca sunt ,,intretinatori", scrie perioada si atat, este normal ?
Apare un act in care este specificat numele ,,ingrijitorilor", in care apar ca mostenitori in functia de ,,intretinator" pe o perioada de 5 ani (valabila perioada).
Ãăăăă, cum!?! :O Ce fel de act!?!
Unul semnat doar de mătuşa în care a ghicit cam cât ar mai avea de trăit şi-a mai şi nimerit-o!?!
Sau unul semnat atât de către ea cât şi de către "îngrijitori" în care au stabilit cu toţii cam pe când ar fi fost de dat ortu popii!?!
Contractul de întreţinere e aleatoriu. Întinderea obligaţiei de întreţinere depinde de durata vieţii întreţinutului. Iar moartea este un eveniment cert, dar cu DATÃ INCERTÃ.
Ce numiţi dvs. perioadă valabilă?
De premiul Nobel pentru stabilit perioada valabilă a restului vieţii cuiva, n-am auzit.
Dar ştiu vreo doi avocaţi isteţi prin zona din care ne scrieţi. :)
Serios, încercaţi să lămuriţi lucrurile cu un avocat care să citească actele cu proprii săi ochi, fiindcă e destul de bizar ceea ce scrieţi dvs. (apropo, nici de contract de succesiune n-am auzit. Contractul se incheie intre vii. După morţi se întocmeste certificat de moştenitor).
Astazi am programat intalnirea cu un avocat.
Pe document scrie asa:
,,Sezizare pentru deschiderea procedurii succesorale" inregistrata din 23.05.2013 (inainte sa moara matusa) la Registrul de Evidenta a Succesiunilor
1. Elelemnte de identificare a disfunctului:
Apar mai multe, printre care data decesului: 23.05 (matusa fiind catalogata moarta in aceeasi zi noaptea), doctorul a fost chemat pe 24.05 sa stabileasca decesul, buletinul fiind la MINE pe data de 24.05 in care am fost la banca si am cerut extras de cont sa vad suma totala
2. Elemnte de identificare a mostenitorilor
Apare numele inngrijitorilor in calitate de ,,intretinator" cu alte mentiuni in care se specifica o perioada de 5 ani din 2008, pana in ,,prezent", cateva saptamani dupa moartea ei (este foarte probabil sa fi fost ucisa cu intentie femeia)
3. Sarcini succesorale
Nu-i completat nimic
4. Bunuri imobile
Nu-i completat nimic, nici la intravilan, nici la extravilan, nici la cladiri
Practic este un document, in care Camera Notarilor Publici - Arad, le raspund ingrijitorilor astfel:
,,Inaintam alaturat, dosarul cu sezizarile pentru deschiderea procedurii succesorale, perioada 11.4.2013 - 31.05.2013 astfel:
Anexe:
- Adresele Serviciului registrului agricol - UAT Oras *****
- Adresele Serviciului ITL - UAT oras ****, respectiv patrimoniul fiscal si instinari plata etc
Pe baza acestor documente, notarul (din localitatea respectiva), care nu-mi pare un tip foarte ok, mi-a spus ca ei (ingrijitorii) practic mostenesc totul (inclusiv banii) si nu prea mai am ce face, asta pentru simplul motiv ca nimeni de acolo nu stia ca femeia (matusa mea) mai are mostenitori.
Ma simt in tara asta luat de fraier, din simplul motiv ca nimeni nu-mi spune adevarul. Daca aveau ceva ingrijitorii la mana, nu se milogeau sa-i trec imputerniciti ca mostenitori, nu-mi propuneau sa impartim totul daca ajungem la o ,,intelegere", de ce ai face asta daca ai totul la mana ? eu unul, nu cred in existenta documentelor care sa justifice ceva in favoarea lor, daca se poate sa-mi spuneti va rog ce semnifica acest document mai sus ar fi un inceput.
Am fost la avocat cu experienta de peste 30 de ani in domeniu si am primit un raspuns oribil.
Raspunsul suna asa: toate actele nu sunt in regula, s-au facut penalitati din toate partile (banca, notar, primarie) si s-au impartit totoul intre ei, pe scurt, trebuie sa te lupti cu banca/primaria/notarul chiar daca ai castig de cauza din orice punct de vedere, nu-mi recomanda sa fac nimic, din simplul motiv ca dureaza ANI de zile si nu-i sigur ca din casa/ bani imi recuperez cheltuielile/nervii etc
Chiar asa functioneaza la noi sistemul ? daca se fac grosolanii intr-un ultim hal, n-ai ce face ? n-am cuvinte...
Succesiune
ciprianron
buna ziua tuturor! cine ma poate lamuri cu o problema?
iata datele problemei: bunicul meu a decedat pe 13 iunie 2007. bunica este in viata . mai sunt si trei ... (vezi toată discuția)